Mozaik
SARAJEVO FILM FESTIVAL OD 10. DO 17. KOLOVOZA

Publiku očekuje 266 filmova, a od toga čak 52 svjetske i 23 međunarodne premijere
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.

Na Sarajevo Film Festivalu, koji se ove godine u glavnom gradu BiH održava od 10. do 17. kolovoza, u raznim će se natjecateljskim i nenatjecateljskim sekcijama prikazati niz domaćih naslova i hrvatskih manjinskih koprodukcija, a neki od njih upravo će u Sarajevu imati svoje premijere. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju i na industrijskim dijelovima festivala.


U natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma za Srce Sarajeva natječu se ukupno tri hrvatska naslova. Tako će svjetsku premijeru u glavnom gradu BiH imati Sam Samcat redatelja Bobe Jelčića,, nastao u produkciji Nizozemske, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Svoju međunarodnu premijeru u Sarajevu doživjet će domaći naslov Mali, u režiji Antonija Nuića. Podsjetimo, film je na 65. Pulskom filmskom festivalu, između ostaloga, nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film. U istoj sekciji prikazuje se i Teret Ognjena Glavonića, nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarskoj koprodukciji. U natjecateljski program dokumentarnog filma uvrštena je nagrađivana Srbenka Nebojše Slijepčevića, nastala u produkciji Restarta. Od hrvatskih koprodukcija, u istoj sekciji nalazi se i hrvatsko-švedski film Ikea za YU, autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, koji će u Sarajevu imati svjetsku premijeru, jednako kao i Sestre Zdenka Jurilja. Međunarodnu premijeru u istoj sekciji imat će film Okupirani bioskop Senke Domanović, nastao u srpsko-hrvatskoj koprodukciji. Za najbolji dokumentarac natječe se i film 90 sekundi u Sjevernoj Koreji, nastao u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji, redatelja Ranka Paukovića, koji će u Sarajevu imati svoju regionalnu premijeru.
Za najbolji kratkometražni film Sarajevo Film Festivala natječe se hrvatski film redatelja Filipa Mojzeša Smrt Bijela Kost, kojem će to biti svjetska premijera. Svoju će međunarodnu premijeru u Sarajevu imati i omnibus Duboki rezovi Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića, koji će se prikazati izvan konkurencije. U sklopu programa BH film prikazat će se Osmi povjerenik Ivana Salaja te manjinske koprodukcije Pivac redateljice Sabrine Begović - Ćorić, i Putevi duhana redatelja Mirka Pivčevića. Srbenka se prikazuje i u programu Suočavanje s prošlošću, a u sklopu istog programa publika će imati priliku vidjeti i manjinsku hrvatsku koprodukciju Chris the Swiss, u režiji Anje Kofmel. Dječji kratki program donosi film Posao iz Snova Zorana Ćatića.
Zagreb Film Festival (najbolje od Kockica), pak, donosi pet kratkometražnih igranih naslova: Kontraofenziva Jakova Nole, Marica Judite Gamulin, Marija Jurja Primorca, U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović i Naopako Filipa Zadre. U sklopu programa Dan ljudskih prava prikazat će se manjinska hrvatska koprodukcija U slučaju rata Jana Geberta, Specijalne projekcije donose film Nešto u vodi Petera Radovicha Jr.-a,, a Pretpremijere prvi nastavak druge sezone dramske serije Novine, Dalibora Matanića. Koprodukcijski market CineLink predstavlja najperspektivnije regionalne dugometražne projekte u fazi razvoja i financiranja, a u njegovu je selekciju ove godine uvršteno ukupno 17 projekata, od čega i jedan hrvatskog autora: Praznik rada, u režiji Pjera Žalice, koji potpisuje i scenarij.
Dobitnici nagrade Počasno Srce Sarajeva ove godine turski redatelj Nuri Bilge Ceylan i Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije te osnivač Fondacije Hastor. Obojica su počasni gosti festivala. Prikazat će se 266 filmova iz 56 zemalja u 18 programa, od čega 52 svjetske i 23 međunarodne premijere. Podsjetimo, 24. izdanje SFF-a 10. kolovoza otvara film Pawela Pawlikowskog Hladni rat, dijelom sniman u Splitu. Hina
HRVATSKI FILMAŠI SU ČLANOVI ŽIRIJA NATJECATELJSKIH PROGRAMA
U programu Talents Sarajevo namijenjenom mladim filmskim profesionalcima iz regije, sudjeluju čak četiri filmašice iz Hrvatske: Hrvojka Begović (glumica), Hani Domazet (redateljica), Katarina Prpić (producentica) i Daria Keršić (scenaristica). Docu Rough Cut Boutique namijenjen je dokumentarnim projektima u završnoj fazi montaže. Autori pet odabranih projekata pet će dana raditi s vrhunskim europskim stručnjacima za dokumentarce. Pedstavit će se i domaći projekt Jedna od nas Đure Gavrana, koji je osvojio Zagrebdox Pro nagradu HBO Europe. Hrvatski filmaši su članovi međunarodnih žirija natjecateljskih programa festivala. Glumica Judita Franković Brdar je članica žirija natjecateljskog programa igranog filma, a scenaristica i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva za kratki metar, članica je žirija natjecateljskog programa kratkometražnog filma.
Možda ste propustili...

NA ZAGREBDOXU PREMIJERNO “GRANDPA GURU”

Dokumentarni film o Kultur Shocku

Najčitanije iz rubrike