Magazin
KONZULOV IZBOR

U laži su duge noge: Ne vjeruj nikome, osim samome sebi!
Objavljeno 4. kolovoza, 2018.
KNJIGA O SVEMU POMALO: ROMAN "MALO JE NEDOSTAJALO" LIANE MORIARTY
Najnoviji roman Liane Moriarty "Malo je nedostajalo“ (u originalu Truly, Madly, Guilty), uspješne australske spisateljice, uvelike podsjeća na njezine prethodne knjige "Suprugova tajna" (2013. godine priznanje za jedan od najboljih romana), "Posljednja obljetnica", a možda ponajviše na izdanje "Male laži", prema kojem je snimljena i sjajna serija pod istim naslovom, u kojoj glume Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Laura Dern, Zoe Kravitz…, u kome se također propitkuju suptilni obiteljski odnosi, odnosi između samih roditelja, bivših muževa i drugih žena, kao i onaj vječni i tajanstveni odnos između roditelja i djece, koliko smo brižni i što se sve loše može dogoditi kada roditeljska pozornost na tren izostane.
I u romanu "Malo je nedostajalo" (taj, kao i sva prethodna, u hrvatskom je prijevodu objavljen zahvaljujući inventivnosti urednika u izdavačkoj kući Mozaik knjiga iz Zagreba), izgovaraju se neke slatke "male laži" koje same po sebi ne moraju značiti apsolutno ništa, ali koje u određenim kontekstima mogu postati itekako neugodne. I ne samo što te "male laži" mogu biti neugodne, nego one mogu završiti tragično. Naravno, sukladno blagoj, ali dovoljno odlučnoj sugestiji urednika Magazina, neću otkriti ni "male laži", ni njihov mogući epilog, jer bi vam to vjerojatno pokvarilo užitak čitanja ovoga uistinu majstorski napisanoga romana, za kojeg se, kao i za roman "Male laži", slobodno može reći da je njegovo čitanje adekvatno ispijanju ružičastog koktela Cosmopolitan u koji je netko dodao i malo otrova.
Ovdje u prvome redu mislim na odnos jedne od "junakinja" Erike, i njezine majke Sylvije, patološke skupljačice nepotrebnih stvari koje ona svjesno dovlači u vlastitu kuću pretvarajući je tako u obični krameraj.
FENOMEN KRIVNJE

Roman "Malo je nedostajalo" zapravo je priča o susjedima, koja počinje onim trenutkom kada jedan par poziva druga dva para na roštilj party. I onda se priča počinje odmotavati i mi polako ulazimo u svijet njihovih zamršenih odnosa, i onih susjedskih, ali i onih koji se odnose na njihove unutar obiteljske/bračne relacije, kao što su to nekontrolirane reakcije ljubomore koje predstavljaju početak i kraj manje-više svih bračnih nesporazuma, koji mogu poprimiti i neke druge, jednako tako patološke oblike, nekritički odnos prema djeci, njihovom odgoju, školovanju… Sve to prate i neke neriješene traume junaka ovog romana iz njihove bliže i dalje prošlosti. Na površinu izlaze bolne istine. Tako primjerice Tiffany, ipak nije bila samo čedna plesačica, striptizeta kojoj je ples i skidanje pred uspaljenim muškarcima samo najjednostavnije sredstvo kako bi platila svoje školovanje, nego je u tom činu bilo i nekih drugih, manje lijepih stvari. Na vidjelo izlaze i stare tajne koje se, prije svega, reflektiraju na odnos dviju starih prijateljica Erike i Clementine, koji nije uvijek bio idiličan (Riječ je o odnosu koji predstavlja standardni antropološki par: "čisto" vs. "nečisto", "red" vs. "nered", "kultura" vs. "priroda"…). Stoga ćemo se i u ovome romanu morati suočiti i s fenomenom "krivnje" koji očito predstavlja konstantu u tekstovima ove spisateljice. Srećom, opisi "krivnje" u romanima Liane Moriarty ni na koji način nemaju onu dimenziju koju je ovom fenomenu dao njemački filozof Karl Jaspers.
Nadalje, u ovome romanu mogu se naći i vrlo uvjerljivi opisi flerta, tog još jednog od najčešćih načina komunikacije između žene i muškarca, kao i onih epizoda nepodnošljive bračne dosade koju svaki brak, s vremena na vrijeme, u velikim količinama proizvodi, kada nam već sama pomisao ili nazočnost partnera izaziva osjećaj gađenja…
No, ako se želite uvjeriti da je uistinu riječ o sjajnom romanu, neću vas dalje zamarati svojim opservacijama, nego na kraju toplo preporučiti da ovu knjigu već ovo ljeto svakako uzmete u ruku. Užiće čitanja je zajamčeno, jer duhovitih pasusa ima mnogo više od bilo kojih drugih!
U SREDIŠTE METE

I da sve ne ostane samo na mojim hvalospjevima, evo što o knjizi Liane Moriarty "Malo je nedostajalo“, pišu neki drugi, relevantni izvori:
- Moriarty je bolja nego ikad: nećete tako brzo zaboraviti ove likove pune problema, ali simpatične, kao ni njihove odnose, koji ih blisko povezuju, ali su ih umalo i uništili, oduševljeni su u Huffington Postu.
- Briljantno, inteligentno, urezat će vam se u pamćenje. Moriarty piše živo, duhovito i bez milosti, zapis je iz Sunday Expressa.
- Roman koji pogađa u središte mete. Nećete ga moći pustiti iz ruku do posljednje stranice, kaže Sophie Hannah, zvijezda britanskoga trilera, autorica kultnoga romana "Lice djeteta".
- Vraški dobra knjiga. Duhovita i zastrašujuća, mišljenja je Stephen King, a on rijetko griješi kad hvali kolege pisce.
- Evo najboljih vijesti ove godine: Nema stranice koja razočarava. Jedina teškoća s romanom "Malo je nedostajalo" jest odložiti ga, stoji na stranicama uglednog Miami Heralda.
- Autorica "Malih laži" čini ono što čini najbolje: otkrivanje ljudskih javnih osobnosti s takvom uvjerljivošću da ne možete prestati čitati", zaključuje Glamour Magazine.
Nakon svega, provjerite i sami zašto je knjiga "Malo je nedostajalo" toliko čitana i hvaljena diljem svijeta.
Piše: Zlatko KRAMARIĆ
Na vidjelo izlaze i stare tajne koje se, prije svega, reflektiraju na odnos dviju starih prijateljica Erike i Clementine, koji nije uvijek bio idiličan...
Nitko ne želi biti krivac
Ova priča počinje roštiljem u običnom susjedstvu, jednoga sunčanog poslijepodneva. Clementine i Sam pozvani su u posljednjem trenutku. Domaćine ne poznaju najbolje – oni su susjedi njihovih starih prijatelja, Erike i Olivera, starih prijatelja s kojima su se odavno trebali prestati družiti. Clementine i Sam po svoj su prilici trebali pristojno odbiti poziv. Ne, hvala – riječi su koje su mogle sve promijeniti. Jer sad Clementine do kraja života neće zaboraviti koliko je glasno Erika vrisnula njezino ime. Bolno glasno… Događaje toga poslijepodneva svatko je zapamtio malo drugačije. Svatko iz svog razloga. Nitko ne želi biti krivac. Dok šestero ljudi pokušava sastaviti slagalicu događaja, na površinu izlaze bolne istine i stare tajne. Ako ne mogu vjerovati vlastitom pamćenju i vlastitim motivima, mogu li vjerovati ikome drugome?
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: KOMEMORACIJE U JASENOVCU I BLEIBURGU (I.)

Žrtve zaslužuju poštovanje, a ne političku manipulaciju

NJEMAČKO PITANJE: PROVOKACIJA ILI EVOKACIJA

Rammsteinov zov očevine