Kultura
SLAVNA PORTUGALSKA PIJANISTICA

Radionica slavne Marije Joao Pires okuplja talente
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
DUBROVNIK - Na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama u tijeku je Međunarodna pijanistička radionica Marije João Pires koja će trajati do 7.
kolovoza, kada će se održati završni koncert polaznika u Kneževom dvoru. Voditelji radionice, uz slavnu portugalsku pijanisticu jo[ su i Miloš Popović, pijanist pokreta Partitura te Giuseppe Ravì, osnivač Respiro e Movimento® (glazbeni terapeut). Radionice
projekta osmišljene su kao mjesto prijenosa znanja, no u skladu s društvenim i kulturnim ciljevima projekta, a to nije samo podjela tehnike i znanja, nego i izoštravanje glazbene osjetljivosti te stvaranje osobnog odnosa s glazbom. Radionica okuplja mlade nadarene glazbenike, šestero aktivnih polaznika, dvoje pasivnih te troje slušača u dobi od 17 do 32 godine koji dolaze iz Poljske, SAD-a, Tajvana i Hrvatske. U ulozi slušača, osim na završnom koncertu, mogli su biti svi zainteresirani, jer je radionica tijekom vikenda u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića gdje se održavaju satovi, bila otvorena za javnost.
Maria João Pires rođena je 1944. u Lisabonu, a svoj prvi nastup održala je već s četiri godine. Glazbu i klavir prvo je studirala kod Campos Coelho i Francine Benoît, dok je glazbeno obrazovanje nastavila u Njemačkoj s Rosl Schmid i Karlom Engelom. Uz koncerte, snimala je za Erato 15 godina i za Deutsche Grammophon 20 godina. Od 70-ih je posvećena proučavanju utjecaja umjetnosti na život, društvo i obrazovanje, pokušavajući proširiti takav način razmišljanja na okolinu. Tražila je nove načine za dijeljenje ideja uz poštovanje prema razvoju pojedinaca i kultura. Tako je 1999. osnovala Umjetnički i kulturni centar Belgais u Portugalu. Proširila je ovu filozofiju sve do Salamance i Bahie u Brazilu. U Belgiji je 2012. započela dva komplementarna projekta: Equinox, koji stvara i razvija zborove za djecu iz problematičnih obitelji te Partitura, čiji je cilj stvoriti altruističnu dinamiku između umjetnika različitih generacija, nudeći alternativu svijetu koji je često fokusiran na kompetitivnost.
Ovo je posljednja od ukupno tri međunarodne majstorske radionice namijenjene mladim glazbenicima koje se održavaju na ovogodišnjim Igrama, a koje vode vrhunski glazbeni umjetnici svjetske reputacije. Uz pijanisticu Mariju João Pires, radionice su održali i violinist Stefan Milenković te tenor Krešimir Špicer. Radionice Dubrovačke ljetne igre održavaju u skladu sa svojom misijom koja naglasak stavlja na edukacijske programe za mlade umjetnike, a uz donaciju zaklade Caboga Stiftung te u suradnji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića. N.Vek.
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike