Osijek
ZALIHE KRVI U BOLNICI NA KRITIČNOJ RAZINI

Ne bude li odaziva davatelja, sljedeći tjedan odgoda operacija!
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.

Lipanjski poziv Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra dobrovoljnim darivateljima krvi ipak nije u potpunosti ostvario rezultate. Naime, prema riječima mr. sc. Bojane Bošnjak, spec. transfuziologa i zamjenice voditeljice Zavoda, zalihe krvi trenutno su puno niže nego što su potrebne za redovito i potpuno funkcioniranje bez ikakvog ustezanja u svakodnevnom radu s pacijentima.


- Zasad, srećom, nismo bili u situaciji da bismo morali odgađati operativne programe. No, ukoliko se dobrovoljni darivatelji krvi ne odazovu s većim ulazom krvi u Klinički zavod za transfuzijsku medicinu, u sljedećih tjedan dana mogli bismo biti prisiljeni odgađati operativne programe – upozorila je dr. Bošnjak, intenzivno apelirajući na građane da se odazovu akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. Neovisno o tome je li riječ o akciji dobrovoljnog darivanja ili pak samostalnog dolaska u Zavod, kaže, svaka doza krvi bit će od velike važnosti i koristi. U slučaju da dođe do odgode operativnih zahvata, pojašnjava naša sugovornica, bit će odgođeni svi zahvati koji nisu hitni, dok se oni hitni sami po svojoj važnosti moraju obaviti. Dr. Bošnjak naglašava i to da su zalihe krvi već sad doista dovoljno niske i stoga posebno apelira na dobrovoljno darivanje, pa iako trenutno situacija nije kritična, nego bi za nekoliko dana itekako mogla biti.
Kad je u pitanju nedostatak krvnih grupa, dr. Bošnjak kaže da je trenutno prisutan nedostatak svih Rh negativnih faktora, budući da je i broj darivatelja manji u ukupnoj populaciji. Dobro su došle i ostale krvne grupe, jer zaliha krvi, naglašava dr. Bošnjak, nikada nije previše.
Za sve one koji se odluče darivati krv ovih dana, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra otvoren je svakog radnoga dana. Ponedjeljkom i petkom s darivateljima radi prijepodne, utorkom i četvrtkom poslijepodne, a srijedom je otvoren u obje smjene.
- Voljeli bismo da nam se jave dobrovoljni darivatelji kako se ne bi morali ukidati ranije dogovoreni operativni zahvati. Situacija je ista kao i svake godine tijekom ljeta i vjerujem da će to dobrovoljni darivatelji krvi prepoznat. Još jednom pozivam sve one koji su ili već darivali krv ili to žele učiniti prvi put neka dođu k nama ili se odazovu na neke od unaprijed planiranih akcija darivanja krvi. Darivanjem će nekome spasiti život, a što je od neprocjenjive vrijednostii – zaključila je dr. Bošnjak.
Marija Mihelić
Tko može dati krv?
Da ne bi bili u nedoumici mogu li dati krv ili ne, Hrvatski Zavod za transfuzijsku medicinu objavio je tko sve može darivati krv. To mora biti osoba od 18 do 65 godina, odnosno 60 ako daje krv prvi put ili do 70 ako je darivatelj jednom do dva puta godišnje. Težina mora biti iznad 55 kg, proporcionalna visini, a temperatura do 37 stupnjeva. Krvni tlak sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg, puls od 50 do 100 otkucaja u minuti. Hemoblobin: 135 g/L (m) i 125 g/L (ž). Muškarci mogu darivati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca, dok žene mogu darivati krv do tri puta godišnje, s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.

Darivanje krvi jednostavan je postupak a količina željeza u krvi provjerava se laganim ubodom u jagodicu prsta. Nakon kratkog razgovora s liječnikom te liječničkog pregleda, može započeti postupak uzimanja krvi. Darivanje krvi ne šteti čovjekovu zdravlju, a zdrav organizam darivatelja krvi brzo nadoknađuje izgubljenu količinu, a ujedno je i kontrola zdravlja darivatelja.
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike