Osijek
NAKON UŠTEDA U SRPNJU

Vrućine su - oprezno s potrošnjom vode
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Dok je blago i kišovito ljeto u lipnju i srpnju Osječanima bitno smanjilo uobičajeno uvećane račune za isporuku vode, s obzirom na aktualne temperature i prognozu, u kolovozu će potrošnja vode ipak drastično porasti. No, iz Razvojne organizacije za zaštitu potrošača tradicionalno poručuju – uštedjeti se ipak može.
Onima koji žele doskočiti uvećanim računima za vodu ljeti iz ROZP-a području kako se štedjeti vodu može uvijek, a najviše promjenom navika i ugradnjom “pametne” kupaonske galanterije.
- Počnite s tušem jer je on najveći potrošač. Promijenite vaše navike! Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi, jer za kupanje vam je potrebno između 140 i 160 litara vode, a kod tuširanja samo 12 do 25 litara u minuti. Ako još zatvorite slavinu dok se sapunate, na dobrom ste putu jer ste uštedjeli još 50 posto bez investicije. Ugradite regulatore mlaza na sve slavine jer oni miješaju zrak s vodom, a na tuševe ventile koji rade na istom principu. Tako ćete uštedjeti do 70 posto vode bez gubitka komotne uporabe. Vaša će se investicija amortizirati u manje od šest mjeseci. Koristite armature s jednom ručkom jer ne mora teći voda dok postignete željenu temperaturu. Zamijenite stare vodokotliće novima, njima je potrebno manje vode i imaju gumb za štednju ili ugradite "WC-stop". To znači da kada dignete ruku s gumba, voda automatski prestaje teći. Kontrolirajte brtve na vašim armaturama. Ako vam iz slavine kaplje, gubite dnevno 17 litara, poručuju iz ROZP-a.
Također, kažu iz ROZP-a, voda se može uštedjeti i ako se perilica za suđe pali samo kada je puna do kraja, ako se vrt zalijeva kišnicom te se prilikom korištenja perilice rublja upotrebljava samo onoliko deterdženta koliko se preporučuje za tvrdoću vode unutar lokalne zajednice.
Inače, prema podacima Udruženja stanara grada Osijek prosječan iznos računa koji se plaća po glavi stanovnika za potrošenu vodu u Osijeku iznosi 40 kuna. No, u srpnju i kolovozu, na račun valova vrućine koji su postali uobičajena pojava ta se brojka povećava za trećinu, pa tako mjesečni račun za vodu četveročlane obitelji za srpanj i kolovoz u pravilu prelazi 200 kuna, posebice onih koji žive u obiteljskim kućama i brinu o vrtu. I. Solar
70 %

vode može se uštediti prigodom racionalne potrošnje kod tuširanja, pranja posuđa ili rublja
Umjesto plaćanja potrošnje prema broju članova kućanstva, svi stanari zgrada imaju mogućnost ugradnje zasebnog vodomjera
Najčitanije iz rubrike