Sport
SP U VESLANJU ZA JUNIORE

Braća Lončarić brane svjetski tron
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Mladi osječki veslači Aria Cvitanović te Anton i Patrik Lončarić u četvrtak u češkim Račicama otvaraju nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Braća Lončarić u svom dvojcu bez kormilara brane naslov svjetskih prvaka, a Aria vesla u dvojcu na pariće s kolegicom iz Zagreba Izabelom Krakić. Obje će posade na vodu danas prijepodne, prvi cilj je uspješno odraditi kvalifikacije i izboriti mjesto u polufinalu. U poluzavršnicu idu samo prvoplasirani iz skupine, ostali će na "popravni", odnosno u repesaž.
Lončarići su u Račice stigli kao prvi favoriti "dvojca bez" u kojemu dominiraju na europskoj i svjetskoj sceni. Osječki blizanci lani su u Litvi zasjeli na svjetski tron, da im nema ravnih u toj disciplini potvrdili su ovoga svibnja na Europskom prvenstvu kada su u francuskom Gravelinesu osvojili zlato, a sad slijedi novi i ove sezone najvažniji izazov. Obrana svjetskog trona. Uoči puta u Češku uglavnom su ponavljali "konkurencija je dobra i jaka, ali mi smo spremni i brzi, dobro smo se pripremili i idemo po novo zlato". Ako Lončarići ponovno budu ispred svih, bit će to tek drugi put u povijesti da je jedna juniorska posada dvaput uzastopce osvojila naslov svjetskih prvaka. Prvi su put to učinili Slovenci Iztok Čop i Denis Žvegelj veslajući u dvojcu bez kormilara pod zastavom tadašnje Jugoslavije 1989. i 1990. godine. Dan nakon što su proslavili 18. rođendan i postali punoljetni, u Češkoj ih očekuje prva utrka, smješteni su u treću kvalifikacijsku skupinu i u 10.30 kreću po izravni plasman u polufinale "dvojca bez".
Juniorka Iktusa Aria Cvitanović na velikim je natjecanjima i regatama uglavnom veslala u skifu, a onda je ove sezone s Izabelom Krakić sjela u dvojac bez kormilara. Na EP-u nisu bile loše, osvojile su peto mjesto, pa je odlučeno da nastave zajedno. No, ne u "dvojcu bez", nego u dvojcu na pariće. Pokazalo se kako su djevojke "na pariće" znatno brže i da im taj dvojac bolje "leži", pa ih je trener Aleksandar Vukojičić preusmjerio u novu disciplinu. U Račice su došle po još jedan visok plasman, a prvu utrku imaju  u 12 sati i 12 minuta. I. Liović
Najčitanije iz rubrike