Sport
OPROŠTAJ OD EUROPE

Osijek nije uspio napraviti iznenađenje na Ibroxu
Objavljeno 2. kolovoza, 2018.
Bila je to otvorena utakmica u kojoj su bijelo-plavi prvi kapitulirali, iz čega nisu našli izlaz

Vezani članci

KAOS UOČI UTAKMICE

U Glasgowu izbodena dva navijača Osijeka

Osijek nije uspio pobijediti u Glasgowu, ali se od Europe bar oprostio časno. Nije izgubio, ali nije ni do kraja ispunio očekivanja u toj utakmici. Previše je opet bilo pogrešaka i nemira u napadačkim akcijama iako je bilo prilika za vodstvo još u prvom dijelu.


Mora se priznati kako su i Rangersi pokazali svoje posve drukčije lice u odnosu prema onom iz Osijeka. Bili su mnogo opasniji, agresivniji, a baš ovaj drugi detalj opet je otkrio koliko Osijek ima problema na sredini terena kada mu suparnik zaigra na taj način. Zapravo, Osječani su se slomili nakon primljenog pogotka početkom drugog dijela. Predugo im je trebalo da se vrate u ritam, pa je pogodak kapetana Borne Barišića u samoj završnici susreta bio tek utješna nagrada. Europski put nastavljaju Rangersi, a Osijek će se ove godine ranije morati prebaciti na domaći kolosijek.

Vratari čuvali nulu


Prvi dio susreta donio je vrlo živu i zanimljivu igru. Rangersi su se očekivano pokazali u mnogo ofenzivnijem i odlučnijem svijetlu negoli je to bio slučaj prije tjedan dana u Gradskom vrtu, pa su u početku utakmice bili i opasniji suparnik. Malo je nedostajalo da Osijek opet iz prvog udarca prema svojim vratima primi pogodak. U trećoj minuti udarac iz kuta izveo je Candeias, lopta je pala na drugu vratnicu, gdje na samo pet metara od vrata nečuvan ostao Coulibaly, ali je srećom za Osječane prebacio vrata. U 12. minuti nakon neforsirane pogreške Mudražije Candeias je odlično uposlio Moralosa, koji je pobjegao Gutiju, pucao prizemno u suprotni desni kut, što je Malenica uspio obraniti, a u nastavku akcije vratar Osijeka bio je spreman i na pokušaj Kenta s ruba kaznenog prostora koji je išao prema donjem lijevom kutu. U tim je trenucima Malenica držao Osijek u životu. Prvu priliku Osijek je stvorio u 18. minuti, kada je Bočkaj lijepo proigrao Mudražiju, koji je pucao iskosa s desetak metara, no iskusni McGregor na vratima domaćina bio je spreman. Nakon toga Rangersi su dvaput pokušali udarcima s 20-ak metara preko Jacka i Morelosa no oni nisu bili posebno neugodni. I onda je stigla 38. minuta, u kojoj su bijelo-plavi imali veliku priliku za vodstvo. Henty i Hajradinović su lijepo kombinirali na rubu kaznenog prostora, Henty je s 15-ak metara naciljao gornji lijevi kut, ali je McGregor odlično intervenirao, a bio je spreman i na odbijenu loptu koju je u mrežu pokušao poslati Petar Bočkaj. To je bilo i posljednje uzbuđenje u prvom dijelu utakmice, koji je bio vrlo sadržajan i posve otvoren, ali je završio bez pogodaka.

 

 

Zakasnjeli pogodak

No, ubrzo je u nastavku susreta Osijek dospio u još težu situaciju kada je rezultatski zaostatak u pitanju. Prvo je Kent opasno prijetio u 52. minuti, ali je Grgić to uspio blokirati ispred prazne mreže, a minutu kasnije domaćin je došao u vodstvo. Iz slobodnog udarca ubacio je Candeias, Malenica je izišao s vrata, ali nije dobro reagirao, što su Rangersi kaznili i preko Nikole Katića postigli pogodak. Nakon toga Osijek više nije imao što čekati jer su mu za prolaz trebala dva pogotka, a za to realizirati ostalo je još samo 35 minuta. Ubrzo je trener bijelo-plavih Zoran Zekić tražio nova napadačka rješenja, pa su u igru umjesto Marića i Bočkaja ušli Šorša i Štrkalj. No, nije to donijelo u početku preveliku opasnost za vrata domaćih. S druge strane Osijek je bio vrlo otvoren za protunapade za koje se Rangersima otvorilo nekoliko prilika, ali ih nisu iskoristili na pravi način. No, zato je u 75. minuti Morelos mogao riješiti sve dvojbe. Mudražija je bio neoprezan i neodlučan, pa je izgubio loptu na 20-ak metara od vrata, Kent je uposlio Morelosa, koji je iskosa s lijeve strane pokušao prebaciti Malenicu, u čemu je i uspio, no njegov je udarac završio u vanjskom dijelu mreže. U tim je trenucima škotska momčad imala apsolutnu kontrolu igre na terenu. Osijeku kao da se raspao plan igre nakon primljenog pogotka, pa su Rangersi puno bili bliže drugom golu negoli Osječani mogućnosti da završnicu susreta učine zanimljivijom.

Ipak, u 89. minuti uspio je Osijek probiti čvrstu obranu domaćina, a pošlo je to za nogom kapetanu Borni Barišiću. Naravno, taj je pogodak podignuo adrenalin u posljednjim trenucima utakmice, ali više nije bilo dovoljno vremena za nekakav šokantan preokret, pa se susret završio bez pobjednika, što je značilo prolaz Rangersa u 3. pretkolo.
Dalibor Keler
GLASGOW - Ibrox park. Vrijeme kišovito. Teren odličan. Gledatelja: 50.000. Sudac: Dennis Higler (Nizozemska) - 6,5. Strijelci: 1:0 Katić (53), 1:1 Barišić (89). Žuti kartoni: Flanagan, Tavernier (Rangers), Marić, Škorić, Grgić, Henty (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: NIKOLA KATIĆ (RANGERS)

RANGERS 1 (0)

McGregor 6,5, Tavernier 6,5, Goldson 6,5, Katić 7, Flanagan 6, Jack 6,5, Coulibaly 6 (od 74. Arfield -), Ejaria 6,5 (od 90. Halliday -), Candeias 7 (od 85. Windass -), Kent 6,5, Morelos 7.

OSIJEK 1 (0)

Malenica 6, Grgić 5,5, Škorić 6, Guti 5,5, Barišić 6, Mioč 5,5 (od 80. Pilj -), Mudražija 6, Bočkaj 6 (od 66. Šorša 5), Hajradinović 5,5, Marić 5 (od 66. Štrkalj 6), Henty 5,5.
1:0

Nakon ubačaja Taverniera s lijeve strane Malenica nije dobro boksao loptu, koja je pala na drugu vratnicu, gdje ju je Moralos vratio u sredinu, a tamo je najbolji u skoku bio Katić i glavom poslao loptu u mrežu
1:1

Štrkalj je prebacio loptu na lijevu stranu kaznenog prostora, a tamo je na nju naletio Barišić i znažnim udarcem doslovce probio McGregora
Najčitanije iz rubrike