Osijek
16. LJETO U DOMU TEHNIKE

Sve veći interes osnovnoškolaca
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
U sklopu 16. Ljeta u Domu tehnike 2018. u organizaciji ZTK Grada Osijeka i ZTK Osječko-baranjske županije - u suradnji s udrugama tehničke kulture, u ponedjeljak su počele dvije nove petodnevne radionice. Nakon prošlotjednih ‘‘3D modeliranje i printanje‘‘ i ‘‘Quilling - izrada ukrasa od papira‘‘, ovaj tjedan na programu su radionice ‘‘Elektronika - radioorijentacija i komunikacija‘‘, i ‘‘Izrada nakita‘‘.
Radioklub ‘‘Osijek‘‘ već nekoliko godina zaredom organizator je radionice ‘‘Elektrotehnika - radioorijentacija i komunikacija‘‘, a kao svaki put, i ove je godine vidljivo povećanje zainteresiranosti osječkih osnovnoškolaca (prijavljeno je trinaestero učenika). ‘‘Radionica se sastoji od tri elementa – danas ćemo se baviti elektronikom, gdje se djeca upoznaju sa osnovnim elektroničkim sklopovima u pasivnom dijelu, a to su otpornici, kondenzatori i slično. Naučit će raditi s univerzalnim instrumentom za mjerenje struje, kao i prepoznati elemente na štampanoj pločici i pravilno lemiti. Drugi dio odnosi se na radiokomunikaciju i naši će polaznici naučiti što je radiokomunikacija, kako se ona događa u prostoru, što treba imati da bi se ostvarila veza između dva korisnika i slično. Treći segment je radioorijentacija – specifična grana u kojoj je bitno da djeca nauče elemente predajnik/prijamnik, rad po azimutu uporabom kompasa ili GPS sustava, a kad shvate princip rada predajnika i prijamnika s usmjerenom antenom, idemo na teren gdje ćemo sve proći kroz praksu‘‘, ispričao nam je voditelj Marijan Rečić.
Radionicu ‘‘Izrada nakita‘‘ polazi jedanaest učenica od 2. do 7. razreda osnovne škole, među kojima je i jedan dječak.
‘Izrađivat ćemo nakit od recikliranih materijala, od starih majica praviti ogrlice i narukvice, a tzv. teksas materijal poslužit će nam za izradu ružica, pomoću kojih ćemo pak izrađivati narukvice, naušnice i slično. Radionica je osmišljena na način da razvija finu motoriku kod djece, potiče ih na kreativnost i budi njihovu maštu, a uz to što će biti ekološki osviješteni, polaznici se odlično zabavljaju - rekla je voditeljica Jasmina Alilović.
Među osnovnoškolcima koji na kreativan način provode ove ljetne praznike i devetogodišnja je Ela. ‘‘Jako volim kod kuće izrađivati nakit i baš sam sretna što sam krenula na ovu radionicu. Pravimo naušnice, narukvice i ogrlice, a upoznala sam i nove prijateljice s kojima se lijepo družim‘‘, oduševljena je Ela. D. Miklić
Kad shvate princip rada predajnika i prijamnika s usmjerenom antenom, idemo na teren gdje ćemo imati praksu.
11

učenica od 2. do 7. razreda osnovne škole, među kojima je i jedan dječak, polaze radionicu ‘‘Izrada nakita‘‘
Najčitanije iz rubrike