Novosti
FINA OBUSTAVILA PROVOĐENJE OVRHA NAD 225.322 GRAĐANINA

Deblokirani građani s ovrhama
starijim od tri godine
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.

Fina je proteklog vikenda obustavila provođenje ovrha nad 225.322 ovršenika koja su u registrima Financijske agencije s ovrhama starijima od tri godine a gdje posljednjih šest mjeseci nije bilo naplata, a potpuno je deblokirano 50.695 građana, rečeno je u srijedu pri predstavljanju rezultata primjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.


Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović rekao je da je Fina već prestala s provedbom ovrhe bar po jednoj osnovi za 225.322 građanina, a to je ukupno 70 posto onih koji su bili blokirani.
Kazao je da je provedbom Zakona početkom ovoga tjedna deblokirano 50.695 blokiranih građana, što čini 16 posto svih blokiranih, a ako se tome dodaju deblokirani prema zakonu o oprostu dugova, ukupan broj deblokiranih građana penje se na iznad 57 tisuća.
Ukupan dug iz Fininih očevidnika na ovaj je način smanjen za 49,4 milijarde kuna, od čega se 30,07 milijardi odnosi na glavnicu, a na ime kamata otpisano je 19,36 milijardi kuna (od ukupno 22 milijarde). Do prekida ovrhe došlo je automatski.
Najviše obustavljenih ovrha bilo je za dugove (11,93 milijarde kuna) i kamate (5,93 milijarde) bankarskim institucijama i središnjoj državi (glavnica 3,51 milijarda kuna, kamate dodatnih 3,36 milijardi kuna).
"Napominjem da se ovdje ne radi o otpisu duga, nego samo o obustavi provođenja ovrha za ovrhe za koje se pokazalo da su nenaplative. Vjerojatnost da će tražbine koje su u Fininim registrima duže od tri godine a da u posljednjih šest mjeseci nije naplaćena ni jedna kuna - biti naplaćene, manja je od jedan posto. Dugovi ne prestaju, ali prestaju ovrhe. Time se i destimuliraju vjerovnici da pokreću ovrhe kada znaju da je ovrha očito nemoguća, čime se dugoročno radi na smanjenju troškova ovršenika, odnosno ovršnog postupka", rekao je Čović. Nakon primjene spomenutog zakona ostaje oko 270.000 blokiranih građana s dugom od oko 13 milijardi kuna. Prosječan iznos blokada, koji je prije donošenja novog zakona bio 135 tisuća kuna, sada je pao na 48 tisuća kuna. Inače, na 30. lipnja bilo je 323.758 blokiranih građana.
Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i dalje će se primjenjivati za ovrhe koje navrše treću godinu a po njima šest mjeseci nije bilo naplate.
Dolazi ujedno i do promjene u načinu plaćanja, do sada je ovrha za ovrhovoditelja odnosno vjerovnika bila besplatna, a sada se uvodi predujam pa će se na taj način destimulirati vjerovnici da pokreću ovrhe za koje je evidentno kako je velika šansa da se ne naplate jer je njihov dužnik već duže vrijeme blokiran. Fina će, s druge strane, svim vjerovnicima omogućiti uvid je li dužnik blokiran, koliko dugo je blokiran i na koji iznos. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj rekao je da će treći dio Zakona o stečaju potrošača, također vezan uz blokirane, biti na snazi od početka sljedeće godine. "Nakon ljetne stanke, očekujemo da se krene u javnu raspravu i okrugle stolove s nacrtom zakona. Namjera je Ministarstva pravosuđa da ovršni postupak bude brži, učinkovitiji i jeftiniji za građane", rekao je Turkalj.
Vinka Ilak iz Fine rekla je da prestanak ovrhe na financijskim sredstvima ne znači i da je prestao dug, iako ne vjeruje da će doći do njegove naplate. "Kako će se vjerovnik ponašati, prije svega ovisi o vrsti duga, iznosu duga, o tome ima li dužnik druge imovine. Ako ima neke imovine, velika je vjerojatnost da protiv njih ovrhovoditelj već provodi ovršni postupak. Ovdje je samo prestala ovrha na novčanim sredstvima. Za male tražbine ovrhe se vjerojatno neće pokretati zbog troškova", naglasila je Ilak.
Hina
Ne radi se o otpisu duga, nego samo o obustavi provođenja ovrha za ovrhe za koje se pokazalo da su nenaplative
Možda ste propustili...

PAD NATALITETA U EUROPI

U EU rođeno 73 tisuće djece manje

PREDSTAVLJENI KANDIDATI ZA EU PARLAMENT

Na čelu SDP-ove liste Picula i Borzan