Osijek
NEZADOVOLJNI ZBOG NAJMA NA DONJOGRADSKOG TRŽNICI:

Zakupci: Ubija nas koncept godišnjih licitacija, i mi želimo pravo rezervacije
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.

Kada je 2009. godine Trg bana J. Jelačića u Donjem gradu osvanuo u novom ruhu bilo je mnogo prigovora građana. Jednima je nedostajalo zelenilo i hlad, a drugima ona tržnica "kakva je nekada bila". No, najviše je prigovora bilo na zatvorene poslovne prostore koji su mahom zjapili prazni, posebice oni ustakljeni koji su se činili kao promašena investicija. Danas je situacija posve drugačija. Trg se s vremenom zbog svoje funkcionalnosti pokazao kao pun pogodak. Ujutro tržnica, a poslijepodne to je sigurno igralište za djecu, okruženo klupama i ugostiteljskim objektima, omiljeno mjesto svake donjogradske obitelji. No, ova se transformacija, tvrde pojedini zakupci poslovnih prostora na tamošnjoj tržnici, nije dogodilo preko noći i zahvaljujući trudu Grada i/ili gradski tvrtki, a ono što je s njom došlo nepravedno je podizanje cijene najma.


Onih koji su među prvima zakupili zatvorene poslovne prostore u sklopu donjogradske tržnice nema mnogo. Nakon što je njihova prisutnost oživila prostor i dovela ljude na ovu lokaciju, više nisu mogli ponijeti rast najma kroz sve "jače" godišnje licitacije i svoj su posao prepustili nekom drugom. Tako su svoja vrata do sada zatvorili mesnica, ribarnica, papirnica, ugostiteljski objekt... Dok oni koji su i danas ovdje negoduju zbog nemogućnosti dugotrajnog najma i činjenice da učestalim licitacijama za zakup najam prostora stalno i vrtoglavo raste. "Unatoč tomu što prema Pravilniku Tržnice postoji mogućnost da se s onima koji su već u najmu ugovori produže preko rezervacije, kao što se to čini s najmom klupa za prodaju voća i povrća, za sve zatvorene prostora ide svake godine licitacija. Što je posljednjih nekoliko godina postao velik stres za sve zakupce. Odjednom svi žele u poslovne prostore na kojima nas nekolicina teškom mukom godinama gradimo posao, dobru reputaciju i egzistenciju. Svake godine smo na rubu mogućnosti da izgubimo poslovni prostor ako ne ponudimo dovoljno novca na licitaciji, a kako nikada ne znaš koliko je dovoljno, cijene skaču, a nas dan otvaranja ponuda dijeli od propasti i spasa – ali opet, samo još na godinu dana. Kako raditi u takvim uvjetima, brinuti za radnike, svoju obitelj?", kaže jedan od zakupaca na donjogradskoj tržnici.
Upitan o ovoj temi, direktor Tržnice Igor Medić jasno govori kako je licitacija svake godine za sve poslovne prostore stvar koju diktira tržišna utakmica te kako Tržnica kao poslovni subjekt ima pravo na tom tržištu doći do maksimalne dobiti. Što će i u buduće činiti. Pritom napominje i kako se najam svih poslovnih prostora u sklopu Tržnice obavlja sukladno propisima.
- Uvjeti i način davanja u zakup poslovnih prostora i prodajnih mjesta na tržnicama kojima upravlja tvrtka Tržnica d.o.o. Osijek te cijene zakupa, određene su Pravilnikom o cijenama i uvjetima pružanja usluga. Pravilnik donosi Nadzorni odbor Tržnice d.o.o. Osijek, a suglasnost za njegovu primjenu daje većinski vlasnik - Grad Osijek. Trenutačno važeći Pravilnik od 26. travnja 2016. godine, kao i svi dosad koji su bili u primjeni, objavljen je na internetskoj stranici našeg trgovačkog društva. Predmetni poslovni prostori (njih tada devet, danas 13), prvi put su izdani u zakup od 1. studenoga 2009. godine, nakon rekonstrukcije tržnice Donji grad, u postupku licitacije kada su se početne cijene formirale na temelju važećeg Pravilnika iz 2009. godine. Pri formiranju cijena osnovni kriterij bila je namjena prostora, tako da su zakupci koji obavljaju trgovačku ili obrtničku djelatnost, izuzev ugostiteljstva, plaćali 90,00 kuna + PDV po m2, a ugostitelji 120,00 kuna + PDV po m2, objašnjavaju iz Službe pravnih, kadrovskih i općih poslova tržnice d.o.o. Osijek. I.Solar
Borba za “Jelačić”
Koliko je Trg bana Jelačića postao atraktivan ugostiteljima i trgovcima najbolje svjedoči podatak da je u ožujku na dražbi Grada Osijeka, od 14 ponuđenih lokala najviše ponuda i to onih s najvišom cijenom postigao upravo poslovni prostor kavane “Jelačić”, na istoimenom trgu u Donjem gradu.
Najčitanije iz rubrike