Sport
EP U GIMNASTICI

Seligman u Glasgow došao završiti posao započet prije tri godine
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Hrvatsku će na seniorskom EP-u predstavljati Ude, Seligman, Kovačević i mladi Vlahek. Tin Srbić otkazao nastup zbog ozljede

Velebna SSE Hydro Arena jedno je od poprišta gdje se ovoga kolovoza u Glasgowu održava nekoliko europskih prvenstava. U njoj će danas početi Europsko gimnastičko prvenstvo za seniore i juniore. Prvi će krenuti seniori. U toj konkurenciji Hrvatska će imati četiri svoja predstavnika.


Peti, trenutno najbolji, svjetski prvak na preči Tin Srbić otkazao je nastup na EP-u zbog ozljede ramena. Vuče je još od početka sezone, još je u Osijeku stavljao led na rame. No Osijek nije propustio, ali Europsko prvenstvo, koje je puno bliže Svjetskom prvenstvu, gdje Srbić brani zlato, morao je žrtvovati. No Hrvatska nije bez ambicija i aduta.

Momčadski EP

U prvom redu tu su iskusni Robert Seligman i Filip Ude, koji će se "potući" za finale na konju s hvataljkama. Na preči, premda nema Srbića, Hrvatska ima adut za finale, to je Anton Kovačević. Prošle godine u rumunjskom Cluju već je imao nastup u finalu, u kojem se, na žalost, teško ozlijedio. Mladi Jakov Vlahek, pokušat će što bolji plasman ostvariti na konju s hvataljkama. Inače, radi se o momčadskom natjecanju pa će svaki od naših gimnastičara osim na najjačoj spravi nastupiti na najmanje još dvije sprave. Tako će Seligman nastupiti na tri sprave (konj s hvataljkama, ruče i preskok), Filip Ude i Anton Kovačević na četiri, a Vlahek će odraditi cijeli višeboj. Hrvatskoj ipak u momčadi nedostaje jedan čovjek. Na EP-u momčad čini pet vježbača. Nije li bilo mjesta za mladog Aurela Benovića, koji se ove sezone, premda još junior, izborio za seniorsku vrstu?
- Imali smo kontrolni trening na kojem smo odlučivali o posljednjem čovjeku za EP i Vlahek je ostavio bolji dojam. Srbićevim otkazom, istina, otvorilo se jedno mjesto, ali ovog ljeta Aurel se uopće nije pripremao za Europsko prvenstvo pa bi to bio samo nastup bez ikakvih rezultatskih ambicija, a to ne želimo.
Poznato okružje

Zato se ovog ljeta, čak i dok je bio na moru, pripremao Robert Seligman. Njegov prvi cilj je ulazak u finale. Bilo bi mu to osmo finale na seniorskom EP-u. U kvalifikacije, ako sve prođe u redu, i u nedjelju u finale krenut će s već isprobanom vježbom sa startnim brojem 6.1.
- To je vježba koja je Robertu sada prilično dobro sjela. Radio ju je i na Mediteranskim igrama, gdje je osvojio srebrnu medalju. Gledao sam na podij-treningu konkurenciju. Izuzev Britanca Whitlocka, koji je valjda u vježbu ugradio kompletan pravilnik pa mu je ocjena prilično visoka, svi ostali gimnastičari imaju otprilike slično tešku vježbu. Naša je procjena da je ocjena oko 15.0 i više vrijedna medalje. A to je Robert sigurno u stanju. No treba prvo proći kvalifikacije, koje će ponovno biti iscrpljujuće i dugačke.
Hydro Arena inače je dobro poznata Seligmanu. Prije tri godine u njoj je održano svjetsko prvenstvo. Tada je Robert glatko ušao u finale, ali je kiksao u borbi za medalje, što ga je stajalo nastupa na Olimpijskim igrama. Znači, Robert će sada imati mogućnost popravka, odnosno ostvariti ono što je namjeravao prije tri godine, a to je osvajanje medalje. Inače, prije tri godine bio je to istinski sportski spektakl. Natjecanja na SP-u u Glasgowu gledalo je tada više od 80 tisuća gledatelja. Britanci su majstori spektakla, neke stvari sigurno su primjenjive i na osječki Svjetski kup.
- Vizuali, scenografija, rasvjeta ostali su isti. Da, doista znaju organizirati spektakl i dobiješ dosta ideja. Samo, bojim se kako realizacija svake slične ideje ovisi i o financijskim uvjetima - rekao je Mađarević, inače uspješni direktor DOBRO World Cupa u Osijeku.
Krešimir Lacković
OSJEČKA KOLONIJA U GLASGOWU
Brojni su ovih dana Osječani u Glasgowu. U gimnastičkoj reprezentaciji su Robert Seligman i njegov trener Vladimir Mađarević, zatim Mauro Nemčanin, koji će u petak nastupiti u kvalifikacijama EP-a za juniore, a s njim su njegovi treneri Nenad i Saša Solar. Osječanin je i fizioterapeut Vlatko Vorih, a "kolonija" u Škotskoj se povećala potpisivanjem Borne Barišića za Glasgow Rangers. Inače, gimnastičari su smješteni u hotelu u sklopu dvorane tako da nemaju kontakta s ostalim sportašima koji sudjeluju na ostalim europskim prvenstvima čiji je domaćin ovih dana također Glasgow.
HRVATI U DRUGOJ SERIJI
Hrvatski gimnastičari nastupit će danas u kvalifikacijama u drugoj seriji, koja počinje u 14 sati prema lokalnom vremenu (15 sati prema hrvatskom). Krenut će se s ručama, a nastup na konju s hvataljkama otprilike je sat vremena kasnije. Finale završava oko 21 sati.
Robert Seligman danas kreće u lov na svoje osmo seniorsko finale EP-a
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike