Osijek
INTENZIVNA OBNOVA GRADSKE INFRASTRUKTURE

Tijekom ljeta grad se "šminka" na 30-ak radilišta
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Ovih dana započinje i nastavak izgradnje šetnice ispod bolnice
Prema riječima gradonačelnika Vrkića, tijekom ovih ljetnih mjeseci na području grada Osijeka otvoreno je čak oko 30-ak gradilišta koja se u potpunosti ili dijelom financiraju upravo iz budžeta Grada. - U Osijeku se ovoga ljeta radi vrlo intenzivno na obnovi infrastrukture. Tako smo nedavno završili veliki rotor u Trpimirovoj ulici, a sada otvaramo, odnosno nastavljamo radove na spajanju šetališta Gornji i Donji grad. Naime, ovih dana tamo bi se trebalo otvoriti gradilište na potezu ispod bolnice. U Donjem gradu smo nastavili radove u Banovoj ulici, a u središtu grada u punom je zamahu obnova Sakantula parka. Žao mi je što neki sugrađani nisu shvatili što će se raditi, kada smo projekt najavili još prije godinu dana. Cilj je vratiti park u prvobitno stanje. Kako radovi kreću bit će vidljivo da ništa nije rađeno bez struke, a najvažnije je da smo dobili sredstva iz EU fondova. To će biti prekrasan park koji se nastavlja na secesijski niz Europske avenije - naglašava Vrkić.
Još je jedan značajan projekt u samom srcu grada - rješavanje infrastrukture kod Lučkog prilaza, između hotela Osijek i pristupa Dravi. - Tu smo godinama imali problema zbog infrastrukture koja je visoko postavljena i sada smo skinuli pločice da riješimo stvari ispod zemlje, ali čekamo lijepo vrijeme, jer do sada nikako nismo mogli spojiti pet dana bez kiše da bi se to završilo. No, završili smo sanaciju na kraju Šamačke ulice, čime smo povećali protočnost prema Strossmayerovoj, a odmah smo krenuli i s gradnjom biciklističke i pješačke staze u Strossmayerovoj ulici. To je tek početak velikog projekta novog prometovanju u gradu Osijeku, točnije onoga što ćemo raditi preko GPP-a. Do sada smo završili natječaj za 20 milijuna kuna, kojim dobivamo 12 novih autobusa. No, to je početak velikog natječaja od kojega dio od približno osam milijuna kuna ide ovih dana. Traži se biro koji će pripremiti investicijski zahvat od 200 milijuna kuna za gradnju prometnica, odnosno pruga, rasvjete i struje, a koji će stvoriti pretpostavke za kupnju niskopodnih tramvaja. U drugom dijelu idemo na izmještanje remize sa sadašnje lokacije u istočni dio Osijeka - objašnjava Vrkić.
No, radovimo tu nije kraj, jer se trenutačno u Višnjevcu gradi novi dječji vrtić vrijedan desetak milijuna kuna, ali i rekonstrukcija odvodnje u Poštanskom naselju vrijedna oko tri i pol milijuna kuna. - Ovih dana završavamo i oko 650 metara nove ceste uz lijevu obalu i utvrdu i tamo više neće biti poplava. Istovremeno na Briješću završavamo školu i novu dvoranu, a u Tenji radimo novu trodijelnu školsku dvoranu. Ovih dana će biti i otvorenje obnovljenog Sokolskog doma, u koji je Žito u suradnji s Gradom uložilo 30 milijuna kuna - nabrojao je gradonačelnik Vrkić te dodao kako je riječ samo o djelu onoga što se radi, ili je u pripremi.
Nefreteta Z. Eberhard
NOVI NATJEČAJ ZA KANIŽLIĆEVU
Gradonačelnik Ivan Vrkić objasnio je i kako se ovih dana ide na novi natječaj za produžetak Kanižlićeve ulice. - Riječ je o početku uvođenja radova za kamp Nogometnog kluba Osijeka. Nažalost, morali smo poništiti prvi natječaj, jer je bila prevelika razlika između procijenjene vrijednosti i ponuda koje smo dobili. Ista stvar dogodila nam se nedavno i sa Sakuntala parkom, pa smo morali ponavljati natječaj. Naime, mi smo do sada forsirali osječke tvrtke, ali ako su njihove ponude preskupe, mi moramo gledati kako proći što jeftinije i uzeti nekoga izvana. Tako smo za Sakuntalu uzeli tvrtku iz Slavonskog Broda, a izgleda da će se slična situacija dogoditi i s gradnjom produžetka Kanižlićeve ulice. Sada ponovno raspisujemo natječaj i tražimo novu najpovoljniju ponudu, a koja je ipak bliže našoj procjeni vrijednosti izvođenja ovih radova - objašnjava gradonačelnik Vrkić. Podsjetimo kako se izgradnje kampa škole nogometa NK Osijeka, procjenjuje na oko osam miljuna eura, a projekt obuhvaća izgradnju devet nogometnih igrališta i škole nogometa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike