TvObzor
POČASNO SRCE SARAJEVA NURIJU BILGEU CEYLANU

Turski redatelj originalnog kinematografskog stila
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Njegov treći dugometražni igrani film, "Dalek" (2002.), postao je najnagrađivaniji film u povijesti turske kinematografije osvojivši ukupno 43 nagrade, uključujući 23 međunarodne, među kojima i Grand Prix i nagradu za najboljeg glumca Filmskog festivala

Dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva 24. Sarajevo Film Festivala turski je redatelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice. Nagrada se Ceylanu dodjeljuje u znak priznanja za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu. Nuri Bilge Ceylan je i počasni gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala.


Ceylan, inače diplomirani inženjer elektrotehnike, čija je prva ljubav bila fotografija, izniman je umjetnik i pokretačka snaga globalne produkcije art-house filma. Filmski kritičari opisuju ga kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i obiteljske odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.
Rođen je u Istanbulu 1959. Njegov kratki film "Čahura" prikazan je u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu 1995., postavši prvi turski kratki film koji je uvršten u službenu selekciju tog prestižnog festivala. S dugometražnim igranim filmovima "Kasaba" (1997.) i "Majski oblaci" (1999.) postigao je međunarodni ugled i osvojio brojne nagrade. Njegov treći dugometražni igrani film, "Dalek" (2002.), postao je najnagrađivaniji film u povijesti turske kinematografije osvojivši ukupno 43 nagrade, uključujući 23 međunarodne, među kojima i Grand Prix i nagradu za najboljeg glumca Filmskog festivala u Cannesu. U Cannesu je 2006. osvojio nagradu FIPRESCI za film "Klime", a dvije godine poslije i nagradu za najboljeg redatelja za film "Tri majmuna", koji je potom postao prvi turski film uvršten u uži izbor za dodjelu nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.
Ceylan se vratio u Cannes 2009. kao član glavnog festivalskog žirija, a dvije godine poslije i s filmom "Bilo jednom u Anadoliji" - snimljenim u međunarodnoj produkciji u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina - s kojim je osvojio Grand Prix. Ceylanov sljedeći film, "Zimski san", 2014. na Filmskom festivalu u Cannesu nagrađen je Zlatnom palmom.
Njegov posljednji film, "Drvo divlje kruške", u čijoj je koprodukciji sudjelovala i Bosna i Hercegovina, prikazan je u glavnom, natjecateljskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, gdje je naišao na odličan prijam publike i kritičara. (N.K.)
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
Uz uspješnu filmsku karijeru, Nuri Bilge Ceylan se 2003., dok je tražio lokacije za snimanje filma "Klime", vratio svojoj prvoj ljubavi - fotografiji. Film je premijerno prikazan 2006., a Ceylan je iste godine u Solunu u Grčkoj održao prvu izložbu svojih fotografija. Nakon toga je održao izložbe fotografija i u Velikoj Britaniji (London), Turskoj (Adana, Ankara, Antalja, Istanbul i Izmir), Španjolskoj (Granada), Francuskoj (La Rochelle), Poljskoj (Wroclaw), Njemačkoj (Nurnberg) i u Sjedinjenim Američkim Državama (New York). S ciljem da se posjetitelji upoznaju sa širinom njegova talenta, Sarajevo Film Festival predstavit će izložbu odabranih radova iz Ceylanova bogatog fotografskog opusa. Posebno je zadovoljstvo najaviti da će izložba biti priređena u okviru ovogodišnjeg festivala.

Ceylanove fotografije, baš kao i njegovi filmovi, promatrača navode na razmišljanje. One ne nude očite odgovore, nego tek naznake emocija. Izrazi lica njegovih subjekata uvijek su ambivalentni, čime odražavaju svu kompleksnost života i ljudske duše i potvrđuju Ceylanov status talentiranog naratora i iznimno važnog i etičnog umjetnika.
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike