Novosti
PRIPREMITE SE NA POVEĆANJE CIJENA

Suša je u Europi uništila povrće, pogotovo krumpir
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Europska se komisija protiv suše bori sredstvima koja su sušu i prouzročila
Dugotrajna ekstremna suša u Europi prouzročila je najozbiljnije probleme sektoru povrća, koji su nezabilježeni u posljednjih 40 godina, navodi Europska udruga proizvođača voća i povrća (PROFEL).
"S toplim i suhim vremenom kakvo je bilo tijekom srpnja i nastavlja se u kolovozu na većini kontinenta, nasadi povrća i dalje trpe, a prinos je naglo pao. Danas je situacija za uzgajivače povrća i prerađivače najozbiljnija u posljednjih četrdeset godina", navodi se u priopćenju udruge. Kako izvještava Euractiv, prema podatcima PROFEL-a, sušom su najviše pogođene Francuska, Belgija, Nizozemska, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska i Poljska.
Udruga tvrdi da će najviše biti pogođeni proizvođači zamrznutog i konzerviranog povrća, gdje su gubitci na polju rezultirali smanjenim i nepravilnim isporukama svježeg povrća u tvornice za preradu - to je dovelo do povećanih troškova proizvodnje i smanjenja prerađenih proizvoda. Međutim, glasnogovornik (još) nije potvrdio da bi povećani trošak mogao dovesti do konačnog povećanja cijena.
Grašak i grah

Prema PROFEL-u, 2018. je treća uzastopna godina u kojoj se sektor suočava s ozbiljnim problemima vezanim uz vremenske prilike. Znatna smanjenja prinosa na polju zabilježena su za grašak i grah u rasponu od 20 do 50 posto. "U nekim proizvodnim regijama na jugu Europe prva žetva graha također je pogođena jakim olujama (poplave i tuče). Gubitci od luka iskazuju se između 15 i 50 posto. U mnogim regijama sjetva drugih usjeva poput špinata, graha ili cvjetače jednostavno nije moguća zbog suše", tvrde iz PROFEL-a. U svjetlu ekstremne suše, Europska je komisija nedavno odlučila pomoći pogođenim državama članicama, odstupajući od zahtjeva za "zelenom" proizvodnjom. "Sve dok vlade i EU odbijaju podržati održive metode uzgoja koje ne pogoršavaju klimatske promjene i otpornije su na njezine učinke, ova će kriza biti nova normala", komentirao je Greenpeace.
Europska komisija odlučila je omogućiti poljoprivrednicima EU-a veću fleksibilnost u provedbi "zelenih" zahtjeva kako bi se suočila s alarmantnim sušama diljem Europe, rekao je EK. Potez je bio kritiziran od strane Greenpeacea, koji je rekao da su odstupanje od "zelenih" zahtjeva CAP-a EU-a (CAP - Zajednička poljoprivredna politika EU) i ohrabrivanje intenzivne poljoprivrede jedan od uzroka ove suše.
Europska organizacija za sušu upozorila je prošlog mjeseca da relativno kratko, ali intenzivno sušno razdoblje utječe na središnju i sjevernu Europu od svibnja 2018. Osim opasnosti od požara i nestašice vode, izrazili su zabrinutost za poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno žitarice. Najveća suša u posljednjim desetljećima izazvana je toplinskim valom diljem Europe, od Švedske do Portugala, koji je dostigao rekord od 45 Celzijevih stupnjeva.
U Nizozemskoj su presušile rijeke i uništeni su usjevi, uglavnom kukuruz i krumpir. Poljoprivrednici rade noću kako bi uštedjeli što god mogu i navodnili što je više moguće, objavila je javna televizija NOS.
Kao posljedica toga, ove godine krumpir će biti mnogo manji od njegove normalne veličine, upozoravali su proizvođači krumpira.
Prema riječima Europske komisije, poljoprivrednici će moći unaprijed primati izravne i ruralne razvojne isplate te će dobiti veću fleksibilnost u korištenju zemljišta koja se inače ne bi trebala koristiti za proizvodnju (pravila o diverzifikaciji usjeva i pravila o ekološkom fokusu) kako bi mogli uopće nahraniti svoje životinje.
Greenpeace reagirao

Greenpeace je snažno reagirao na odluku Komisije, navodeći da su to dvije strane istog novčića.

Poljoprivredni aktivist Christiane Huxdorff izjavio je kako bi mjere mogle dati privremenu olakšicu nekim poljoprivrednicima, ali će također "ojačati štete od intenzivne poljoprivredne prakse koje prvenstveno utječu na klimatske promjene i povećati vjerojatnost suša kao što je sadašnja u Europi. Zalihe vode već su pod ekstremnim pritiskom intenzivne proizvodnje mesa i mlijeka, te pesticidne teške industrijske proizvodnje koja smanjuje raznolikost usjeva."
Vuk Tešija
45 °C​

rekordne temperature uništile su usjeve od Švedske do Portugala
Povjerenik zabrinut
Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izrazio je zabrinutost zbog dugotrajnih klimatskih događaja i priopćio kako je kontaktirao nekoliko ministara EU-a čije su zemlje bile pogođene. "CAP već pruža sigurnosnu mrežu za poljoprivrednike koji se moraju nositi s nepredvidivim događajima. Ja potičem sve države članice da razmišljaju o svim mogućim aktivnostima i mjerama predviđenim u našem zakonodavstvu", naglasio je irski političar.
Možda ste propustili...

TRIDESET UDRUGA CIVILNOG DRUŠTVA

Poziv na bojkot HRT-a

TROJICA STRANACA POBJEGLA IZ POLICIJSKE POSTAJE ŽUPANJA

Pucnjem pokušali zaustaviti bjegunce

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana