Regija
PROJEKTI ZA KVALITETNIJI ŽIVOT U BABINOJ GREDI

Općinska uprava se krajem rujna seli u svoju novu zgradu
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Riječ je o takozvanoj pasivnoj kući koja troši vrlo malo energije, a ondje će biti i sjedište tvrtke “Geotermalni izvori”
BABINA GREDA - Završena je gradnja nove zgrade u koju će krajem rujna useliti općinska uprava Babine Grede. Prostire se na oko 280 četvornih metara i smještena je na lokaciji bivše mljekare u središtu sela. Ukupna vrijednost investicije je 3,7 milijuna kuna, a riječ je o takozvanoj pasivnoj kući koja troši vrlo malo energije jer se pri projektiranju i gradnji uklanjaju toplinski gubici i maksimizira slobodno dobivanje energije.

Sjednice Vijeća uživo

Konstrukcijski dijelovi stropa i vanjskih zidova su niske toplinske provodljivosti što daje optimalne mjere toplinske zaštite, a stolarija je s prekinutim toplinskim mostom i ugrađenim IZO staklima, čime se postiže znatno manji utrošak energije za pokrivanje energetskih potreba objekta u odnosu na standardnu gradnju. Nova upravna zgrada je A+ energetskog razreda, ima fotonaponske panele na zelenom krovištu, dizalice topline, izolaciju, najmanji utrošak grijanja, proizvodit će struju sama za sebe, a višak će isporučivati u energetski sustav. Tijekom određenog broja godina, ističe općinski načelnik Josip Krnić, ona bi sama sebe trebala isplatiti.
- Za troškove struje i plina u staroj zgradi godišnje izdvajamo 80-ak tisuća kuna, što znači da ćemo u 10 godina uštedjeti 800 tisuća kuna samo za grijanje, ističe. Sredstva za novu zgradu osigurala je Općina, zahvaljujući investicijama na području Babine Grede, prije svega bioenergani i zapošljavanjima u poduzetničkoj zoni, što je dovelo do boljeg punjenja proračuna, a gradnju su sufinancirali Ministarstvo regionalnog razvoja sa 100.000 kuna i Fond za energetsku učinkovitost s 240.000 kuna.
- Velika je novost i live stream koji će mještanima omogućiti uživo praćenje sjednica Općinskoga vijeća jer su u dvorani ugrađene kamere, mikrofoni i napravljeni svi preduvjeti. Rad Općinskog vijeća bit će maksimalno transparentan - ističe Krnić.
Prijavljuju Dječji vrtić

U novoj upravnoj zgradi bit će i sjedište tvrtke "Geotermalni izvori" koju su prije pet godina osnovale Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda radi stavljanja u funkciju razvoja geotermalnog potencijala, što je uvršteno u projekt Slavonija i odobreno im je 1,7 milijuna kuna. Geotermalni izvor kod Babine Grede otkrila je Ina u potrazi za naftom. Istraživanja koja su rađena sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća ukazala su na mogućnost postojanja znatnih količina geotermalne vode na području Babine Grede, no taj je potencijal dugo vremena zapostavljen i tvrtka poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi se započelo s realizacijom toga projekta. A u pripremi su i drugi projekti. Lovačka udruga nositelj je projekta civilne streljane olimpijskih normi koja će biti na Kladavcu, vrijednog 4.000.000 kuna. Babogredci na natječaj iz Mjere 7.4. prijavljuju i dječji vrtić, objedinjena je dokumentacija, ishođena građevinska dozvola, a investicija je vrijedna 8.000.000 kuna. Kapacitet vrtića koji bi se trebao prostirati na oko 700 četvornih metara, plus uređen vanjski prostor i parkiralište, bit će 52 djece u dobi od tri do šest godina i 20 mališana u jasličkoj skupini. Za EU fondove priprema se i projekt reciklažnog dvorišta, a uskoro će se krenuti i s gradnjom kanalizacije. Sadašnja zgrada Općine, koja je sagrađena davne 1800. godine i pod zaštitom je, trebala bi postati ne samo muzej babogredske kumpanije nego i gastromuzej koji bi oživio i stare zanate i obrte.

- Muzej bi na neki način zaokružio priču bogate kulturne i gastronomske ponude u našemu selu. Želimo pokrenuti turistički dio Babine Grede, gdje će nam dolaziti ljudi iz Europe, iz susjednih zemalja, kod nas ostajati bar tri dana i učiti kako jedno malo mjesto može biti energetski neovisno i okrenuti se k prirodnim resursima - zaključuje Krnić.
Marija Lešić Omerović
Otvorenje krajem kolovoza
Krajem kolovoza bit će otvoreno multifunkcionalno igralište iza Hrvatskog doma kulture, s pripadajućim sadržajima i spravama za vježbanje koje će učenicima i mještanima puno značiti s obzirom na kronični nedostatak sportskih sadržaja i činjenicu da Babina Greda još nema sportsku dvoranu. Uređenje je stajalo 800 tisuća kuna, od čega je 700 tisuća kuna osigurala Općina i 100.000 kuna Ministarstvo regionalnog razvoja. Raspisan je i natječaj za uređenja platoa ispred DVD-a. Općina je osigurala 350.000 kuna, a Županija će radove, čija je ukupna vrijednost 800 tisuća kuna, sufinancirati s 200 tisuća kuna.
Veći prihodi
Načelnik Josip Krnić zadovoljan je situacijom u općinskom proračunu. „Novca ima, zahvaljujući mjerama Vlade gdje je decentralizacija učinila svoje. U prvih šest mjeseci 2018. godini uprihodovali smo sedam milijuna kuna, koliko je ukupno bilo u 2017. godini“, zadovoljno ističe.
Dječji vrtić
Babogredci prijavljuju projekt izgradnje dječjeg vrtića, vrijedan 8.000.000 kuna za 72 mališana
Ušteda

na struji 800.000 kuna
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana