Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Pojačani prometi utjecali su na rast cijena dionica
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
U središtu pozornosti bile su dionice HT kojima se protrgovalo 4,8 mi. kuna i Atlantic grupa s 1,5 mil. kuna redovnog prometa.

Prošloga tjedna bilo je uzbudljivo na domaćem tržištu kapitala uz pad cijena dionica i povećani obujam trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 58,0 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 57,8 i obveznicama 0,2 milijuna kuna prometa.Objavljeni poslovni izvještaji vodećih domaćih dioničkih društava za prvo polugodište potaknuli su aktivnosti fond menadžera prije odlaska na godišnje odmore. To se osjetilo već u ponedjeljak kada se na Zagrebačkoj burzi u trgovanju dionicama ostvarilo 11,0 milijuna kuna, od čega 6,2 milijuna kuna u redovnom prometu i 4,8 milijuna kuna kroz blok transakcije.
Pojačani prometi utjecali su na rast dionica i povećanje vrijednosti indeksa Crobex za 0,1 % na 1836 bodova. U središtu pozornosti bile su dionice HT kojima se kroz blok transakciji protrgovalo 4,8 milijuna kuna i Atlantic grupa s 1,5 milijuna kuna redovnog prometa. Utorak je donio pad indeksa Crobex za 0,9 % na 1820 bodova uz pojačano trgovanje u redovnom prometu dionicama HT (2,4 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (1,5 milijuna kuna) i AD Plastik (1,1 milijuna kuna). U srijedu se nastavio pad cijena pri čemu se indeks Crobex spustio na 1811 bodova, a u središtu pozornosti bila je dionica HT kojom se ostvarilo 24,8 milijuna kuna redovnog prometa kada je vlasnika promijenilo 160.132 vrijednosnice po prosječnoj cijeni 155,00 kn. Većinu dionica HT stekao je skrbnički račun PBZ-a, a prodavatelj je bio skrbnički račun Zagrebačke banke. Četvrtak i petak donijeli su blagi rast dionica na domaćem tržištu kapitala uz smanjeni obujam trgovanja. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1822 boda. To je za 10 bodova ili 0,6 % manje nego na početku tjedna. Od 22 dionice u sastavu indeksa Crobex četiri vrijednosnice zabilježile su rast i 13 pad cijene, dok se pet (Arenaturist Hospitality Group, Končar elektroindustrija - KOEI, Luka Rijeka, Optima telekom i Podravka), zadržalo na početnoj tjednoj razini. Među rijetkim tjednim dobitnicima istaknula se dionica Atlantik grupa rastom cijene za 3,1 % na 1010,00 kn nakon objave vijesti o zaključenom ugovoru s tvrtkom Magdis iz Zagreba o prodaji društva Neva, nositelja proizvodnog programa kozmetike.

Pojačan novčani tok

Prodajom društva Neva pojačan je novčani tok tvrtke Atlantic grupa što se odrazilo na rast cijene dionice. Tjedni rast za 4,3 %, na 9,70 kn, zabilježila je dionica Brodogradilište Viktor Lenac. Rast cijene uslijedio je nakon objavljene vijesti kako je Erste plavi - obvezni mirovinski fond "B" kategorije, koji u svojim rukama drži 22,0 % vlasničkih prava, dostavio skupštini društva zakazanoj za 20. kolovoza ove godine protuprijedlog da se iz netodobiti za isplatu dividende izdvoji 1,00 kn po dionici što čini više od 10,0 prosječne tržišne cijene u posljednja tri mjeseca.
Protuprijedlog za isplatu dividende dostavljen je upravi društva u trenutku kada istječe rok u kojem talijanska tvrtka Palumbo Group S.p.A iz Napulja treba objaviti javnu ponudu za preuzimanje dionica Viktor Lenac, tako da će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj događanja. Više tjedne cijene zabilježile su dionice Valamar Riviera Poreč (rast za 1,5 %) i Đuro Đaković grupa (rast za 1,3 %). Najviše su stradale dionice Ingra padom cijene za 10,8 % nakon vijesti da je alžirski investitor protestirao garanciju za dobro izvršenje posla na gradnji bolnice, a podizvođač je bila tvrtka Tehnika. Protestiranjem garancije žiroračun tvrtke Tehnika je blokiran, dok je žiroračun Ingre izbjegao blokadu. Uprava društva Tehnika d.d. po blokadi žiroračuna podnijela je zahtjev za pokretanje predstečaja. Težak udarac doživjela je dionica Zagrebačke banke – ZABA kojoj se tjedna cijena spustila na 59,00 kn (pad za 6,3 %) nakon objavljene vijesti da upravu banke napušta Marko Remenar koji je u razdoblju od 30. srpnja do 01. kolovoza otpustio 3222 redovne dionice ZABA, što se odrazilo na kretanje cijene.
Pad brodara

Pad cijene bilježe dionice brodarskih prijevoznika zbog sve veće trgovinske napetosti na relaciji SAD - Kina. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 155,00 kn. To je za 100 kn ili 0,6 % manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 5,3 milijuna kuna prometa uz smanjenje cijene na 429,00 kn (tjedni pad za 1,6 %) Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,1 milijuna kuna prometa, a cijena je povećana na 498,00 kn (tjedni rast za 0,4 %). Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u ponedjeljak (0,9 milijuna kuna), i utorak (1,5 milijuna kuna). Cijena dionice Valamar Riviera Poreč povećana je u petak na 40,80 kn, što je za 0,60 kuna ili 1,5 % više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se na 111,67 boda (tjedni rast za 0,04 %). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko DABIĆ
Ulagači, u idućem razdoblju očekuje se smanjeni obujam trgovanja. To je razdoblje u kojem su moguće značajnije promjene cijene na malim prometima.
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike