Sport
IVAN HORVAT DANAS KREĆE U BERLIN

Želim skakati u nedjelju, ali treba ići korak po korak
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Osječki skakač s motkom nastup u kvalifikacijama imat će u petak

Skok s motkom je disciplina koju će osječki ljubitelji atletike i sporta s dodatnom pozornošću pratititi tijekom Europskog prvenstva, koje je ovog tjedna na programu u Njemačkoj.


Razlog je naravno Ivan Horvat, član AK Slavonije-Žito, koji će drugi puta u svojoj karijeri skakati u društvu najboljih motkaša Starog kontinenta. Ivan je posljednji koji stiže u Berlin (zajedno s trenerom Hrvojem Livančićem) od 22 hrvatska natjecatelj(ic)a, od kojih su neki već zaključili sudjelovanje i nastup na Olimpijskom stadionu.

Promjenjiva sezona

Hrvatski rekorder na scenu stupa u petak, kvalifikacije kreću u 10,30 sati.
- Iako je dosadašnji dio sezone bio promjenjiv, stvari su sjele na svoje mjesto u pravo vrijeme. Nešto duže traženje forme trajalo je zbog toga što sam dugo čekao na nove motke, u ta četiri mjeseca su stoga rezultati mogli biti i bolji, ali prije dva tjedna sam se ipak napunio nužnim samopouzdanjem, kaže Horvat, koji je sam sebi popravio raspoloženje nakon nastupa na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske. U Zagrebu je napokon preskočena granica od 5.70 na otvorenom, koju je prvi puta apsolvirao još prije tri godine. Letvica nije zadrhtala na 5.71.
- Dobro da je stigao jedan takav skok, a vjerujem da će u kvalifikacijama za potvrdu finalu biti potrebna i manja visina. Još neslužbeno, kao norma se spominje 5.66, ali neka moja prognoza je da će se i sa pet centimetata manje izboriti drugi nastup u Berlinu. Naravno, učinit ću sve da i ja budem u tom društvu, priželjkuje osječki skakač, koji je na svom prvom seniorskom EP, prije dvije godine u Amsterdamu to i napravio, te je na kraju završio na sedmom mjestu.
Čak 37 prijavljenih

Neće Ivan prije nastupa davati neke detaljnije prognoze, svjestan je da su kvalifikacije čistilište koje nije nimalo lako proći.
- Ima 37 prijavljenih, svatko od nas ima neke svoje želje i planove, vi će gristi i ići do maksimuma. Želim proći kvalifikacije, za to se pripremam cijele sezone. Naravno da želim skakati i u nedjelju, ali treba ići redom, skok po skok, visina po visinu, naglašava najbolji hrvatski skakač.
Kvalifikacije će biti duge i neizvjesne. Trebat će biti koncentriran i na onim visinima koje se inače preskaču kao od šale. Početna će biti 5.16, a Ivan već u glavi ima plan nastupa.
- Najvjerojatnije ću krenuti od početne visine, planiram ići prema redoslijedu, ali naravno da situacija na skakalištu može tražiti i neke promjene u taktičkom dijelu. Bit će to dug i naporan dan, treba ostati što svježiiji za one zadnje skokove. Ma, kvalifikacije će biti teže od mogućeg i željenog finala, to je sigurno. samo da to prođem, a onda bih si mogao postabviti i neke konkretnije ciljeve, najavljuje Horvat, koji bi u tom slučaju mogao razmišljati o popravljanju državnog rekorda. U zagrebu je napadao 5.80, kamo sreće da to bude u prilici i u nedjelju, posljednjeg dana prvenstva. Finale skoka s motkom je na programu od 19.10 sati, vjerujemo da ćemo u njemu gledati i našeg Osječanina.
Nino BENČINA
POLJAK LISEK IMA NAJBOLJI SKOK SEZONE
Horvatovih nedavno preskočenih 5.71 u Zagrebu je dobra najava za EP. No, kakva će biti konkurencija u Berlinu najbolje govori podatak da je čak 14 skakača ove sezone išlo preko 5.70, a čevorica su skakali i preko letvice podignute na 5.90. Najbolji skok sezone je prvog dana kolovoza izveo Poljak Piotr Lisek, koji je u njemačkom Wittenbergu preskočio 5.94. Njega i sam Ivan vidi kao jednog od favorita za odličje, ali nije jedini.

- Uz njega, tu su još Šveđanin Armand Duplantis i naravno Francuz Renaud Lavillenie, ali ima još onih u sjeni, koji svakako mogu poremetiti poredak. Moja želja je da skačem u njiovom društvu u finalu, kaže Ivan Horvat.

Naslov prvaka brani jedan drugi Poljak, Robert Sobera (skočio 5.60), a na postolju su još bili Čeh Jan Kudlička i Slovenac Robert Renner. Ivanovi favoriti se nisu proslavili, ali su prije godinu dana bili na postolju SP-a. Lisek je aktualni svjetski vice-prvak, a Lavillenie je bio treći. U Berlinu će loviti svoj četvrti europski naslov, ali bit će sigurno i onih koji su mu u stanju pomristi računicu.
Možda ste propustili...

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarac u stotoj do sva tri boda

Najčitanije iz rubrike