Regija
USPJEŠNI ZNANSTVENIK VINKO LEŠIĆ

Županjac inovacijama utječe na budućnost avioindustrije
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Docentu na FER-u zbog respektabilnih rezultata Zahvalnica Grada Županje

ŽUPANJA - Među ovogodišnjim dobitnicima javnih priznanja Grada Županje je i Vinko Lešić, docent na Fakultetu elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o mladom znanstveniku i predavaču na Sveučilišnom preddiplomskom i Sveučilišnom diplomskom studiju. Ovaj uspješni 31-godišnji Županjac poznat je javnosti kao mladi FER-ovac koji mijenja svjetsku avioindustriju.

FTC zaobilazi kvarove

Za postignute rezultate u akademskoj zajednici i inovacije u području vjetroagregata i avioindustrije Vinku Lešiću će krajem kolovoza na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uoči Dana grada biti uručena Zahvalnica Grada Županje. Prijedlog za dodjelu javnog priznanja uputio je ravnatelj Gradske knjižnice Županja, prof. Jurica Buljan, koji je ponosno istaknuo da ovaj doktor elektrotehnike svojim inovacijama može ozbiljno utjecati na budućnost avioindustrije i Županja se može ponositi time što je iznjedrila tako sjajnog mladog znanstvenika i humanista. U pojašnjenju prijedloga upućenog Gradskom vijeću navodi reportažu iz Jutarnjeg lista. Sve je počelo 2010. godine kada je njegov mentor Mario Vašak, s Tehničkim sveučilištem u Beču, Vinka prijavio za projekt koji se bavio dijagnosticiranjem kvarova na generatorima vjetroagregata. Četiri godine kasnije rezultat ustrajnog rada i njegova doktorata jest sustav FTC (Fault Tolerant Control), u čijem je srcu inovativni algoritam koji zaobilazi kvarove u generatoru modulacijom magnetskog polja koja se provodi na razini mikrosekundi.
Godine 2011. podnesen je prvi zahtjev za patent koji je 2015. i odobren, a 2017. cijela priča postaje posebno zanimljiva jer je privukla pozornost UTRC-a (United Technologies Research Center) iz Connecticuta (SAD), vodeće svjetske kompanije u području istraživanja, razvoja i proizvodnje visokotehnoloških proizvoda u avioindustriji i zgradarstvu, koja blisko surađuje s Boeingom i Airbusom. U suradnji sa stranim partnerom, Vinko prilagođava istraživanje na područje avioindustrije zajedno sa svojim timom od osam stručnjaka, profesora i asistenata.
U IC-u "Nikola Tesla"

Mladi i uspješni županjski znanstvenik uključen je i u aktivnosti Inovacijskog centra "Nikola Tesla" unutar kojega svoje iskustvo komercijalizacije istraživanja prenosi studentima hrvatskih fakulteta kao jedan od osnivača programa nazvanog "Imagine, Create, Innovate: Smart City". Cilj je uobličiti studentske ideje u tehničke inovacije i zaštititi ih patentom, prezentirati ih na sajmu u Dubaiju te prijaviti kao projekte na europske fondove. "Zbog svega navedenoga Gradska knjižnica Županja predlaže Vinka Lešića za priznanje grada kako bismo svim mladim Županjcima pokazali da naš grad cijeni ulaganje u znanje i da poštuje svaki uspjeh naših sugrađana diljem svijeta", ističe ravnatelj, prof. Buljan. Dodaje kako je Vinko tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja u Gimnaziji u Županji bio redovito u Knjižnici i uvijek pomagao u organiziranju Malog šokačkog literarnog sijela.
Dobitnik Zahvalnice Grada Županje Vinko Lešić ističe da mu ova inicijativa jako mnogo znači, a posebice što potječe od Gradske knjižnice Županja.
- Mi koji smo odrasli u Županji i dalje smo velikim dijelom srca uvijek u njoj, a tu nam je i najljepši dio uspomena. Svi se trudimo najviše što možemo, svatko na svoj vlastiti način, i drago mi je vidjeti ova druga imena uz mene kao dobitnike zahvalnice. Osobno, mislim da sam tek na početku svoga učenja o struci i životu, a da će prava prilika za pomoć drugima tek doći. Ono što nosimo iz Županje i Slavonije jesu tišina i vrijedni rad, što je i dio naše duge tradicije. To su vrline koje vrlo brzo pronađu plodno tlo tako da Slavonci ostajemo zauvijek - poručuje Vinko.
- Nakon srednje škole svi smo izjednačeni u svijetu, a naša razmišljanja vrlo su vrijedna i ravnopravna, bez obzira na godine i podrijetlo. Želio bih poručiti našim mladima da govore ta svoja razmišljanja naglas i da ih govore glasno. Kad dođete do prilike, često ste već spremni za nju jer ste se sami i izborili. Mnogo velikih ljudi i želi da uspijete, a kad-tad će vas netko uočiti i pružiti vam ruku. Pogledajte nogometaše, odakle potječu, ne samo naše već i francuske i belgijske, i vidjet će te da je svijet pun takvih primjera, zaključuje Vinko.
Marija Lešić Omerović
Dobitnici javnih priznanja Grada Županje
Grad Županja ove će godine dodijeliti dva Srebrna grba i osam zahvalnica.

Srebrni grb posmrtno će biti dodijeljen pedijatru Zdenku Macneru za izniman doprinos u razvoju primarne i specijalističke zdravstvene zaštite i Doma zdravlja Županja te LUŽ-u 08 za kontinuirano desetogodišnje djelovanje i doprinos razvoju likovne kulture. Za trajnu općepriznatu djelatnost kojom su pridonijeli i pridonose razvitku i boljitku Županje na svečanoj sjednici Gradskog vijeća zahvalnice će, uz Vinka Lešića, biti uručene i Gimnaziji Županja, Glasu Slavonije d.d. Osijek za promicanje Grada Županje i županjske Posavine na medijskom prostoru Hrvatske i inozemstva. Dobitnici zahvalnice Grada su i Obrtničko-industrijska škola Županja, mladi nogometaš Bruno Goda, dr. sc. Dražen Holmik, dr. sc. Pavo Lucić te Snježana Puljić.
Iz Slavonije nosimo tišinu i vrijedan rad, to su vrline koje vrlo brzo pronađu plodno tlo, poručuje Vinko
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike