Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Brokula obnavlja, pomlađuje i jača imunološki sustav
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
U dijetama brokula djeluje smirujuće. Brokula uvelike nadmašuje ostale vrste krstašica u ljekovitosti.

Danas se uzgaja mnogo vrsta i podvrsta brokule, ali se zna da je razlika između brokule i cvjetače u samim cvjetovima koji su kod brokule vezani za stabljiku, a kod cvjetače zbijeni u glavicu. Razlika je također i u boji, jer brokula može biti od zelene do ljubičaste boje. Vrijeme cvatnje brokule je od lipnja do srpnja. Miris joj je po zelenilu, a okus pomalo gorak. Uzgaja se u vrtovima i na poljima - plantažama. Bere se cijela biljka bez korijena.


Da su od pamtivijeka biljke iz obitelji krstašica bile te koje su čuvale zdravlje čovjeka znaju dobro osobe koje redovito uživaju u tradicionalnim jelima pripremljenih od broskve, brokule, cvjetače, kelja, kupusa bijelog i crvenog, prokulica... Brokula je povrće koje nam sigurno osigurava dug i zdrav život, ponajprije zahvaljujući koncentraciji, to jest prirodnom i rijetkom odnosu ljekovitih sastojaka koji nas štite od možebitnih bolesti, a to su antioksidanti (sulforafan, beta karoten, folna kiselina, lutein, razni vitamini...) i antikarcinomi te regeneratori koji imaju moć regeneracije naših oštećenih stanica, što je velika garancija dugovječnosti, a to nam potvrđuju znanstvena istraživanja o tamnozelenom povrću među kojima su brokula, cvjetača, kelj, kupus...

Djeluje smirujuće

U dijetama koje su potrebne za liječenje teških i kroničnih bolesti te za jačanje našeg imunološkog sustava potrebno je dnevno unositi oko 100 grama svježe kuhane brokule, soka brokule ili veću koncentraciju brokulina u kapsulama - kompresama. U dijetama brokula djeluje smirujuće. Brokula uvelike nadmašuje ostale vrste krstašica u ljekovitosti.
Klice brokule su nakon brokule veliki izvor ljekovitih tvari koje rabimo u liječenju najtežih bolesti kao što su tumori - novotvorine i karcinomi. Najpoznatiji znanstveni instituti u svijetu se slažu u ocjeni da u borbi protiv najtežih bolesti karcinoma treba što prije u naš jelovnik uvrstiti biljke iz obitelji krstašica i to brokulu, kelj, klice brokule, crveni kupus, cvjetaču, a od ostalih vrsta povrća s antikarcinomnim djelovanjem, luk i rajčicu.
Klice brokule su nakon brokule veliki izvor ljekovitih tvari koje rabimo u liječenju najtežih bolesti.
Koktel s voćem

Oprane brokule meljemo u mikseru te iscijedimo sok s pomoću sokovnika ili pijemo dobivenu gustu masu. Savjetuje se uzimanje zajedno s mrkvom i jabukom, kao koktel povrća i voća. Za preventivu uzimamo 2 do 3 puta na tjedan i to 2 puta po 0,5 dl soka ili 100 grama kuhane brokule, a u terapiji svaki dan 2 puta po 1 dl soka ili 200 grama kuhane brokule.
Najbolje je uzimati standardne juhe od brokule s malo dodatka žitarica i to prosa. Mogu se pripremiti i krem-juhe s kiselim vrhnjem uz jučerašnji, prepečeni kruh. Kuhanu brokulu rado miješamo s korijenom koromača, prokulicama, bijelim lukom i sve začinimo maslinovim uljem i malo soli. Osobito salatu začinim s đumbirom.
Ljekovito djelovanje

Koristi se za preventivu i liječenje:
KARCINOMA (kod rizika od karcinoma dojki, maternice i endometrije potrebno je uzimati pojačano u prehrani proizvode od brokule, ekstrakt brokule, kapsule brokule; kod karcinoma želuca - kolona debelog crijeva (sastojak brokule-sulforafan štiti od nastanka karcinoma želuca i crijeva - kolona); pluća, te kod tumorskih bolesti koje su u nastajanju)
BOLESTI SRCA (slabog rada, upalnih procesa srčanog mišića, arteriosklerotičnih plakova...)
OČNIH BOLESTI (kod očne mrene)
ZA JAČANJE IMUNITETA (u preventivi i kurativi uzimamo brokulu zbog jačanja otpornosti tijela, brokula povećava stvaranje antitumorskih enzima)
DIJABETESA (dobro djeluje indirektno na razinu šećera u krvi),
OSTEOPOROZE (zbog sadržaja kalcija dobra je namirnica u dijetama),
SMANJUJE VISOKI KRVNI TLAK, ČISTI KRVNE ŽILE
MASNOĆA U KRVI (uzimajući u dijeti brokulu zajedno s lukom, bijelim lukom, mrkvom, keljom i kupusom možemo smanjiti masnoće u krvi - u raznim jelima kao što su salate, kuhani prilozi...)
BOLESTI JETRE (masna jetra, slab rad, razne lezije kao posljedica žutice)
Ivan Lesinger
Najbolje je uzimati standardne juhe od brokule s malo dodatka žitarica i to prosa
Najčitanije iz rubrike