Regija
ĐURĐICA ANIĆ - UZOR HUMANOSTI

Sa 78 darivanja krvi spasila selo s 234 stanovnika
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Vozačica viličara u DS Smithu krv je počela davati s 24 godine, a velika joj je želja stići do stotinu darivanja
BISTRINCI - Život Bistrinčanke Đurđice Anić u vrijeme kada su ljudsko otuđenje i materijalizam postali dio svakodnevice pravi je primjer nesebičnosti i humanosti. Ta istinski samozatajna osoba, koja je u svojoj radnoj i životnoj sredini oduvijek omiljena zbog vedrog duha i širokog osmijeha, posljednjih mjeseci postala je prepoznata i nagrađivana zbog još jedne svoje nadasve humane geste – dobrovoljnog davanja krvi, po čijem je broju jedna od najupornijih darivateljica ne samo u Osječko-baranjskoj županiji nego i u Hrvatskoj. Đurđica je, naime, dosad krv darovala 78 puta i tako tijekom godina spasila 234 života, što je broj stanovnika jednog manjeg sela!
Kada je došla do brojke od 75 darivanja, na prigodnoj svečanosti u listopadu prošle godine župan osječko-baranjski Ivan Anušić uručio joj je, kao jedinoj ženi u toj kategoriji, Povelju humanosti Osječko-baranjske županije, izražavajući joj na taj način zahvalu za njezin velik humanitarni doprinos u spašavanju ljudskih života.
Posebno je pak Đurđica ponosna što je 25. lipnja ove godine, u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, na svečani prijam predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, ministara, brojnih saborskih zastupnika te velikog broja predstavnika političkih stranaka, kao i predstavnika kulturnog, gospodarsko, vjerskog i javnog života Hrvatske, pozvana i ona kao višestruka darivateljica krvi, jedina iz Osječko-baranjske županije.
Darivanje krvi za Đurđicu je već desetljećima iznimno važno i ne propušta niti jednu akciju darivanja čiji su suorganizatori Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo iako vrlo često u tim situacijama požali što je žena i što godišnje krv može dati samo tri puta, a muškarci četiri. Krv je počela davati s 24 godine i žao joj je što nije počela i ranije jer bi tako mnogo brže došla do željene brojke od 100 darivanja.
- Svojim najvećih uspjehom smatram to što sam vlastitim primjerom potaknula mnoge ljude u svojoj blizini, poput obitelji, rodbine, prijatelja i radnih kolega, da postanu davatelji krvi, priključe se našoj velikoj obitelji darivatelja i shvate kako je prekrasan osjećaj pomoći u spašavanju nečijeg života. Ma to je osjećaj koji je zaista neprocjenjiv i zbog kojeg velika većina onih koji jednom daju krv postaju redoviti darivatelji - priča nam Đurđica, čija je krvna grupa B+.
Ova zaposlenica tvrtke DS Smith Belišće d.o.o., u kojoj je skupila 35 godina radnog staža i gdje je sedam godina zaposlena kao jedna od rijetkih žena vozačica viličara u Hrvatskoj, naglašava da joj slobodni dani koje dobiva za darivanje krvi nikada nisu bili motivacija jer za svoja darivanja ima gotovo 30 neiskorištenih slobodnih dana. Prednost davanja krvi Đurđica vidi i u činjenici da se prilikom svakog darivanja kontrolira i analizira krv, a time i zdravlje, pa je, kaže, dodatna sreća za svakog onog koji dariva krv prije svega spoznaja da je zdrav i da zbog toga može pomoći onima koji, nažalost, nemaju taj privilegij.
Shvaćajući važnost ovakvog načina pomoći ljidima ugroženog zdravlja, Đurđica je htjela postati i donatorica plazme, no nažalost to nije bila u mogućnosti.
Lidija Aničić
Obitelj Anić gotovo 200 puta darivala krv
Đurđica je u priču o darivanju krvi uključila i supruga Ivicu, koji je krv darovao 85 puta, 35-godišnjeg sina Nikolu, specijalnog tehničara vojnih zrakoplova u OSRH-HRZ-u, koji je krv darivao 10 puta, i 30-godišnjeg sina Gorana, interventnog policajca, koji je bio darivatelj 20 puta. Samo ova obitelj sa svoje je darovane 193 doze krvi pomogla u spašavanju čak 579 ljudskih života, što je vjerojatno rezultat bez premca na ovim prostorima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike