Regija
MARA KRIJAN: U SVOME GRADU OSJEĆALA SAM SE KAO STRANAC

Brođanka već tridesetak godina prodaje svoje ručne radove na đakovačkoj tržnici
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
ĐAKOVO - Brođanka Mara Krijan gotovo 30 godina dolazi na đakovačku tržnicu, gdje prodaje ručne radove, odjevne predmete rađene od domaćeg, tkanog platna, dijelove narodnih nošnji,... Iako je Slavonski Brod znatno veći grad od Đakova, a samim je tim i mogućnost prodaje znatno veća, ona je za svoje radno mjesto odabrala manji grad.
- Davno je to bilo kada sam počela dolaziti u Đakovo. Osjećam se ovdje kao kod kuće, slažem se s prodavačima oko sebe pa jedni drugima pomažemo ako treba pripaziti na robu i slično - kaže Krijan, koja se potpuno udomaćila na đakovačkoj tržnici. Išla je ona nekoliko puta i na brodsku tržnicu, ali, kako kaže, ondje se osjećala čudno.
- Meni samoj bilo je smiješno što sam se ondje osjećala kao stranac. Kada sam vidjela da mi ondje ne odgovara, odustala sam i dolazim samo u Đakovo. Istina, troškovi su veći, treba platiti put, parkiranje i ostalo, ali ja sam zadovoljna i to mi je najvažnije - odlučna je ova prodavačica, koja je do nedavno sama tkala platno za svoje rukotvorine.
- Više nisam mogla ovo raditi. Godine su učinile svoje, javili su se problemi s kralježnicom pa sam prestala tkati. Tkalački stan prodala sam jednoj gospođi iz Švicarske, i to ne kao suvenir ili nekakav ukrasni dodatak. Rekla mi je da će raditi na njemu i to mi je drago. Sada radim samo ručne radove, heklam, štikam, vezem, šijem haljine i bluze - priča Krijan pokazujući svoje radove koji, iako slabije nego prije, ipak nađu put do kupca. Većinu svega što prodaje sama je izradila, a pomoć zatraži jedino ako ima naručeno više proizvoda pa ih zbog kratkog vremenu ne stigne napraviti. U njezinim dolascima na đakovačku tržnicu srijedom i subotom ne spriječava je ni lošija prodaja, koja nije bila ništa bolja ni u vrijeme nedavno održanih Đakovačkih vezova, kada su ulicama prolazile tisuće ljudi.
- Nije da nema zanimanja za moju robu, ali vjerojatno je problem u nedostatku novca, a ja cijenu ne mogu spustiti niže. Za Vezove sam prodala samo jednu bluzu, čime sam jedva pokrila sve troškove, a ni drugdje nije bolje. Bila sam i na nekim drugim većim folklornim manifestacijama gdje bi se očekivalo da će biti više kupaca pa sam se razočarala - navodi Krijan te na kraju dodaje kako ipak neće tako skoro odustati od posla koji voli i dolaska na đakovačku tržnicu.
- Volim ovo što radim, poznajem ljude, imam svoje stalne kupce i dok mogu raditi, bavit ću se ovim poslom, zaključila je. Marija Alduk
Počela sam dolaziti ovdje, upoznala sam ljude, stekla stalne mušterije pa se sada osjećam kao kod kuće
Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike