Sport
BORNA BARIŠIĆ NA IBROXU

Igre u Rangersima vratit će me u reprezentaciju Hrvatske
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Prodajom bivšeg kapetana škotskom velikanu ostvaren je četvrti najveći transfer u povijesti Osijeka

Dojučerašnji kapetan Osijeka Borna Barišić jučer je nešto prije 13 sati i službeno postao novi član Rangersa. Nakon što je uspješno prošao liječničke preglede i završio razgovore o visini svojih primanja, Borna je postao 11. igrač kojeg je menadžer Gersa Steven Gerrad ovog ljeta doveo na Ibrox.


Barišić je potpisao četverogodišnji ugovor, koji će mu jamčiti 750.000 eura po godini, a Osijeku će pripasti odšteta od 2,2 milijuna eura (iznosi s kojim barataju škotski mediji, nap. a.), što ga svrstava među pet najboljih transfera osječkog prvoligaša otkako se igra Hrvatska nogometna liga.

Ljubav na prvi pogled

NK Osijek od početka priprema za tekuću sezonu nije skrivao kako je došao trenutak da njegov kapetan napusti svlačionicu u Gradskom vrtu. Borna iza sebe ima pet godina igranja u HNL-u, od kojih je četiri proveo u bijelo-plavom dresu, te godinu dana u Dinamu i Lokomotivi (u istoj sezoni), u kojoj je bio na posudbi. Ipak, svoje najbolje dane taj dečko iz Čepina proveo je u redovima Osijeka. Prošao je Školu nogometa u Gradskom vrtu, a zatim je početkom 2012. sreću potražio u BSK-u, gdje je nakon godinu i pol dobrim igrama zaslužio povratak među bijelo-plave. Vratio se u ljeto 2013., ubrzo je skrenuo pozornost na sebe, pa je nakon dvije sezone prešao u redove zagrebačkog Dinama. U Maksimiru nije pronašao sreću jer je ubrzo nakon transfera posuđen Lokomotivi, u kojoj je igrao tu sezonu, 2015./16. Nakon korjenitih promjena u osječkom prvoligašu i dolaska novih suvlasnika, na čelu s Ivanom Meštrovićem i Lörinzom Mészárosem, Borna je bio jedna od prvih akvizicija bijelo-plavih u ljeto 2016. Odmah su mu dali i kapetansku vrpcu, a ubrzo se našao i u krugu kandidata za hrvatsku reprezentaciju, za koju je dosad skupio tri nastupa. Izbornik Zlatko Dalić uvrstio ga je na širi popis od 32 igrača za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ali se tamo nije našao, ponajviše zbog velikih problema s ozljedama koji su ga pratili prošle sezone. No nije gubio nadu, bez obzira na to što ga je izostavljanje s popisa putnika za Rusiju pogodilo, jer dobre se stvari događaju onima koji znaju čekati. Odlično se pripremio za novu sezonu i na govoto svim utakmicama bio je među najboljim igračima Osijeka, što nije moglo proći nezapaženo. Ključna je bila prva utakmica 2. pretkola, protiv Rangersa u Osijeku, koju je odigrao odlično, pa se menadžer slavnog škotskog kluba Steven Gerrard u njega zaljubio na prvi pogled. Već tada se počelo šušakti kako će Borna karijeru nastaviti u Rangersima, a kada je u uzvratu na Ibroxu još i zabio pogodak, bilo je jasno da će početna ljubav prerasti u brak. Sada je to dobilo i službenu potvrdu, a Borna je u prvom razgovoru za klupsku stranicu Rangersa istaknuo:
- Jako sam uzbuđen što sam dio Rangersove obitelji i kluba koji je najtrofejniji na svijetu. Došao sam ovamo u svakoj utakmici dati 100 posto sebe, jer vidim da navijači to cijene i prepoznaju. Mogu samo obećati kako ću na Ibroxu i bilo kojem drugom stadionu dati srce za Rangerse. Na taj način želim uzvratiti na povjerenju i podršci koje su mi pružili svi u klubu, a posebno menadžer Steven Gerrard i navijači, koji su mi poslali puno poruka podrške. Vjerujem kako će mi igre za Rangers dati priliku za povratak u reprezentaciju Hrvatske, a veselim se što ću igrati s Nikolom Katićem, s kojim sam dijelo reprezentativnu svlačionicu.
I klub zadovoljan

Obavljenim poslom zadovoljni su i u Gradskom vrtu, jer su se početna ulaganja novih suvlasnika sada polako počela vraćati. Osijek je samo u ovoj kalendarskoj godini napravio transfera za otprilike 4,5 milijuna eura (Lukić za milijun u Bragu, Barać za 1,3 milijuna u bečki Rapid te Barišić u Rangerse za 2,2 milijuna eura).
- Za Bornu smo već duže vrijeme dobivali ponude. Prošlog ljeta i zimus odoljeli smo tome i zadržali ga, što je, pokazalo se sada, bila dobra odluka, jer smo transferom u Rangers zaradili više negoli se nudilo u prethodnim ponudama. Bilo je za njega zanimanja još nekih klubova s Otoka, ali kod njega je presudio trenutak kada ga je Steven Gerrard osobno nazvao. Odluka da ga iz Dinama vratimo u Osijek u ljeto 2016. bila je odlična. U dvije sezone igrački je napredovao i došao na vrata reprezentacije Hrvatske. Zato ga ovog ljeta više nismo mogli zadržati. Da smo prošli Rangerse, možda bi još neko vrijeme ostao kod nas, ali njegov je odlazak ovog ljeta bio neizbježan i za to smo se pripremili. Doveli smo Slovenca Erika Janžu, a očekujemo kako će i netko od mlađih igrača iskočiti u prvi plan. Zadovoljni smo iznosom odštete, a ovim smo transferom pokazali kako se i iz Osijeka može napraviti kvalitetan iskorak prema Europi kada su transferi u pitanju - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.
S odlaskom Barišića svakako će ostati određena praznina jer on je bio jedan od najboljih Osijekovih igrača, no sad treba stvarati nove vrijednosti. Slovenac Erik Janža također je potencijalni reprezentativac svoje zemlje i vjeruje se kako će biti sposoban pristojno zamijeniti Barišića, a Osijek i u drugoj momčadi ima zanimljivih ljevaka na toj poziciji, poput Luke Marina, koji će valjda napokon imati jednu sezonu u kojoj neće biti problema sa zdravljem, te Brazilca Talysa, koji može pokrivati više pozicija uz lijevu aut-liniju. No njih dvojica prvo se trebaju dokazati u drugoj momčadi, koju čekaju drugoligaški izazovi. Ako tamo budu pravi, trener Zoran Zekić sigurno će im pružiti priliku i na prvoligaškoj sceni, jer on nema straha od uvođenja mladih snaga.
Što se Borne Barišića, pak, tiče, možemo mu zahvaliti za sve što je dao NK Osijek i poželjeti mu puno sreće u daljnjoj karijeri. I da, nadati se kako će ispuniti svoje obećanje koje je dao nedavno, kada je rekao kako se nada da će jednom opet zaigrati u bijelo-plavom dresu, i to na novom stadionu koji NK Osijek gradi na Pampasu.
Dalibor Keler
TOP 5 OSIJEKOVIH TRANSFERA

1. Jurica Vranješ - Bayer Leverkusen - 3,000.000 eura

2. Petar Krpan, Sporting Lisabon - 2,500.000 eura

3. Domagoj Vida, Bayer Leverkusen - 2,400.000 eura

4. Borna Barišić, Rangers - 2,200.000 eura

5. Marko Babić, Bayer Leverkusen - 2,000.000 eura
Borna Barišić

novi igrač Rangersa

Uzbuđen sam što sam postao član Rangersove obitelji i najtrofejnijeg kluba na svijetu. Mogu obećati kako ću za klub na svakoj utakmici dati srce na terenu.
124

nastupa skupio je Borna Barišić u dresu Osijeka u nešto više od četiri sezone
9

pogodaka postigao je Borna za bijelo-plave u svim natjecanjima
Borna je s Rangersima potpisao ugovor na četiri godine, koji mu jamči 750.000 eura po sezoni, a NK Osijek pripast će odšteta od 2,2 milijuna eura, pišu škotski mediji
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike