Osijek
ZAŠTITA OD POŽARA U ŠKOLAMA

Za 8 škola propisani vatrogasci, ali ih nemaju
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Pravilnik je donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova, koje se s MZO-om treba dogovoriti oko zapošljavanja

Prema Pravilniku o razvrstavanju građevina, građevinskih dijelova i prostora u kategorije ugroženosti od požara (NN, 62/94 i 32/97), svaka je građevina u kojoj boravi određen broj osoba dužna imati osigurano dežurstvo profesionalnih vatrogasaca. Između ostalog, Pravilnikom se određuje najmanji broj vatrogasaca, kao i razvrstavanje u prvu i drugu kategoriju ugroženosti od požara.


Tako u kategoriju IIa ulaze građevine u čijim se prostorima okuplja više od tisuću osoba, a u kategoriju IIb one građevine u kojima se okuplja od 500 do 1000 osoba. Razvrstavanje u kategorije određuje MUP, koji je u srpnju poslao prekršajne prijave na adrese dviju zagrebačkih škola zbog izostanka vatrogasnih dežurstava. Odmah je, kako su prenijeli mediji, reagiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja rekavši da za takvu vrstu zapošljavanja ono nema ovlasti, ni financijske mogućnosti te je zatražilo sastanak s MUP-om. Apsurdno je što je riječ o pravilniku koji datira još iz 1994. godine, no sudeći po tome što su prve prekršajne prijave već poslane, za očekivati je da bi se u istoj situaciji mogle naći i ostale škole u Hrvatskoj, pa tako i u Osijeku. Upitali smo stoga u gradskoj upravi kakva je situacija, odnosno ima li ijedna osnovna škola angažirano vatrogasno dežurstvo, a odgovor je negativan.
- U Osijeku imamo osam škola koje bi pripadale u kategoriju IIb, odnosno u kategoriju javnih ustanova koje imaju prostorije u kojima se okuplja od 500 do 1000 osoba te za koje bi trebalo osigurati vatrogasno dežurstvo dvaju profesionalnih vatrogasaca u smjeni ili jednog profesionalnog vatrogasca i tri djelatnika stručno osposobljena za dobrovoljnog vatrogasca, kao i najmanje jednog djelatnika raspoređenog za obavljanje preventivnih poslova zaštite od požara. Ostale škole pripadale bi u kategoriju III, koja ne podliježe potrebi za vatrogasnim dežurstvima - doznajemo iz gradske uprave, kao i to da osnovne škole nemaju osigurana dežurstva vatrogasaca onako kako to propisuje Pravilnik, jer za zapošljavanje trebaju odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. A kako je Pravilnik donio ministar unutarnjih poslova (bivši, Ivan Jarnjak, nap. a.), MZO i MUP, smatraju u Gradu Osijeku, trebaju se suglasiti oko načina realizacije zapošljavanja vatrogasaca u školama, odnosno oko načina kako postupati prema navedenom pravilniku.
Škole ipak, kažu u Gradu Osijeku, imaju angažirane tvrtke koje se bave zaštitom od požara te koje u školama ispituju uređaje za sustave za vatrodojavu te obavljaju ostale poslove u zaštiti od požara. Tijekom kontrola i obavljanja inspekcijskih pregleda nije bilo pritužbi na takvo postupanje škola.
Iako nismo uspjeli doznati, stanje u srednjim školama u Osijeku vjerojatno je jednako, a hoće li na adrese osječkih škola, bilo osnovnoškolskog bilo srednjoškolskog obrazovanja, stići prekršajne prijave MUP-a, ostaje vidjeti, odnosno nadati se da će se prije svega sastati predstavnici dvaju ministarstava. Dodajmo tomu da je novčana kazna zbog izostanka vatrogasnog dežurstva predviđena u iznosu od 2000 do čak 150.000 kuna.
Marija Mihelić
U KBC-u dežurstvo cijele godine
MUP je izdao rješenje KBC-u Osijek o zapošljavanju vatrogasaca, odnosno o obvezi dežurstva profesionalnih vatrogasaca.

- KBC Osijek, nakon provedenog postupka javne nabave, 1. veljače ove godine sklopio je ugovor s AKD Zaštita d.o.o. ugovor o nabavi usluge profesionalnih vatrogasaca. Riječ je o jednom radnom mjestu u smjenskom rasporedu rada od 0 do 24 sata svaki dan u godini – stoji u odgovoru Ravnateljstva KBC-a, kao i to da su vatrogasci dužni obaviti i primjenjivati preventivne mjere zaštite imovine i objekata KBC-a Osijek od požara, kao i obveza kontinuiranog nadzora imovine KBC-a Osijek.
INTERVENCIJE
Otkako su profesionalni vatrogasci u sustavu KBC-a, zabilježene su manje intervencije kod požara i poplava. Naime, u rujnu 2016. potpisan je prvi ugovor, i to s tvrtkom Sigurnost, no s istekom tog ugovora ove je godine u postupku javne nabave ugovor sklopljen s AKD Zaštita.
Novčana kazna zbog izostanka vatrogasnog dežurstva predviđena je u iznosu od 2000, do 150.000 kuna
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike