Sport
EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Bit će čudo ako Sinković Brothers ne uzmu zlato
Objavljeno 4. kolovoza, 2018.
Braća Sinković prvi će put nastupiti u finalu EP-a u “dvojcu bez”

Na Europsko veslačko prvenstvo u Glasgowu došli su po zlato i tako se ponašaju na vodi. Martin i Valent Sinković bez krivog zaveslaja odradili su još jednu utrku dvojca bez kormilara i odjurili u veliki finale.


Braća Sinković su u petak u svom stilu odradila polufinalnu utrku, bili su najbolji u svojoj skupini, a i njihovo vrijeme od 6:22.18 minuta najbolji je rezultat poluzavršnice. Sinkovići su preuzeli vodstvo odmah na početku utrke i nisu ga ispuštali do kraja, stigavši do prvog mjesta s vremenom 6:22.18. Iza sebe su ostavili Rumunje Cozmiuca i Tudosa (6:23.520), a iz prve skupine u finale su se plasirali i Srbi Nenad Bedik i Miloš Vasić, koji su bili treći s vremenom 6:23.790. Iz druge polufinalne skupine u finale su otišli Francuzi Vincent i Thibaut Onfroy (6:26.940), Bjelorusi Furman i Vladzko (6:29.060) i Talijani Lodo i Montrone (6;29.460). Utrka "dvojaca bez" u kojoj će se dijeliti medalje na rasporedu je danas (subota) u 12.30, a prvi favoriti za zlato su hrvatski veslači.
Sinkovići su na vodi u glasgowskom Strathclyde Country Parku uvjerljivi i moćni, s lakoćom su odradili dvije utrke, a ostaje dojam da još imaju rezerve. Idu upravo koliko im treba za pobjedu. U kvalifikacijama se nisu previše trošili i bilo je jasno da veslaju onoliko brzo koliko im treba. Dan poslije, u polufinalu, malo su pojačali gas i najboljim vremenom izborili se za najbolju poziciju u finalnoj utrci, gdje su apsolutno prvi favoriti za zlato.
- Na EP-u nekoliko je odličnih posada u "dvojcu bez", koji je jedna od najjačih disciplina cijelog natjecanja. No koliko god je konkurencija jaka, Sinkovići su iznad svih. Nevjerojatno je koliko ti dečki lako i brzo veslaju, njih ništa ne može poremetiti i bit će pravo čudo ako u subotu ne postanu europski prvaci, procjena je veslačkih eksperata koji komentiraju natjecanja iz Glasgowa.
U karijeri su osvojili sve što se može, prvo u četvercu, pa u dvojcu na pariće, a onda su promijenili disciplinu i sad popunjavaju kolekciju medalja i u "dvojcu bez". Na redu je veliko eurofinale.
- Ušli smo u naše prvo finale EP-a u dvojcu bez kormilara. Dvije utrke dobro smo riješili, na redu je treća i najvažnija - poručili su Sinković Brothers iz najvećeg škotskog grada, koji je ovih dana sjedište sportaša iz cijele Europe. U njemu su boravili nogometaši Osijeka, a trenutačno se održavaju europska nadmetanja u veslanju, plivanju, triatlonu...
Sinkovići su i lani na Svjetskom prvenstvu na Floridi bili prvi favoriti za zlato u "dvojcu bez", ali su na kraju uzeli srebro. Tada su ih u dramatičnom finišu šokirali i pretekli Talijani Lodo i Vicino. I u glasgowskom finalu će veslati Talijani, ali samo dio iz posade svjetskih prvaka s Floride (Lodo). I vjerujemo kako ovaj put Sinkoviće nitko ne može ni šokirati ni iznenaditi.
Ivana Liović
DAMIR MARTIN BEZ POLUFINALA
Ovo nije godina Damira Martina, osvajača srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Riju u skifu. Damšo je na eurosmotri u Glasgowu veslao u svom samcu i ostao bez plasmana u polufinale. Veslač iz Vukovara u kvalifikacijama je zauzeo treće mjesto te nije mogao izravno u poluzavršnicu, nego je morao odraditi “popravni”. I nije ga uspješno položio. Martin je jučerašnji repesaž završio četvrti u svojoj skupini i ostao daleko od polufinala. U jučerašnjoj utrci nije bio dovoljno dobar ni brz, u cilj je ušao s vremenom 7:01.04 minuta i to je bilo dostatno samo za četvrto mjesto. Inače, iz repasaža su u polufinale išla prva tri veslača iz svake skupine. Damšo je ostao daleko od toga...