Kultura
PRIRODA JE JEDINO I NAJBOLJE UTOČIŠTE

Intrigantne skulpture od slame nadahnute prirodom
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Zanimljiv rad umjetnika iz Beograda Ariona pobudit će veliko zanimanje

Bez struje, u suživotu s opuštajućim ambijentom šume i rijeke, daleko od buke i civilizacijskih tokova, umjetnici iz nekoliko zemalja ovih dana izrađuju slamnate skulpture pripremajući se za 13. po redu Slama land art festival, koji će se u subotu i nedjelju održati na prostoru uz Staru Dravu u Bilju.

Kroz bogat umjetnički i zabavni program, brojne radionice i predavanja, ovogodišnji Slama Fest naglasak će staviti na ženu, odnosno žensku energiju.
- Ženska energija za mene simbolizira Majku Zemlju - sve ono materijalno, misleći pri tom na prirodu i njezine plodove, bez negativne konotacije koju taj termin u zapadnom svijetu često ima, gdje materijalno podrazumijeva objekte i novac za kojima žudimo - reći će kipar Nikola Faller, predsjednik i umjetnički voditelj Udruge Slama.
Vraćanje čovjeka u kohabitaciju s prirodom poruka je Slame kroz sve ove godine, jer priroda je jedino i najbolje utočište, unatoč tomu što smo se razvitkom tehnologije i suvremenim načinom života od nje udaljili.
- Uz svu tehnologiju koju je iznjedrila civilizacija, koju ne možemo negirati ili isključiti, dosta je negacije prirode. Oformili smo parkove prirode u trenutku kada smo shvatili da uništavamo okoliš, da nam trebaju oaze koje ćemo sačuvati, međutim, nije poanta imati samo oaze u kojima će priroda biti netaknuta, već je poanta cijelu civilizaciju ponovno staviti u sklad i ravnotežu s prirodom, jer nam je ona neophodna, pogotovo u današnje vrijeme kada mnogo vremena provodimo u uredima ili kućama sjedeći za računalom - dodao je Faller.
Kako u stvaranju umjetnosti važnu ulogu ima i lokacija na kojoj umjetnik djeluje, možemo očekivati da će šuma i rijeka, između kojih se smjestila ova mala umjetnička kolonija, iznjedriti veliki broj interesantnih skulptura od slame.
Među mnogobrojnim gostima koji u šumi uz Staru Dravu rade još od ponedjeljka, zatekli smo Ariona i Ninu, umjetnike iz Beograda.
- Odlučila sam napraviti trodimenzionalnu apstraktnu predstavu kozmičke trijade ženskosti ili onoga što određuje ženu u astrologiji, to će biti tri stupa koja se otvaraju ka gore i oformljuju trilogiju Mjeseca, Venere i Lilit - opisala nam je svoju skulpturu Nina.
Arionov projekt nije ništa manje zanimljiv, štoviše, vjerujemo da će intrigantnom i vrlo zahtjevnom skulpturom pobuditi veliko zanimanje.
- Napraviti ću barku većih dimenzija u koju će se ulaziti kroz vaginu koja je malo uža, nakon čega će se prostor širiti, da bi iz barke izašli kroz slovo W, odnosno, kako ja to vidim i zamišljam, ženu odmetnika, pošto je žena u današnje vrijeme odmetnik, a s tim odmetništvom se i ja poistovjećujem. Kao što postoji falocentrični diskurs, postoji i vaginocentrični diskurs, o kojem se ovdje zapravo radi - poručio je Arion.
Osim umjetničkih skulptura, temu žene i ženske energije obradit će i brojna predavanja, poput onog osječke astrologinje Goge Kovačević ili životne trenerice Ive Tarle, koja dolazi s iskustvom života na Baliju, dok je navečer na rasporedu glazbeni program. Ulaznica za Slama Fest iznosi 25 kuna, a važno je istaknuti da njome pomažete rad udruge, odnosno realizaciju ovogodišnjeg festivalskog programa.
Ivan Alilović
Stara Drava
mjesto održavanja i stvaranja
Možda ste propustili...

U OSJEČKOM ARHEOLOŠKOM MUZEJU U SKLOPU KONCERTNOG CIKLUSA GRADA

Vrgoč počastio Osječane Schumanovim ciklusom "Dichterliebe"

USPAVANKA ZA MIŠIĆA PONOVNO JE NA REPERTOARU

Klinci ili odrasli? Teško je reći tko se više zabavljao!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZDENKA LACINA, MODNA DIZAJNERICA I KOSTIMOGRAFKINJA

Šivati na mašini naučila sam još i prije nego što sam naučila pisati

2

NATJECANJE ZA MLADE PIJANISTE "DORA PEJAČEVIĆ"

Osijek je 11. put domaćin elitnoga EPTA natjecanja

3

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE "BRANIMIR DAVID KUSIK" U MLU-U

D. Zec: Od Rauschenberga do Brehma