Kultura
PRIRODA JE JEDINO I NAJBOLJE UTOČIŠTE

Intrigantne skulpture od slame nadahnute prirodom
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Zanimljiv rad umjetnika iz Beograda Ariona pobudit će veliko zanimanje

Bez struje, u suživotu s opuštajućim ambijentom šume i rijeke, daleko od buke i civilizacijskih tokova, umjetnici iz nekoliko zemalja ovih dana izrađuju slamnate skulpture pripremajući se za 13. po redu Slama land art festival, koji će se u subotu i nedjelju održati na prostoru uz Staru Dravu u Bilju.

Kroz bogat umjetnički i zabavni program, brojne radionice i predavanja, ovogodišnji Slama Fest naglasak će staviti na ženu, odnosno žensku energiju.
- Ženska energija za mene simbolizira Majku Zemlju - sve ono materijalno, misleći pri tom na prirodu i njezine plodove, bez negativne konotacije koju taj termin u zapadnom svijetu često ima, gdje materijalno podrazumijeva objekte i novac za kojima žudimo - reći će kipar Nikola Faller, predsjednik i umjetnički voditelj Udruge Slama.
Vraćanje čovjeka u kohabitaciju s prirodom poruka je Slame kroz sve ove godine, jer priroda je jedino i najbolje utočište, unatoč tomu što smo se razvitkom tehnologije i suvremenim načinom života od nje udaljili.
- Uz svu tehnologiju koju je iznjedrila civilizacija, koju ne možemo negirati ili isključiti, dosta je negacije prirode. Oformili smo parkove prirode u trenutku kada smo shvatili da uništavamo okoliš, da nam trebaju oaze koje ćemo sačuvati, međutim, nije poanta imati samo oaze u kojima će priroda biti netaknuta, već je poanta cijelu civilizaciju ponovno staviti u sklad i ravnotežu s prirodom, jer nam je ona neophodna, pogotovo u današnje vrijeme kada mnogo vremena provodimo u uredima ili kućama sjedeći za računalom - dodao je Faller.
Kako u stvaranju umjetnosti važnu ulogu ima i lokacija na kojoj umjetnik djeluje, možemo očekivati da će šuma i rijeka, između kojih se smjestila ova mala umjetnička kolonija, iznjedriti veliki broj interesantnih skulptura od slame.
Među mnogobrojnim gostima koji u šumi uz Staru Dravu rade još od ponedjeljka, zatekli smo Ariona i Ninu, umjetnike iz Beograda.
- Odlučila sam napraviti trodimenzionalnu apstraktnu predstavu kozmičke trijade ženskosti ili onoga što određuje ženu u astrologiji, to će biti tri stupa koja se otvaraju ka gore i oformljuju trilogiju Mjeseca, Venere i Lilit - opisala nam je svoju skulpturu Nina.
Arionov projekt nije ništa manje zanimljiv, štoviše, vjerujemo da će intrigantnom i vrlo zahtjevnom skulpturom pobuditi veliko zanimanje.
- Napraviti ću barku većih dimenzija u koju će se ulaziti kroz vaginu koja je malo uža, nakon čega će se prostor širiti, da bi iz barke izašli kroz slovo W, odnosno, kako ja to vidim i zamišljam, ženu odmetnika, pošto je žena u današnje vrijeme odmetnik, a s tim odmetništvom se i ja poistovjećujem. Kao što postoji falocentrični diskurs, postoji i vaginocentrični diskurs, o kojem se ovdje zapravo radi - poručio je Arion.
Osim umjetničkih skulptura, temu žene i ženske energije obradit će i brojna predavanja, poput onog osječke astrologinje Goge Kovačević ili životne trenerice Ive Tarle, koja dolazi s iskustvom života na Baliju, dok je navečer na rasporedu glazbeni program. Ulaznica za Slama Fest iznosi 25 kuna, a važno je istaknuti da njome pomažete rad udruge, odnosno realizaciju ovogodišnjeg festivalskog programa.
Ivan Alilović
Stara Drava
mjesto održavanja i stvaranja
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike