Osijek
ZBOG ROTAVIRUSA

U rodilištu KBC-a zabranjen posjet
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.

Posljednjih je dana hospitalizirano nekoliko djece u dobi do dvije godine na različitim odjelima Klinike za pedijatriju KBC-a s dijagnozom akutnog gastroenterokolitisa stečenog izvan bolnice, potvrdili su nam iz ravnateljstva bolnice. U toj ustanovi također napominju i kako su se svi mali pacijenti već oporavili i otpušteni su kući.


- Za ovo razdoblje godine nisu neuobičajeni virusni gastroenteritisi posebice kod pacijenata dječje dobi. Izvan bolnica često je prisutan Rotavirus kao jedan od uzročnika crijevnih infekcija, a ove godine nije zabilježen veći broj novooboljelih nego što je uobičajeno. Rotavirusne infekcije imaju visoku zaraznost te se prenose feko-oralnim putem (kontaminirane ruke, predmeti i površine bolesnikovom stolicom ili sadržajem povraćanja), ali mogu i kapljično, naglašavaju na osječkoj Klinici za pedijatriju. Prema nekim procjenama, do pete godine života od rotavirusne infekcije oboli čak 95 posto djece bar jedanput. U EU to znači godišnje 3,6 milijuna oboljelih, od čega više od 80.000 pacijenata zahtijeva i bolničku skrb.

S obzirom na mogućnost širenja virusnih gastroenteritisa u KBC-u poduzimaju se sve dostupne preventivne mjere kako bi se unaprijed spriječio prijenos na već hospitaliziranu djecu, a među kojima je najvažnija higijena ruku te redovito temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora. Posebnih ograničenja posjeta u bolnici nema, osim na rodilištu u interesu osjetljive populacije rodilja i novorođenčadi. Stoga je unatrag tjedan dana preporučeno da se posjet ograniči samo na roditelje novorođene djece.
Nefreteta Z. Eberhard
Možda ste propustili...

SEZONSKO POVRĆE NA TRŽNICI

Nema boljeg od domaćeg ajvara!

FLIXBUS NE PRIMA PRTLJAGU BEZ PUTNIKA

Čebohin: Najvažniji nam je sigurnosni aspekt

DONACIJA LEDE RIJECI LJUBAVI

Podijeljen sladoled potrebitima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZELENA OAZA UDALJENA PET KILOMETARA OD OSIJEKA

Stara Drava - jedno od
najboljih ljetnih izletišta

2

GODIŠNJI ODMORI U OBITELJSKOJ MEDICINI

Više od 3000 pacijenata na jednog liječnika!

3

SUGRAĐANI: POLJAKINJA MAŁGORZATA STANISZ

Bivša lektorica poljskoga ostala u Osijeku zbog ljubavi

oglas