Svijet
IMA IH 25 MILIJUNA

Broj Australaca raste brže od predviđenog
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Do okrugle populacijske brojke Australija je došla gotovo desetljeće ranije, a 26 milijuna imat će za samo tri godine

Populacija Australije dosegnula je rekordnih 25 milijuna stanovnika, gotovo desetljeće ranije nego što je bilo predviđeno, jer privlači stotine tisuća useljenika svake godine, pokazuju najnoviji vladini podatci.
Svake minute jedna osoba dolazi živjeti u Australiju, što povećava potražnju za stanovanjem, prijevozom, školama i bolnicama, ali i osnažuje ekonomsko bogatstvo države.


Australski statistički zavod (ABS) procjenjuje kako će s obzirom na trenutačne trendove populacija Australije za tri godine dosegnuti 26 milijuna stanovnika. Nagli porast broja useljenika potaknuo je raspravu o ekonomskom i društvenom utjecaju imigracije s obzirom na to da je infrastruktura postala preopterećena, što izaziva gužve u gradovima, a širenje tržište rada smanjilo je mogućnost rasta plaća. "Potrebno je nastaviti ulagati u infrastrukturu", kazao je u utorak ministar financija Scott Morrison upitan može li se Australija suočiti s 25 milijuna ljudi. "Zato imamo infrastrukturni plan u iznosu od 75 milijardi australskih dolara. Nužan je za porast broj stanovnika kojemu svjedočimo", dodao je.
Australski ekonomski uspjeh izgrađen je na imigraciji. Više od trećine australske populacije rođeno je u inozemstvu, prema posljednjem popisu stanovništva. Useljenici najčešće dolaze iz Engleske, Kine, Novog Zelanda i Indije. Posebna studija ABS-a pokazuje kako u rastu broj stanovnika prirodni priraštaj sudjeluje sa samo 38 posto. Sve ostalo je useljavanje.
Imigracija je postala politički ‘vrući krumpir‘ otkad su vladajuća koalicija desnog centra i oporbeni laburisti započeli kampanju za izbore u Novom Južnom Walesu koji se održavaju u ožujku, nakon čega slijede nacionalni izbori u svibnju. Pauline Hanson, političarka krajnje desnice, tvrdi da je rast broja useljenika uzrok i rasta nejednakosti u Australiji, a senator Dean Smith postao je prvi član vlade koji je pozvao na razmatranje populacijskog rasta. Smith je naglasio kako je brzi prihvat useljenika izazvao golemo naprezanje infrastrukture najvećih gradova - Sydneyja i Melbournea - gdje se naseljava velika većina useljenika. "Broj od 25 milijuna stanovnika savršena je prilika za širu javnu raspravu o tome kako bi rast broja stanovnika trebao izgledati u budućnosti i kako se on može uskladiti s očuvanjem visokog životnog standarda", kazao je Smith.
Milan Bugarić
PROBLEMATIČNA KOLONIJALNA POVIJEST
Australiju posljednjih godina potresaju prosvjedi zbog njezine kolonijalne prošlosti, slični onima protiv konfederacijskih spomenika u Sjedinjenim Državama. Prošle godine prosvjedovalo se protiv spomenika kapetanu Cooku podignutom 1879. u Sydneyju jer na njemu piše: "Otkrio ovaj teritorij 1770.", a Aboridžini su živjeli u Australiji oko 60.000 godina prije Cookova dolaska.

Spomenik je vandaliziran zajedno s još nekoliko spomenika istaknutim ranim britanskim doseljenicima, kao što je Lachlan Macquarie, peti guverner Novog Južnog Walesa.
Najčitanije iz rubrike