Sport
BIJELO-PLAVI NE MOGU BEZ DRAME

Osijek sad ima igru "za male", ali i probleme koje mora riješiti
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Osijek je protiv Rudeša odigrao gotovo savršenih 45 minuta, a onda je upao zamku samozadovoljstva

Nogometaši Osijeka u prvenstvo su ušli s dva uzastopna domaća trijumfa. Nakon što su na premijeri u Gradskom vrtu svladali Hajduk, u drugom su kolu pobijedili Rudeš koji im je prošle sezone znao napraviti dosta štete. Ovaj se put činilo kako će sve proteći glatko.


Međutim, Osječani su se pobrinuli da nakon 80 minuta, u kojima su imali apsolutnu kontrolu zbivanja na terenu utakmicu, pretvore u horor za sebe i svoje navijače. Naime, još u 80. minuti bilo je 3:0 i već smo polako zaključivali priču o vrlo dobroj igri bijelo-plavih kad je uslijedila klasična "žuta minuta" u njihovoj igri. Primili su dva pogodka u pet minuta i utakmica se od rutinske pretvorila u dramatičnu. Nakon susreta trener Zoran Zekić bio je vrlo ljut na taktičku neodgovornost svoje momčadi, pa je način na koji je odigrala završnicu nazvao – anarhijom. Međutim, možda je u tom teturanju pred kraj utakmice i sam dao mali doprinos.

Putokaz i opomena

Zekić je na travnjak poslao momčad u formaciji 3-5-2 i ona je funkcionirala odlično. Osijek gostima doslovce nije dao disati. Većina njihovih akcija sasječena je već u korjenu zahvaljujući agresivnosti i pokretljivosti, ali i dobrom tatičkom rasporedu trojice veznih igrača Mudražije, Hajradinovića i Kamenara. Bijelo-plavi su pritiskali, a ujedno su lako kupili sve lopte koje bi izbila obrana Rudeša. U organizaciji napada važnu je ulogu odigrao Mile Škorić koji se sa stoperske pozicije često ubacivao u sredinu i stvarao velike poteškoće gostima koji se nikako nisu mogli dogovoriti tko treba izići na njega. Lopta je išla brzo i točno, što je omogućilo veliki broj "upadanja" veznih igrača iz drugog plana. Ma, Osijek je u tom prvom dijelu izgledao gotovo savršeno. Zabio je dvaput, imao je još barem četiri čiste prilike i stvarno je mogao gadno unerediti goste.
- Tih prvih pola sata igrali smo točno onako kako želim. Imali smo visok ritam, protok nam je bio brz i točan, pa nije ni čudno što smo imali sigurno vodstvo koje je moglo biti i uvjerljivije, pričao je Osijekov trener.
Međutim, nakon desetak minuta drugog dijela odlučio se na promjenu formacije. Gurnuo je Škorića u sredinu, Bočkaja vratio na bok i zaigrao s četvoricom u posljednjoj liniji. Ta promjena nije donijela zamišljene stvari jer Osijek je izgubio ritam, a Škorić se u sredini nije ni izbliza dobro snalazio kao u prvih 45 minuta kada je u organizaciji igre djelovao s pozicije stopera. Počelo se i griješiti u dodavanjima pa je Rudeš je umjesto da se pribojava rezultatske katastrofe došao do zraka. Možda nije trebao, ali opet, sigurno nije on krivac za "black out" koji se dogodio momčadi u završnici susreta. To su jednostavno bili opuštanje i dekoncentracija.
- Na promjenu formacije sam se odlučio jer Bočkaj nije baš najbolje obrambeno djelovao s tom ofenzivnijom ulogom. No, nije problem u tome. Završnicu susreta smo iz čista mira odigrali neodgovorno, bez agresije, bez okusa i mirisa. Već sam umoran od ponavljanja jednih te istih stvari. Neću to više trpjeti. Ne prijetim nikome, ali neću više tolerirati takve stvari, kaže Zekić.
Nije želio imenovati, ali jasno je kako je bio ljut na pristup igri koji je ima Benedik Mioč nakon što je ušao s klupe. Očito je očekivao je više od njega. Uglavnom, dvije stvari iz te utakmice Osijek treba izvući. Prva je putokaz na koji način se treba igrati protiv suparnika kakav je Rudeš. Osijek ih je jednostavno slomio tempom i brzom loptom. Znalo se kako osječka momčad ima to u svojim nogama, ali i dalje je tajna zbog čega takav način igre prerijetko koristi. Druga je pouka - opomena. Bijelo-plavi moraju shvatiti kako se ni protiv koga na ovoj razini ne smiju nimalo opuštati, a pogotovo ne toliko kao u susretu s Rudešom. Ovaj put su prošli bez konačne kazne, ali moraju naučiti lekciju.
Povratak ozlijeđenih

Osijek se sad u potpunosti može posvetiti domaćim obvezama. Ispao iz Europe, pa će Zekić sada dobiti priliku za miran rad i integraciju novopridošlih igrača u momčad. Iako nemirni Zekićev duh nikada nije zadovoljan.
- Je, a gdje ćemo trenirati sljedećih dana, pitao se.
Aludirao je na to što će Gradski vrt sljedećih dana okupirati - žene. Naime, jedan od kvalifikacijskih turnira Lige prvakinja igra se na osječkom stadionu, a u njemu sudjeluje i ŽNK Osijek. Zato će bijelo-plavi morati potražiti alternativna rješenja za trening. Dobra je vijest i to što se ozlijeđeni polako vraćaju u pogon. Prema najavama većina bi ih već mogla konkurirati za susret protiv Istre 1961. Eros Greza trenirao je već nakon utakmice s Rudešom, Boban je u pogonu, ali još uvijek osjeća bol u stopalu, pa je neizvjesno hoće li se kandidirati za susret protiv istre 1961. Slična je situacija i sa Pušićem. One optimitstičnije prognoze govore kako bi mogao biti u konkurenciji, a Lopa je već ionako sjedio na klupi protiv Rudeša. Popunit će se redovi bijelo-plavih, a ohrabruje i to što Osijek ofenzivno izgleda bolje nego prošle sezone. Sav taj silan trud i rad koji Zekić ulaže na treninzima konačno je počeo davati plodove. Iako još uvijek sve to ovisi o tome "na koju su se nogu pojedini igrači ustali tog dana". Kada se ustanu na pravu, kao protiv Rudeša, onda nema problema, ali ako se odluče na samoisticanje što je nerijetko znao biti slučaj onda eto problema. Osijek je neupitno pokazao zanimljiv potencijal, samo u glave igrača treba doprijeti spoznaja kako bez kolektivnog duha i načina razmišljanja vrijede puno manje i puno teže dolaze do rezultata.
- Možda je čak i dobro što smo dobili ovakvo upozorenje na kraju utakmice. Još uvijek smo podložni euforiji nakon jedne dobre igre, a to svakako treba eliminirati, smatra Zekić.
Osijek je dosta toga igrao na domaćem terenu od početka nove sezone i u svim je tim utakmicama, bile one europske ili u HNL-u, izgledao dobro ili vrlo dobro. Uostalom, o tome svjedoči i podatak da je u četiri domaća nastupa zabio devet pogodaka. Izvukli su se samo Rangersi i to tko zna kako i zbog čega...
Dalibor Keler
opomena
OPASNO SE PRERANO OPUŠTATI
DOBRO

Mirko Marić

Dva pogotka, ali i ukupno gledajući dobra partija. Nije samo zabijao već je i razigravao suigrače i bio vrlo agilan na sredini terena u organizaciji napada.

Prvo poluvrijeme

U prvih 45 minuta u igri Osijeka sve je bilo gotovo savršeno. Gosti su ostali doslovce opkoljeni oko svog kazenog prostora. Taj dio susreta bijelo-plavi su mogli završiti s uvjerljivijom prednošću

Vezni red

Mudražija, Hajradinović i Kamenar napokon su odigrali onako kako se od veznjaka očekuje. Puno trke, puno agresivnosti, ulazaka iz drugog plana, ali i ideje.

LOŠE

Opuštanje

Ozbiljnim momčadima jednostavno se ne smije dogoditi takva "žuta minuta" kakva se dogodila Osijeku u završnici susreta. Kompromitirali su u tih desetak minuta puno toga dobrog što su napravili ranije.

"Killer" instinkt

Osijek još nije naučio dokrajčiti suparnika. Utakmica protiv Rudeša izgladala je kao kad se mačka igra s mišem i ne želi ga pojesti već ga muči. No, Rudeš se umalo izvukao iz tih muka jer nije nokautiran na vrijeme.
Zoran Zekić

trener NK Osijek

- U prvih pola sata igrali smo točno onako kako želim. Imali smo visok ritam, protok nam je bio brz i točan, pa nije ni čudno što smo imali sigurno vodstvo koje je moglo biti i uvjerljivije.
DVA DANA PREDAHA
Nakon pobjede nad Rudešom trener Zoran Zekić odlučio je dati dva dana slobodno svojim igračima. Bijelo-plavi će na okupu ponovno biti u srijedu kada će početi pripreme za susret protiv Istre 1961 koji se igra u nedjelju, 12. kolovoza, s početkom u 18.30.
Najčitanije iz rubrike