Novosti
PONOVLJENO SUĐENJE ZA SMRT TALIJANSKOG PARA

Sud odbio zahtjev obrane Tomislava Horvatinčića za izuzeće suca
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću na ponovljenom će suđenju za smrt talijanskog para Salpietro u kolovozu 2011. suditi Tomislav Jurišić jer je predsjednica Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković odbila kao neosnovan zahtjev njegove obrane za izuzeće tog suca, doznaje se u ponedjeljak od glasnogovornice suda Meline Gulin Pavlaković.
"Predsjednica suda je u petak donijela rješenje kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev podnositelja Tome Horvatinčića za izuzeće suca Ivana Jurišića od postupanja u tom predmetu jer nije utvrđeno postojanje razloga za njegovo otklanjanje od obavljanja sudačke dužnosti", kazala je Gulin Pavlaković, napominjući da protiv tog rješenja nije dopuštena posebna žalba.
Zadarski Županijski sud u svibnju je poništio oslobađajuću presudu Horvatinčiću za smrt talijanskog para Salpietro, a prije mjesec dana na Općinskom sudu u Šibeniku trebalo je početi ponovljeno suđenje, no ročište je prekinuto zbog zahtjeva za izuzećem suca Jurišića čiju je objektivnost i nepristranost obrana dovela u pitanje s obzirom na to da je sučeva supruga zamjenica šibenske općinske državne odvjetnice. "U tom kaznenom postupku dvije presude su ukinute rješenjima Županijskog suda u Zadru na temelju žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku gdje je zaposlena supruga suca Ivana Jurišića. Pravna znanost inzistira da u kaznenim postupcima sud bude nepristran i neovisan. Bojazan da sud nije pristran može se smatrati objektivno opravdanom. Ne dovodimo u pitanje osobnu ličnost suca, već to radimo jer tijekom sastava sudskog vijeća treba paziti na objektivni element nepristranosti suđenja i treba izbjeći sve što bi moglo izgledati kao činjenica koja će ometati objektivnost suda", rekao je Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević. Nakon što je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila Horvatinčića na sudu u Šibeniku, Županijski sud je u svibnju poništio oslobađajuću presudu uz obrazloženje da su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni, posebice u dijelu u kojemu je sutkinja prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt talijanskih supružnika. H
Možda ste propustili...