Osijek
ZBOG ROTAVIRUSA

U rodilištu KBC-a zabranjen posjet
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.

Posljednjih je dana hospitalizirano nekoliko djece u dobi do dvije godine na različitim odjelima Klinike za pedijatriju KBC-a s dijagnozom akutnog gastroenterokolitisa stečenog izvan bolnice, potvrdili su nam iz ravnateljstva bolnice. U toj ustanovi također napominju i kako su se svi mali pacijenti već oporavili i otpušteni su kući.


- Za ovo razdoblje godine nisu neuobičajeni virusni gastroenteritisi posebice kod pacijenata dječje dobi. Izvan bolnica često je prisutan Rotavirus kao jedan od uzročnika crijevnih infekcija, a ove godine nije zabilježen veći broj novooboljelih nego što je uobičajeno. Rotavirusne infekcije imaju visoku zaraznost te se prenose feko-oralnim putem (kontaminirane ruke, predmeti i površine bolesnikovom stolicom ili sadržajem povraćanja), ali mogu i kapljično, naglašavaju na osječkoj Klinici za pedijatriju. Prema nekim procjenama, do pete godine života od rotavirusne infekcije oboli čak 95 posto djece bar jedanput. U EU to znači godišnje 3,6 milijuna oboljelih, od čega više od 80.000 pacijenata zahtijeva i bolničku skrb.

S obzirom na mogućnost širenja virusnih gastroenteritisa u KBC-u poduzimaju se sve dostupne preventivne mjere kako bi se unaprijed spriječio prijenos na već hospitaliziranu djecu, a među kojima je najvažnija higijena ruku te redovito temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora. Posebnih ograničenja posjeta u bolnici nema, osim na rodilištu u interesu osjetljive populacije rodilja i novorođenčadi. Stoga je unatrag tjedan dana preporučeno da se posjet ograniči samo na roditelje novorođene djece.
Nefreteta Z. Eberhard
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas