Osijek
DONJI GRAD

Kožara čeka završetak stečaja
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Ponovno se aktualizirao problem prostora stare Kožare u Donjem gradu. U proglasu koji posljednjih desetak dana kruži internetom i koji je podigao puno prašine tvrdi da je taj opasni objekt zanemaren, ali su gradskoj upravi zbog stečaja ruke vezane. Trenutnu situaciju s Kožarom, u kontekstu obnove iz fondova industrijskog nasljeđa, u Gradu komentiraju s nešto manje optimizma negoli prije godinu dana.
- Riječ je o objektu koji je još uvijek u stečajnom postupku i tu Grad trenutno ne može ništa. No, to ne znači da se o problemu ne razmišlja. Naprotiv, stalno se traži neko riješenje koje bi trebalo biti spremno kada se ukaže prilika za revitalizaciju objekta. No, kada je u pitanju proglas o Kožari koji kruži po internetu valja naglasiti kako on nema puno veze sa stvarnošću. Ministrica (kulture) ne čeka od Grada Osijeka nikakav projekt obnove Kožare jer je dobro upoznata s gore navedenom situacijom, a u kontekstu iskorištavanja fondova industrijskog nasljeđa za obnovu Kožare Osijek se ne može uspoređivati s Rijekom. Tamo se iz spomenutih, ali i drugih fondova s kulturnom namjenom ubrzano ulaže s obzirom na to da je to grad koji će 2020. godine biti europska prijestolnica kulture - kaže Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka.
To što je Kožara svako malo u fokusu javnosti, uopće ne čudi s obzirom na to da je tijekom proteklih 14 godina gorjela čak osam puta, posljednji put u ljeto 2017. Uz to, velika opasnost za prolaznike su cigle koje malo-malo otpadaju s pročelja, kao i otvoreni podrumski prozori zgrade kroz koje može pasti i odrasla osoba. Inače, najveći problem je što se objekt nalazi odmah uz OŠ Jagode Truhelke i dječje igralište uz prilaz donjogradskoj šetnici te uz nju svakodnevno cirkulira uistinu velik broj djece i mladih. Inače, cijeli kompleks Kožare, koji se pruža na ukupno 15 tisuća četvornih metara, odnosno hektar i pol zemljišta na vrlo atraktivnoj lokaciji procijenjen je na vrijednost od 36 milijuna kuna, a prodavao se za 22 mlijuna kuna. I. Solar
Najčitanije iz rubrike