Kultura
ANDREAS SCHOLL UZ ANSAMBL 1700

U Knežev dvor donose "Male darove nebeske"
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Na programu su koncerta, koji nosi naziv Mali darovi nebeski, djela J. S. Bacha, A. Vivaldija i G. F. Händela

Jedan od najistaknutijih kontratenora današnjice Andreas Scholl nastupit će u atriju Kneževa dvora 8. kolovoza uz Ansambl 1700 u sklopu glazbenog programa 69. dubrovačkih ljetnih igara. Na programu su koncerta, koji nosi naziv Mali darovi nebeski, djela J. S. Bacha, A. Vivaldija i G. F. Händela.

Andreas Scholl dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su nominacija za nagradu Grammy te ugledna nagrada ECHO za vlastite skladbe Carevo novo ruho i Slavuj, koje je izdala diskografska kuća Deutsche Grammphon. Tumačio je naslovnu ulogu u operi Giulio Cesare u svom debitantskom nastupu u Frankfurtskoj operi, u Théâtre des Champs-Elysées i na Salzburškom festivalu 2012. (s Cecilijom Bartoli). Ulogu Bertarida (opera Rodelinda) pjevao je na svojim debitantskim nastupima na Opernom festivalu Glyndebourne i u Metropolitan Operi (s Renée Fleming). Među njegovim koncertnim izvedbama ističu se one uz Berlinsku filharmoniju, Njujoršku filharmoniju, Royal Concertgebouw orkestar, Bostonski simfonijski orkestar, nastupi s gotovo svim vodećim svjetskim baroknim orkestrima te završni koncert BBC Promsa (2005.), gdje je nastupio kao prvi kontratenor uopće pozvan od tog uglednog festivala.
Ansambl 1700 posvećen je izvođenju europske komorne glazbe 17. i 18. stoljeća. Zahvaljujući svojim muzikološkim i izvođačkim temeljima ojačanima izvanrednim tehničkim umijećem, ansambl je osmislio raznolike i atraktivne koncertne programe, koje je s podjednakim oduševljenjem dočekala publika i glazbena kritika u najuglednijim glazbenim centrima, kao što su Konzerthaus u Beču, Philharmonie u Kölnu, Laeiszhalle u Hamburgu i Tonhalle u Zuerichu. Ansambl je 2002. osnovala i vodi ga Dorothee Oberlinger, jedna od najuglednijih blok-flautistica današnjice, dobitnica nagrada ECHO Klassik u kategoriji „Najbolji instrumentalist godine“ (2008.), „Najbolji koncert godine (u kategoriji do 18. stoljeća/flauta)" (2013.) i "Najbolja izvedba komorne glazbe“ (2015.). Početkom 2011. njezin je nosač zvuka Flauto Veneziano dobio nagradu Diapason d‘Or. Od 2004. djeluje kao profesorica na sveučilištu Mozarteum u Salzburgu, pri kojem vodi Institut za ranu glazbu, a od 2019. obnašat će dužnost umjetničke direktorice festivala Potsdamer Musikfestspiele.
U povodu debitantskog nastupa na Igrama Scholl je objasnio kako je došlo do suradnje: "Imao sam veliku sreću što sam prije nekoliko godina upoznao Dorothee te u njoj i u članovima njezina Ansambla 1700 pronašao srodne duše. Osim što je vodeća svjetska blok-flautistica, ona je i velik uzor svom orkestru. Glazbeno umijeće koje ona, njezin ansambl i ja dijelimo doseže razinu ‘telepatske‘ komunikacije među nama. Iščekivanje glazbene zamisli te njezino spontano i sinkronizirano ostvarenje jamče da svaki koncert odiše vlastitom novom kvalitetom. Puno sam toga čuo o Dubrovniku i festivalu, no nikada nisam bio u prilici tamo pjevati." N.Vek.
upravo za publiku Igara
Program djelomično sadržava skladbe izdane na albumu Small Gifts, a novi je dio odabran upravo za publiku Igara, kojega okosnicu čine arije i korali iz kantata najvećeg majstora sakralne vokalne barokne glazbe J. S. Bacha, no slušatelji će uživati i u jednoj Händlovoj kantati te nekoliko instrumentalnih komornih Bachovih i Vivaldijevih djela. Naslov albuma i koncerta preuzet je s naslovnice Brandenburških koncerata, tj. iz skladateljeve posvete, u kojoj je zapisao da su djela nastala kao rezultat "… skromne nadarenosti koje mi je Nebo podarilo za glazbu."
Andreas Scholl

kontratenor

Njemački kontratenor, jedan od najcjenjenijih kontratenora današnjice, ove je akademske godine bio angažiran kao gostujući profesor glasa i klasične glazbe na uglednom Oxfordskom sveučilištu.
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića