Kultura
SJEDIŠTE GISKO-A SMJEŠTENO JE U KUĆI GILLMING

Prvi put nakon gradnje obnavlja se ulična ograda
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Reprezentativna gradska vila sagrađena početkom 20. st. obnavlja se u etapama

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek smještena je u reprezentativnoj, secesijskoj samostojećoj visokoj jednokatnici sagrađenoj 1906., koju su Matilda i Ladislav Gillming poklonili svojoj kćeri, Matildi Gillming ml., kada se udala za javnoga bilježnika i odvjetnika dr. Vjekoslava Hengla, kasnije dugogodišnjega osječkoga gradonačelnika.

S obzirom na to da je riječ o zgradi sagrađenoj na vrlo atraktivnom mjestu i od velike važnosti za Osijek i okolicu, treba ju s vremena na vrijeme i obnoviti. Prije dvije godine počela je s obnova zgrade i radovi su još uvijek u tijeku. Balkon s južne strane i restauracija ulazne zapadne kapije iz sredstava Spomeničke rente obnovljeni su 2016., a tijekom prošle godine radila se obnova zapadne strane ulične ograde.
- Za to je sredstva osiguralo Ministarstvo kulture, dok se krovište zgrade financiralo iz gradskoga proračuna, u sklopu Projekta obnove kulturnih dobara na području grada Osijeka. Ove se, pak, godine zbog dotrajalosti i oštećenja teraco obloga zidanoga parapeta ulične ograde s južne strane, kao i pojave korozije na elementima od kovanoga željeza planira obnova cjelokupne ulične ograde na južnoj strani - ističe ravnateljica Dubravka Pađen Farkaš.
Parapetna zona ograde je zidana i obložena teracom koji je jako oštećen.
- Potrebno je ukloniti sve teraco obloge sa zidanoga parapeta, zatim slijedi sanacija konstrukcije zidanoga parapeta. Zamjenska teraco obloga bit će kao izvorna. Kovani elementi ograde gotovo su u cijelosti sačuvani, u relativno dobrom stanju i potrebno ih je očistiti i zaštititi, a radovi se izvode u skladu s uputama nadležnoga konzervatorskoga odjela te s Glavnim projektom - napominje ravnateljica.
Osim radova na glavnoj zgradi ove je godine uz pomoć sredstava Ministarstva kulture zamijenjena već dotrajala željezna stolarija Ogranka Retfala (na Ulici Ljudevita Posavskog 30, u prostoru koji je vlasništvo Grada Osijeka). Navedeni je prostor Grad Osijek dodijelio na korištenje GISKO-u radi obavljanja gradske djelatnosti i pružanja knjižničnih usluga stanovništvu toga dijela grada Osijeka. Ovim će se radovima, dodaje ravnateljica Pađen Farkaš, postići značajna ušteda energije tijekom zimskih mjeseci. Naime, u sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Republici Hrvatskoj, Knjižnica je obvezna redovito pratiti i unositi podatke o potrošnji energenata u nacionalni ISGE sustav te upravljati neposrednom potrošnjom energije na energetski učinkovit način.
- Do kraja godine ček nas još zamjena stolarije na Ogranku knjižnice Industrijska četvrt, a za što su sredstva osigurana iz gradskoga proračuna - zaključila je ravnateljica temu o investicijama koje su za svaku instituciju važni, ali ne i najvažniji. Aktivnosti su ono na što se usredotočuju.
Tako se tijekom kolovoza u Knjižnici provodi program za djecu Ljeto u Knjižnici, koji traje već 18 godina i provodi se svakodnevno na Odjelu za rad s djecom i mladima te u velikom broju okuplja predškolsku i osnovnoškolsku djecu.
Bit će otvorena i multimedijalna izložba "Papuk i ja se volimo javno", dr. Ivanke Muršić i Sare Muršić, koja će se moći pogledati od 17. do 27. kolovoza.
Gradska i sveučilišna knjižnica već treću godinu zaredom organiziraju GISKO tjedan Harryja Pottera, od 27. kolovoza do 1. rujna. Kao i do sada, program je namijenjen čarobnjacima i bezjacima od 9 do 99 godina.
- Članove knjižnice na radionicama i igraonicama očekuje mnogo zabave i magije. Ove je godine program osmišljen potpuno drukčije nego do sada te, uz stare, imamo i neke nove suradnike na projektu. Sudionike očekuju brojna iznenađenja, jer se trudimo uvijek slušati želje i nade naših korisnika - poziva ravnateljica, napominjući da su već počele i pripreme za Mjesec hrvatske knjige kojemu je ove godine tema glagoljica, a GISKO priprema zanimljivu izložbu u sklopu projekta zavičajne priče.
Narcisa Vekić
1906.
sagrađena je jednokatnica
3. tjedan Harryja Pottera (od 27. 8. do 1. 9.), namijenjen je čarobnjacima i bezjacima od 9 do 99 godina
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike