Crna kronika
ŠAPTINOVCI

Na oranici pronašao bombe, tromblone i zolju
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Gotovo svakog dana u Hrvatskoj se pronalaze odbačene bombe koje neodgovorni pojedinci ostavljaju posvuda i ugrožavaju ljudske živote, umjesto da ih predaju policiji bez ikakvih kazni. Velika količina oružja tako svakodnevno prijeti stanovnicima Slavonije i Baranje. Tako je u srijedu u jutarnjim satima građanin u polju između Klokočevaca i Šaptinovaca, na širem našičkom podruju, pronašao ručni bacač zolju, više tromblona i pet ručnih bombi. Dva dana ranije, u ponedjeljak, mještanin je u Bistrincima pronašao protupješačku minu.
Krajem prošloga tjedna građanka je u Podravlju pronašla ručnu bombu, dok je radeći kod Donjeg Miholjca djelatnik tvrtke pronašao minobacačku granatu iz Drugog svjetskog rata. U svim slučajevima pozvana je policija i policijski pirotehničari odnijeli su pronađena opasna sredstva. Ona su sada uskladištena na sigurnom mjestu i u dogledno će vrijeme biti uništena na jednom od vojnih poligona. Zaostalo oružje prijetnja je sigurnosti svih građana, a posebna je opasnost kada ga pronađu djeca. Na žalost, posljednjih je godina zabilježeno nekoliko tragedija upravo zbog pronalaska oružja zaostalog najčešće iz Domovinskog rata. Posljednja je bila u Bijelom Brdu kada je dijete bombu pronađenu na obližnjem igralištu donijelo u kuću...
Iz Policijske uprave osječko-baranjske ponovno podsjećaju građane da je još uvijek u tijeku akcija "Manje oružja - manje tragedija", kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.
- Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće, ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi, jer na taj način ugrožavate živote drugih ljudi. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje neće se pokretati prekršajni ni kazneni postupak. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje da ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, nego dragovoljnom predajom prijavite na broj 192, ili u najbližoj policijskoj postaji. Na vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje - savjetuju iz policije.
Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno može informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.S.Lacić
Građane policija zamoljava da ne diraju pronađeno oružje
192

broj je na koji se može policiji dojaviti lokacija pronađenog oružja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike