Regija
KROZ EU PROJEKT POBOLJŠAVAJU DRUŠTVENI ŽIVOT

Našičkim umirovljenicima radionice keramike, književni susreti, kazališne predstave...
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
NAŠICE - Gradska udruga umirovljenika Našica trudi se na različite načine uljepšati i olakšati život svojih članova i poduzima korake kako bi našla mogućnosti da ih barem donekle uključi u život zajednice. Osim izleta, topličkih kupanja i zabava, našički umirovljenici od sada će aktivno sudjelovati i u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Odobren je projekt "Zlatna dob za nove početke" koji je nepovratno dobio 556.000 kuna. U projektu se ostvaruje partnerstvo između Gradske udruge umirovljenika i Grada Našica, Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice te Zavičajnog muzeja. Na konferenciji na kojoj je predstavljen projekt istaknuto je kako će se sredstva uložiti u raznovrsne umjetničko-kulturne sadržaje u Muzeju i Knjižnici, u kojima će biti održane radionice keramike i književni susreti, a u planu je osnivanje i čitateljskog kluba 54+.
Dodijeljena sredstva Gradskoj udruzi umirovljenika iznose 152.000 kuna. Nabavit će se kostimi za mješoviti pjevački zbor i radni materijal za radionice zbora i glazbe te financirati probe. Financirat će se i prijevoz i ulaznice za kazališne predstave u Osijeku. Umirovljenici će posjetiti i Šopron, a zaposlit će i administrativnog djelatnika. Sve to realizirat će se u sljedećih 16 mjeseci.
- Ovo je do sada najveći odobreni iznos u povijesti udruge umirovljenika. I ovo je prvi put da smo izvan Grada i Županije dobili značajnija sredstva za naš rad. No nećemo stati jer je poznato kakvo je materijalno-socijalno stanje umirovljenika te ćemo se i dalje tražiti partnere za projekte – rekao je Boško Dundović, predsjednik Gradske udruge umirovljenika Našice, koja ima više od 800 članova.
- Naš su rad prepoznali ljudi treće životne dobi te okupljamo 860 članova, a djelujemo kroz podružnice u Jelisavcu, Koški, Podgoraču i Našicama. Iz dana u dan rastemo jer osluškujemo potrebe naših umirovljenika – rekao je Dundović. S. FRIDL
Mogućnosti i za one s najnižim primanjima
Gradska udruga umirovljenika Našice primjer je kako se u partnerstvu s institucijama brine o starijim osobama u zajednici.

- Naša su najveća nagrada naši program i veselimo se sredstvima. Umirovljenici pokazuju interes za aktivnosti jer na taj način zaborave na svoje materijalno-socijalno stanje. Iako je teško, naši umirovljenici ne kukaju i vode sadržajan život. Kroz razne programe stvaramo mogućnost da se i oni s niskim primanjima, gotovo socijalnim uvjetima života, mogu uključiti i osjetiti da nisu zaboravljeni - zaključuje Dundović.
Najčitanije iz rubrike