Regija
BELIŠĆE SE ODUŽUJE SVOJIM ZASLUŽNIM SUGRAĐANIMA

Imenovan Prilaz dr. Vilka Ivekovića kod ambulante
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
BELIŠĆE - Svojim zaslužnim sugrađanima Grad Belišće odužuje se na najljepši mogući način: imenovanjem dijelova grada i ulica njihovim imenom. Posljednji u nizu kojemu je na ovakav način odana počast jest jedan od najpoznatijih liječnika u povijesti Belišća - dr. Vilko Iveković, čijim je imenom prozvan dio šireg gradskog središta, odlučilo je Gradsko vijeće Belišća na svom posljednjem zasjedanju prije sezone godišnjih odmora.
Naziv Prilaz dr. Vilka Ivekovića nosit će dio ulice Vijenac S. H. Gutmanna s kućnim brojevima 26, 27 i 28, gdje se nalaze Dom zdravlja - ambulanta Belišće, Muzej i nekadašnji restoran društvene prehrane u kojemu su se svojedobno hranili radnici Kombinata Belišće, a kojim putem je dr. Iveković i sam često prolazio. Svi troškovi nastali pribavljanjem i postavljanjem pločica na objektima financirat će se iz sredstava gradskog proračuna.
Obrazlažuću inicijativu za imenovanjem novog Prilaza u Belišću posvećenom dr. Vilku Ivekoviću, koji je u Belišće stigao 1955. kao mladi liječnik nakon liječničkog staža i odsluženog vojnog roka, gradonačelnik dr. Dinko Burić između ostalog je naglasio: Iako je nakon vrlo uspješnog staža imao mnogo primamljivih ponuda, tako da je mogao birati gdje bi radio - odabrao je Belišće. To je učinio zato jer je tada na tom području bilo vrlo malo liječnika i potrebe su bile velike, ali i zato što je htio biti negdje na terenu i pratiti pacijente i njihove bolesti duže vrijeme. Uvijek je govorio da znanstveni rad nije samo između četiri zida laboratorija ili bolnice, nego na terenu gdje se ljudski život prati od začeća pa sve do smrti.
Od prvih dana kao mladi liječnik imao je pune ruke posla ne samo u Belišću nego i po okolnim selima kamo je odlazio biciklom. Pri Zdravstvenoj stanici bilo je otvoreno rodilište koje je također uspješno vodio od 1963. do 1970. godine. Rukovao je i prvim rendgenskim uređajem u Belišću, a za rad na njemu osposobio se u Osijeku.
Na glasu vrsnog liječnika, odbio je ponudu za mjesto ravnatelja Doma zdravlja Valpovo ne želeći da mu administrativni posao odnese vrijeme u radu s pacijentima. Nevoljko je prihvatio biti predsjednik sindikalne podružnice i predsjednik tadašnjeg OOUR-a opće medicine Doma zdravlja Valpovo, a bio je i aktivni član Hrvatskog liječničkog zbora.
Prilikom osnivanja župe Belišće, na poziv fra Bernarda Rubinića bio je kum crkvenom zvonu i dao mu ime Zvonimir da zvoni na mir i molitvu. Bio je službeni liječnik mnogih sportskih društava i institucija poput policije, vatrogasaca, Kajak kluba i drugih, a bavio se i fotografijom, glazbom, filmom, ali i politikom. Brinuo se o sveopćoj kulturi i znanosti, kao i o svojem stručno humanističkom obrazovanju i pravima pacijenata. Godine 1997. izabran je za vijećnika prvog saziva Gradskog vijeća Belišća.
Umro je 7. listopada 1998., a Grad Belišće mu je 1999. posthumno dodijelio Plaketu Grb Grada Belišća.
Lidija Aničić
Humanist prije svega
Tijekom radnog vijeka dobivao je mnoge ponude za rad u domovini i inozemstvu, ali nije ni jednu prihvatio jer je govorio da nije humano pobjeći iz težih uvjeta rada gdje te pacijenti trebaju na drugo radno mjesto gdje su bolji uvjeti. Kao terenac, vodio je i akcije cijepljenja te radio na zdravstvenom prosvjećivanju i bio je poštovan kao liječnik i kao čovjek.
Najčitanije iz rubrike