Kultura
33. KOLONIJA HINKO JUHN

Jedina prilika za inventuru najboljeg u keramici
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Izložena su djela 24 umjetnika koje je odabrao međunarodni žiri priznatih stručnjaka
NAŠICE - U Izložbenom salonu našičkog Zavičajnog muzeja otvorena je izložba 4. hrvatski triennale keramike. Posjetitelje je pozdravila ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak, a izložbu je otvorio v.d, pročelnika Ureda gradonačelnika Našica Goran Blagojević.Hrvatski triennale keramike nastao 2008. međunarodna je izložba sa zadaćom da bude poticajna inventura trogodišnjeg stvaralaštva. Izložena su djela 24 umjetnika koje je odabrao međunarodni žiri priznatih stručnjaka.
O izložbi i njenom značaju i ulozi hrvatske umjetničke keramike u svjetskoj umjetnosti govorio je član Međunarodne akademije za keramiku i autor izložbe Hanibal Salvaro.
- U Hrvatskoj je mnogo raznih izložbi keramike, ali značajka je ove izložbe da je hrvatski sveobuhvatna. To je jedina izložba koja pod jednakim uvjetima omogućava najboljim umjetnicima Hrvatske da se jedanput u tri godine pokažu i naprave inventuru najboljeg što se dogodilo – rekao je autor izložbe, Hanibal Salvaro, dodavši kako je ova izložba prigoda za prisjećanje kako je zahvaljujući Hinku Juhnu u počecima 20. stoljeća keramika u Hrvatskoj dobila vrlo solidne temelje, a što se odrazilo na EXPO-u u Parizu 1937. gdje je grupa hrvatsko-vojvođanskih keramičara nagrađena.
Salvaro je istaknuo kako je ova izložba hrvatske umjetničke keramike svjetski relevantna.
- Na ovoj izložbi mogu se natjecati svi hrvatski umjetnici, neovisno kojeg su društva članovi, ali uvijek ima mjesta i za ponekog svjetski priznatog umjetnika koji je član međunarodne akademije za keramiku u Ženevi. Time je triennale dobio svoju međunarodnu umjetničku reputaciju, a što olakšava prezentaciju u inozemstvu – kazao je Hanibal Salvaro, hrvatski likovni umjetnik i keramičar svjetskog glasa.
Izložba je postavljena u sklopu ovogodišnje 33. kolonije umjetničke keramike Hinko Juhn. Kolonija keramike djeluje od 1979. i od samih početaka do danas nezaobilazna je i vrijedna kulturno-umjetnička manifestacija. Predstavlja najstariju koloniju tog tipa u Hrvatskoj, a naziv je dobila prema utemeljitelju moderne hrvatske keramike – Hinku Juhnu, rođenom 1891. u Podgoraču kraj Našica. Ova kolonija radi na promicanju keramike kao umjetničke grane kiparstva te nastavlja tradiciju rada u glini, materijalu koji se stoljećima uspješno koristio u ovome kraju, a koji je posebno bio zastupljen u zanatskom radu majstora lončara u mjestu Feričanci. Do sada je održan 32. saziv tijekom kojeg su u Našicama boravila i stvarala ugledna imena hrvatske keramike, a povremeno su gostovali i inozemni keramičari. Dolazili su i profesori i studenti kiparstva koji su održavali stručnu praksu. Recesijska vremena iz godine u godinu smanjuju broj sudionika i sadržaja, ali ne gase ‘‘vatru‘‘ organizatora koji se ponosi tradicijom keramike. Značaj koji ima našička kolonija, zbog njene vrijednosti u očuvanju tradicije i razvoju moderne umjetničke keramike, prepoznao je i istaknuti hrvatski keramičar Hanibal Salvaro koji je u Našicama i 2013. organizirao Drugi triennale hrvatske keramike.
Snježana Fridl
Otvorena do 5. rujna
Izložba se može razgledati do 5. rujna u Našicama, nakon čega će gostovati u Italiji te Slovačkoj.
Keramika za 54+\‘
Od 7. do 10. te od 21. do 24. kolovoza u prostorijama Gradske udruge umirovljenika, održat će se Keramika za 54+ - radionice kao art terapija. U petak, 17. kolovoza, u prijepodnevnim satima, ispred Dvorca Pejačević, održat će se radionica za djecu i odrasle ‘Dvorac od gline‘.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike