Autoglas
PRERASPODJELA NAMJENSKIH SREDSTAVA

Od sada brže do odštete u slučaju naleta na divljač
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez prošli su tjedan potpisali ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti, a ugovor je vrijedan 12,5 milijuna kuna. Ugovor su u Vladi potpisali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak.
Nositelj police osiguranja za područje cijele Hrvatske bit će Hrvatski lovački savez, a financiranje police osiguranja omogućit će se preraspodjelom namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta, u iznosu od 12,5 milijuna kuna. Na taj će se način osigurati održivost koncesija i zakupa prava lova, odnosno financijska stabilnost lovoovlaštenika te će se smanjiti nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava u Hrvatskoj izazvano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja štete. Naime, zbog porasta broja motornih vozila, njihove brzine i vrijednosti te sve veće mreže prometnica, štete od naleta divljači u prometu u znatnom su porastu, a samo je u prošloj godini na području Hrvatske zabilježeno 3789 naleta vozila na divljač.
Dugotrajnost sudskih postupaka, neujednačena sudska praksa (tri različita zakona koja uređuju problematiku šteta) te veliki broj naleta vozila na divljač rezultiraju velikim troškovima koje lovačke udruge ne mogu podmiriti pa su lovačka društva dovedena pred postupak likvidacije.
- Ovo je vatrogasna mjera, kojom ove godine rješavamo veliki problem koji muči naša lovačka društva, a najveće koristi imat će korisnici motornih vozila kojih u Hrvatskoj ima više od dva milijuna - rekao je Tolušić. Podsjetio je i kako je prijedlogom novog Zakona o lovstvu stvoren dobar pravni okvir kako bi se sačuvala poljoprivrednu proizvodnju koja trpi štete od divljači, ali istovremeno se omogućava nesmetano obavljanje lova.
Dečak je kazao kako su dočekali trenutak, a čekaju ga već punih desetak godina, da lovačke udruge, kojih je u Hrvatskoj 1078, ostanu na lovačkoj sceni. Naime, teret odgovornosti posljednjih se sedam godina svalio isključivo na Hrvatski lovački savez koji se više nije u stanju s tim nositi, kazao je Dečak napominjući kako je ovo određeni iskorak te je zahvalio u ime 62 tisuće lovaca. U Hrvatskoj ima 1084 lovišta ukupne površine 5,4 milijuna hektara, od čega su 34 posto državna, a 76 posto zajednička lovišta. H