Osijek
U KBC-U OSIJEK

Godišnje oko stotinu dijagnoza melanoma
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Svaki 50.-ti melanom javlja se kod mlađih od 20, a prije puberteta dogodi se svaki 300.-ti

Zajedno s temperaturama u Osijeku, koje se ovih dana penju i do 35 Celzijevih stupnjeva, penje se i UV index zračenja koji je, prema očitanju Meteo centra, ovih dana visokih 8 i označen je crvenom bojom. Razlog je to zbog kojega su specijalisti dematovenerologije ovih dana ponovno upozorili sugrađane na oprez od prekomjernog izlaganja suncu bez zaštite. Naime, ultraljubičasto zračenje značajan je uzročni čimbenik melanoma, posebice povremeno jače izlaganje s opeklinama. Najopasnije su opekline od sunca u djetinjstvu. Godišnje u svijetu od melanoma oboli 132.000 osoba, a umre njih 41.000. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od 1998. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala se za 150 posto kod muškaraca i za 130 posto kod žena.Tako u Hrvatskoj na 100.000 stanovnika oboli 14 muškaraca i 11 žena. Godišnje se u našoj zemlji dijagnosticira 555 novooboljelih od melanoma (godine 2013. zabilježeno je 527 novooboljelih), a samo u KBC-u Osijek godišnje dijagnosticiraju oko stotinu novooboljelih.


Melanom nastaje najčešće u pedesetim godinama, osim lentigo maligna melanoma, vrste koji se uglavnom pojavljuje u sedmom desetljeću života, najčešće na koži koja je dugotrajno izložena suncu, kao što su lice i ruke. No, melanom se zadnjih godina sve češće pojavljuje i u mlađoj životnoj dobi, između 25. i 44. godine, ali vrlo rijetko može se pojaviti i u pubertetu.

- Ono što zabrinjava je sve više oboljelih u mlađoj životnoj dobi. Svaki pedeseti melanom javlja se kod mlađih od 20, a prije puberteta dogodi se svaki tristoti melanom - upozorio je za naš list dr. Darko Biljan, u povodu obilježavanja Euromelanom dana, dodajući da se češće javlja u žena nego u muškaraca, no prognoze kod žena nešto su bolje.
Nefreteta Z. Eberhard
555

novooboljelih osoba od melanoma registrira se u Hrvatskoj godišnje, a samo u Kliničkom bolničkom centru Osijek približno njih 100.
KORISTITI SREDSTVA ZA ZAŠTITU KOŽE
Liječnici napominju što sve izaziva nastanak ove bolesti. Tako treba izbjegavati izlaganje suncu u vrijeme kada je zračenje najjače. Ne prakticirati sunčanje u solarijima, jer time se povećava rizik za nastanak melanoma za 59 posto. Ne izlagati nokte umjetnom ultraljubičastom zračenju. Primijeniti fotoprotektivna sredstva pola sata prije izlaganja suncu u pravilnoj dozi te obnoviti nakon kupanja u moru ili bazenima te zbog znojenja. Nositi zaštitnu odjeću, sunčane naočale i pokrivala za glavu. Liječenje je prije svega kirurško.
Možda ste propustili...

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana