Svijet
EUROPSKE TVRTKE IPAK SE POVLAČE

SAD-u više nitko ne vjeruje, poručila iranska diplomacija
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.

Sjedinjenim Državama više nitko ne vjeruje i teško je sada zamisliti pregovore s njima, poručio je iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif i ocijenio da one neće uspjeti ukinuti izvoz iranske nafte, prenose agencije u srijedu, dan nakon što je SAD obnovio sankcije Teheranu.


Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao katastrofalnim. "Amerika stalno vrluda, nitko joj više ne vjeruje", rekao je Zarif za informativni kanal IRINN, piše agencija AFP.
Trump je u utorak obnovio sankcije Iranu i upozorio druge države u svijetu da moraju birati hoće li poslovati s Iranom ili SAD-om, čime je nastavio kombinirati prijetnje s politikom odškrinutih vrata za pregovore. "Zamislite pregovore sada, kako bismo im mogli vjerovati", zapitao je Zarif u srijedu. Ocijenio je da svijet danas drukčije gleda na Iran. "Prije nitko nije podržavao Iran. Danas ga podržavaju sve zemlje", rekao je Zarif. "Ako se Amerikanci nastave voditi pojednostavljenom i nemogućom mišlju, moraju znati i posljedice", rekao je Zarif. "Ne mogu misliti da Iran neće izvoziti naftu, a drugi hoće", kazao je, kako prenosi Reuters.
Iranski predsjednik Hasan Ruhani dao je prije mjesec dana naslutiti da bi Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac, plovni put kojim prolazi najveća količina sirove nafte, ako SAD pokuša blokirati iranski izvoz. Trump mu je odgovorio da će se Iran suočiti s ozbiljnim posljedicama bude li prijetio SAD-u. Meta prvog paketa sankcija koje je SAD uveo u utorak iranski je financijski sektor, uključujući vladine kupnje dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica. Očekuje se da će sljedeći paket biti uveden za tri mjeseca i obuhvatiti plinski i naftni sektor te središnju iransku banku.
Američke mjere naljutile su Europljane, potpisnike ugovora, koji kažu da ga žele spasiti, premda sankcije prijete poslovnim vezama mnogih zapadnih tvrtka s Iranom. Njemački Daimler je u utorak objavio da zatvara podružnicu u Iranu unatoč najavi EU-a da će "zaštititi europske gospodarske subjekte koji legitimno posluju s Iranom" i unatoč tome što je u utorak stupio na snagu poseban zakon u tom smislu. Hina
Mohamad Džavad Zarif

iranski šef diplomacije

Prije nitko nije podržavao Iran. Danas ga podržavaju sve zemlje. Ako se Amerikanci nastave voditi pojednostavljenom i nemogućom mišlju, moraju znati i posljedice
Najčitanije iz rubrike