Regija
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA MARTINE ŠOKČEVIĆ

Ne može sama pričati ni jesti nakon operacije
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Prije tri godine majka preminula od posljedica hemofilije
SATNICA VALPOVAČKA - Iako joj je samo 15 godina, Martina Šokčević iz Satnice Valpovačke već je na svojim leđima iskusila svu surovost i nemilosrdnost života.
Ova mlada djevojka, učenica prvog razreda Ekonomskog smjera Srednje škole Valpovo, ove je godine u veljači operirala tumor na mozgu. Nakon što je joj odstranjen veliki tumor, više samostalno ne može ni pričati, ni jesti, ima kanilu, a hrani se isključivo preko trbušne sonde samo miksanom i tekućom hranom. Pokretna je jedino uz pomoć hodalice i invalidskih kolica, a uz nju neprestano treba biti aspirator kako se ne bi ugušila. Baka po majci Nada Doljanac 24 sata brine se o njoj, hrani ju i brine o lijekovima te o njezinoj mlađoj sestri Matei. Martinina majka preminula je prije tri godine od hemofilije, a ocu je oduzeto pravo stanovanja s djetetom. Žive u nedovršenoj kući s vrlo skromnim primanjima često nedovoljnim za osnovne potrebe, pa im u pomoć priskaču Centar za socijalnu skrb Valpovo i dobri ljudi svjesni težine života ove zajednice...
Unatoč svemu, Martina je i dalje vedra i nasmijana djevojka, hrabra i puna volje za život i oporavak od teške operacije koji će potrajati još neko vrijeme.
Sve je počelo te 2014. godine kada su ukućani primijetili da Martina prestaje jesti, učestalo povraća i ima preveliki broj srčanih otkucaja. Međutim, tada su nakon učinjenih pretraga 11-godišnjakinji rekli da je sve to od stresa i da je anoreksična, a poslije toga uslijedili su i epileptični napadi. Kada je jesenas krenula u Srednju školu, njezina golema potreba za snom i neprestano spavanje baki Nadi bili u krajnje čudni te je podvrgnuta novim liječničkim specijalističkim pretragama na kojima utvrđeno da Martina ima veliki tumor na mozgu koji se mora hitno operirati u Zagrebu. Višesatna prva operacija, krvarenje u mozgu, pa odmah zatim i druga duga operacija, pet tjedana na intenzivnoj njezi i nastavka bolničkog i kućnog liječenja, scenarij je koji bi mnoge zaplašio – ali ne i Martinu i njezinu energičnu baku koja je odlučna u svojoj namjeri da Martini omogući sve potrebne uvjete za ozdravljenje i povratak njezinim mladenačkim obvezama koje ova nasmijana djevojka sanja i ležeći u bolničkoj postelji i komunicirajući s prijateljima i kolegama iz razreda isključivo preko SMS poruka na mobitelu i društvenih mreža koje su joj trenutačno u ovoj fazi najčvršća veza s vanjskim svijetom jer si toliko željeno računalo ne može priuštiti.
- Za početak bi bilo dobro da umjesto statusa udomiteljice Martine i njezine sestre Matee, ove jeseni konačno dobijem i status skrbnice koji bi mi omogućio veća prava i veću dozu sigurnosti za brigu o djevojčicama koje su mi povjerene, a što mi trenutačno nedostaje, priča nam baka Nada zahvaljujući stanovnicima Valpovštine dobrog srca koji su im pomogli nedavno organiziranim humanitarnim koncertom za Martinu, bez čije bi dobrote teško funkcionirali.
Lidija Aničić
Trebaju grijanje, materijal, preuređenje...
U Hrvatskoj poštanskoj banci na ime Martine Šokčević otvoren je račun za humanitarne uplate: Martina Šokčević HR 3323900013102333787

Njezina baka i udomiteljica živi u Satnici, u Osječkoj ulici 47, a pozivom na 393 – 028, telefonom možete dobiti sve informacije o potrebnoj pomoći. "Kuća je nedovršena, a na Martinu stalno treba paziti i tijekom noći. U ovoj prostoriji spavamo i Martina i Matea i ja, željeli bismo Matei urediti jednu prostoriju u potkrovlju kako bi imala svoj kutak, a Martini zbog njezinih potreba za oporavak omogućiti prostoriju za smještaj invalidskih kolica, opreme i uređaja. Problem nam je i uvođenje grijanja koje nemamo u svim prostorijama u kući i pomalo strahujemo kako ćemo u tim uvjetima dočekati novu sezonu grijanja. Dobro bi nam došle i još neke preinake životnog prostora zbog Martine, no s našim primanjima i kreditom koji otplaćujemo za kuću to si ne možemo priuštiti, iako su ove djevojčice koje su već previše propatile i koje su izuzetno dobre i strpljive, zaslužile i daleko više", priča baka Nada.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike