Regija
KOMUNALAC ODRŽAVA 231 KILOMETAR VODOVODNE MREŽE

Zbog kvarova iz cijevi je lani iscurilo 377.250 kubika vode
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Građanima i industriji ukupno lani fakturirano 727.224 kubičnih metara vode
ŽUPANJA - Komunalac Županja na distributivnom području upravlja i održava 231 kilometar vodovodne mreže u gradu Županji te općinama Bošnjaci, Gradište i Štitar. Isporuku vode obavlja s regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije, a kvaliteta vode je izvrsna, u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. U 2017. godini županjski Komunalac je od Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, u čijoj je nadležnosti regionalni vodovod, kupio 1.171.057 kubičnih metara vode.
Potrošačima, odnosno građanima i industriji, ukupno je fakturirano 727.224 kubika, a za redovito ispiranje mreže tijekom prošle godine utrošeno je 61.500 kubika, što ukupno iznosi 788.724 kubika potrošene izmjerene vode. Ukupni gubitak vode u vodoopskrbnom sustavu bio je 377.250 kubika ili 32,35 posto (u 2016. godini 33,44 posto). U Komunalcu ističu da kontinuirano rade na smanjenju gubitaka rekonstrukcijom starih, dotrajalih cjevovoda i kućnih vodovodnih priključaka, redovitim vizualnim pregledima vodovodne mreže te žurnim popravcima kod uočenih curenja.

Stare instalacije

- Kod gubitaka moramo istaknuti da je poseban problem kvarova tijekom 2017. bilo curenje prilikom rekonstrukcije i izrade novih priključaka. Izvođači su tijekom rekonstrukcije ulice u strogom centru grada prouzročili velik broj kvarova na starim instalacijama, što je prouzročilo istjecanje velikih količina vode. Dio gubitaka naplaćen je kroz sanaciju kvarova koje smo otklanjali, ali se to ne može točno izraziti kroz kubične metre - kaže direktor Komunalca, Ilija Lešić. Napominje da povećane investicije u komunalnu infrastrukturu (ceste, struja, telefon,…) donose veći broj kvarova na vodovodnoj mreži, a s tim i veći gubitak vode.
U prošloj je godini na vodovodnu mrežu priključen 41 novi korisnik. Tijekom 2017. u sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja" za svih 723 korisnika u Štitaru omogućen je besplatan priključak na vodovodnu mrežu. Na distributivnom području Komunalca pokrivenost radijskim očitavanjem vodomjera visokih je 89,75 posto. Od ukupno 6319, u Županji je 3.821 vodomjer s ugrađenim radiomodulom, 1107 ih je u Bošnjacima, 666 u Gradištu i 725 u Štitaru. Radijsko očitavanje nije ugrađeno samo na nedostupnim vodomjernim oknima. U tvrtki napominju da je tijekom 2017. obavljena rekonstrukcija glavnih vodoopskrbnih cjevovoda vodoopskrbnog sustava Grada Županje.
Dobit 118.000 kn

Što se tiče odvodnje, Komunalac na svome distributivnom području održava 116 kilometara kanalizacijske mreže u Županji, Bošnjacima i Gradištu. Izgrađenost kanalizacijskog sustava na području Županje je veća od 90 posto, a oko 75 posto građana priključeno je na kanalizaciju. Cilj je, napominje Lešić, tu brojku povećati na 95 posto te je pozvao građane da se priključuju na sustav javne odvodnje jer je to i njihova obveza.
U prošloj je godini na odvodni sustav u Županji priključen 21 novi korisnik, od kojih tri na vakuumsku kanalizaciju i 18 na gravitacijsku. U Općini Bošnjaci priključeno je 18, a u Gradištu 24 novih korisnika. U Općini Štitar lani je završena faza izrade priključaka na kanalizacijsku mrežu, a sva kućanstva (723 korisnika) dobit će ih besplatno. Prije dvije godine ova tvrtka u vlasništvu Grada Županje kupila je specijalno komunalno vozilo za "odštopavanje" i ispiranje kanalizacijske mreže, koje se lani pokazalo kao odlična investicija prilikom hitnih intervencija.
- Proteklu godinu obilježio je završetak izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i njegovo puštanje u rad. Za navedeni projekt uspješno je ishođena uporabna dozvola, čime je ova velika i značajna investicija uspješno privedena kraju - zaključio je direktor Komunalca Ilija Lešić, koji je pohvalio odličnu suradnju s Hrvatskim vodama.
Iz financijskog izvješća o poslovanju koje je razmatralo Gradsko vijeće vidljivo je da je u 2017. županjski Komunalac ostvario 12.749.590,78 kuna prihoda, od čega se 7.246.603,13 kuna odnosi na djelatnost vodoopskrbe i odvodnje. Ova gradska tvrtka nastavlja pozitivan trend poslovanja i lani je ostvarila dobit od približno 118 tisuća kuna. Inače, Komunalac zapošljava 29 radnika, a prosječna mjesečna netoplaća u 2017. iznosila je 5.481,36 kuna.
Marija Lešić Omerović
U funkciji pročistač otpadnih voda
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda sagrađen je u sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja", koji se sufinancira iz strukturnih i kohezijskih fondova EU. Cilj je smanjiti izravno ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u površinske vode, ali i povećati broj stanovnika priključenih na sustav vodoopskrbe i odvodnje. Ukupna vrijednost projekta je oko 77 milijuna kuna, od čega su 71,1 posto nepovratna EU sredstva. Preostali iznos sufinanciraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode, Grad Županja i Općina Štitar. Projekt će znatno pridonijeti zaštiti okoliša i poboljšanju kvalitete života. Direktorica LAR-a Vjeverica, Ana Cvitković-Komesarović, ističe da je Županja pozitivan primjer realizacije projekata iz Kohezijskog fonda za vodno-komunalnu infrastrukturu.
Županjski Komunalac zapošljava 29 djelatnika, a prosječna neto plaća u 2017. bila je 5.481,36 kuna
priključci
Na odvodnju je priključeno 75 posto građana, cij je 95 posto
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli