Novosti
VIŠE OD 43 POSTO ODNOSI SE NA STAMBENE KREDITE

Krediti građana na najvišoj razini još od početka 2016.
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.

Prema podatcima Hrvatske narodne banke (HNB), vrijednost kredita stanovništvu u ovogodišnjem lipnju dosegnula je 121,8 milijardi kuna, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu da je to njihova najviša razina od siječnja 2016.


Vrijednost kredita stanovništvu krajem lipnja bila je 0,4 posto ili 521 milijun kuna viša nego u svibnju. Na godišnjoj razini vrijednost tih kredita porasla je za 3,9 posto ili 4,5 milijardi kuna. "Godišnje stope rasta nastavljene su tako deseti mjesec zaredom, pri čemu je nastavljeno i ubrzavanje rasta, nakon svibanjskih 3,5 posto rasta, ukazujući na postupni oporavak kreditne aktivnosti", ističu iz RBA-a. Dodaju i da prema podatcima na osnovi transakcija, koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana, plasmani sektoru stanovništva potvrđuju nešto izraženiju kreditnu aktivnost, budući da su uz mjesečni rast od 0,5 posto plasmani stanovništvu ubrzali svoj godišnji rast na 5,6 posto.
Prema valutnoj strukturi kreditne obveze sektora stanovništva, vidljivo je da se sve više obveze preusmjeravaju iz valutnih u kunske, što odražava izraženiju sklonost zaduživanja u domaćoj valuti čemu je zasigurno pridonio i pad kamatnih stopa, navode.
Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih godinu dana narastao je za više od pet postotnih bodova pri čemu se omjer kunskih kredita i onih valutnih u lipnju promijenio prvi put u korist kunskih kredita (51:49).
Stanje kunskih kredita krajem lipnja iznosilo je više od 61,8 milijardi kuna, što je jedan posto više na mjesečnoj te 15,8 posto više na godišnjoj razini. Pozitivan niz godišnjeg rasta iznosa kunskih kredita traje od prve polovine 2013.
Prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu, najznačajniji udio, više od 43 posto, odnosi se na stambene kredite, kojih je odobreno u vrijednosti od 52,6 milijardi kuna. To je 2,4 posto više nego u lipnju lani, odnosno 0,2 posto više nego u svibnju.
"Iako skromne, time su pozitivne godišnje stope rasta nastavljene osmi mjesec zaredom, dok je dinamika ubrzavanja rasta prisutna posljednjih šest mjeseci", navode iz RBA-a. Gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 37,5 posto u ukupnim kreditima stanovništvu, u lipnju su uz mjesečni rast od 0,8 posto te godišnji od 9,7 posto premašili 45,7 milijardi kuna.
"Iako pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu upućuju na oporavak kreditne aktivnosti stanovništva, prema našim očekivanjima rast bi trebao biti umjeren osobito uzimajući u obzir ukupnu zaduženost sektora te strukturne slabosti tržišta rada", zaključuju u RBA-u. H
Ministar pozvao mlade da prikupljaju "papire"

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar pozvao je u utorak sve zainteresirane za subvencionirane stambene kredite za mlade da počnu tražiti stanove, prikupljati dokumentaciju i ishoditi građevinske dozvole ako su se odlučili za gradnju kuća kako bi bili spremni za natječaj koji će se raspisati početkom rujna. Natječaj će biti raspisan najvjerojatnije 3. rujna, trajat će tjedan dana.
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura