Magazin
KRIMIĆA NIKAD DOSTA

Ragnar Jónasson: Snježno sljepilo
Objavljeno 4. kolovoza, 2018.
(Znanje, 2018.)

Skandinavskih trilera i krimića nikad dosta, bar za one koji su se nakon trilogije "Millennium" Stiega Larssona navukli na priče sa sjevera u kojima mraka, jeze i krvi ne manjka, kao ni osebujnih likova, bilo pozitivaca ili pak negativaca. Ima naime nečeg u tom dalekom sjeveru što nema nigdje drugdje, nekog konstantnog "izvora zla", o kojemu posljednjih dvadesetak godina pišu mnogi sad već slavni pisci poput Joa Nesboa, Aksela Lunda Svindala, Jussija Adler-Olsena, Samuela Bjorka, Fredrika Backmana, Sofi Oksanen i drugih, više ili manje poznatih autora.


Tom uglednom društvu svojim se debitantskim romanom "Snježno sljepilo" (Snjóblinda) pridružio i Ragnar Jónasson, islandski pisac i prevoditelj. Ta je knjiga zapravo prva u serijalu "Mračni Island" iz 2010., čija je prava na TV adaptaciju otkupila britanska produkcijska kuća On the Corner. Inače, Jónasson je preveo na islandski četrnaest romana Agathe Christie, što znači da je i te kako iskusan, odnosno da je u žanru ispekao zanat, u što se i sami možete uvjeriti čitajući ovaj njegov prvijenac nedavno objavljen kod nas u vrsnom prijevodu s engleskog Zrinke Pavlić.

Od svih kritika koje sam pročitao o spomenutom romanu, ona iz Northerncrime Wordpressa možda i najbolje opisuje o čemu se radi, a glasi: "Fantastična kombinacija klasičnog krimića i skandinavske pomaknutosti." Doista, kad mladi i neiskusni policajac Thor, izravno s Policijske akademije u Reykjaviku, stigne u gradić Siglufjördur, pred njim se polako otvara lokalna zajednica koja živi u nekom svom posebnom svjetlu (i mraku), a otkriće polumrtve mlade žene i smrt uglednog pisca u lokalnom kazalištu dodatno zakomplicira svakodnevicu i stanovnicima Siglufjördura i samome Thoru… Izvrsno napisan, dinamičnog narativnog tijeka, s dobro psihološki profiliranim likovima i ekonomičnim dijalozima, roman "Snježno sljepilo" apsolutno je "ledeni triler" za ove naše vruće ljetne dane i sparne noći.
Piše: Darko JERKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REPORTAŽA: BICIKLIMA OD OSIJEKA KROZ MAĐARSKU DO UKRAJINE (2)

Ulaz u Ukrajinu iz
četvrtog pokušaja!

2

PODZEMNI LABIRINT RAVNE

Svjedoci pozitivnog zračenja iz bosanskih piramida: Nakon 25 godina ponovno čuje!

3

WILLIAM KLINGER I DENIS KULJIŠ: TITOV TAJNI IMPERIJ

Predator iz visokog dvorca