Osijek
NASTAVAK VRUĆINA

Cijeli tjedan temperature iznad 30 stupnjeva
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Nesnošljive vrućine kakvima svjedočimo proteklih dana pratit će nas i cijeli tjedan. Prema sedmodnevnoj vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, dnevna temperatura u Osijeku neće se spuštati ispod 30 Celzijevih stupnjeva – prevladavat će sunčano, a kiša se ne očekuje.
Najviša temperatura tijekom dana penjat će se do 32, a najniža jutarnja iznosit će čak 20 Celzijevih stupnjeva. Nalazimo se usred još jednog pakleno vrućeg tjedna i valjalo bi izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme najjače vrućine – od 12 do 17 sati i većinu vremena provoditi u hladu te umjereno rashlađenim prostorijama. Kako većini to posao ili druge obveze ne dopuštaju i prisiljeni su u tom vremenu biti vani, pri boravku na otvorenom preporučuje s nositi sa sobom dovoljno tekućine, zaštititi kožu kremema s visokim SPF faktorom, odjenuti laganu i prozračnu odjeću od prirodnih materijala, kao i zaštititi glavu od sunca šeširom, kapom ili kišobranom. Nedostatak kiše nepovoljno će utjecati i na alergičare, osobito na sugrađane alergične na koprivu i ambroziju. Naime, na području Osijeka posljednjih dana izmjerene su visoke koncentracije peluda dvaju vladajućih alergena u ovom dijelu godine.
Ista pravila koja za paklenih vrućina primjenjujemo na sebe i najbliže trebamo primijeniti i na svoje kućne ljubimce. Ipak, osvježenje uvijek možemo potražiti na omiljenoj Copacabani ili gradskim bazenima. J. P.
Najčitanije iz rubrike