Novosti
POSLODAVCI O ZAKONU O KOMUNALNOM GOSPODARSTVU I OVRŠNOM ZAKONU:

Komunalna naknada mogla bi narasti do neprihvatljivih iznosa
Objavljeno 3. kolovoza, 2018.

Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji je usvojen u Saboru u srpnju i stupa na snagu 4. kolovoza, izazvao je negativne komentare Hrvatske udruge poslodavaca. Naime, HUP smatra da je još jednom propuštena prilika za pozitivne pomake koji će poticati poduzetništvo i investicije.


"Upozoravamo na negativne posljedice za gospodarstvo koje se ponajprije odnose na pogoršanje investicijske klime, a koje će donijeti Zakon o komunalnom gospodarstvu. HUP smatra kako je u novi zakon trebalo ugraditi rješenje iz važećeg zakona koje jedinicama lokalne samouprave daje mogućnost da njima važne nekretnine u cijelosti ili djelomično oslobode plaćanja komunalne naknade jer je to jedna od mjera poticanja ulaganja", ističe se u priopćenju. HUP ocjenjuje kako se ovime aktualizira činjenica da se predlaže uređenje komunalne naknade bez ikakvog cenzusa i bez toga da zakonodavac predviđa zaštitni mehanizam, što je potencijalno opasno i iz perspektive poduzetnika i građana. Naknada je, dodaje se, koncipirana s previše varijabli koje su dane na odluku jedinicama lokalne samouprave, što znači da visina ove obveze može narasti do neprihvatljivih iznosa ako se ne propiše maksimalno ograničenje ukupnog davanja.
"S druge strane, bez propisanih limita u pojedinim djelatnostima svakodnevno svjedočimo da gospodarski subjekti plaćaju komunalne naknade po koeficijentima i do 30 puta većim od sličnih tvrtki koje posluju na području drugog grada ili općine. U očitovanjima smo isticali kako u zakonu ne postoji numerus clausus komunalnih djelatnosti uslijed čega je moguće da JLS bilo koju djelatnost proglasi komunalnom, ako bi ista na bilo koji način služila infrastrukturi", navodi HUP. Poslodavci drže da Zakon treba sadržavati točan popis i opis komunalnih djelatnosti te pri tome ograničiti autonomiju jedinica lokalne samouprave u njihovu određivanju, a sve iz razloga što se komunalna djelatnost obavlja kao javna služba, a usluge koje se pružaju u obavljanju tih djelatnosti od općeg su interesa. "Navedena opasnost u novom je Zakonu za poduzetnike dodatno zabrinjavajuća zbog činjenice da se prihod od komunalne naknade više ne veže strogo uz namjensko korištenje, nego se isti može koristiti i nenamjenski. Ovime se krše temeljna načela oporezivanja prema kojima doprinos/naknada treba imati točno određenu svrhu koja je povezana s ekonomskim koristima koje porezni obveznici imaju od njega", upozoravaju poslodavci. HUP također smatra kako trgovačko društvo, uz povjerenu komunalnu djelatnost, ne smije obavljati i drugu tržišnu gospodarsku djelatnost jer je to i u suprotnosti s načelom zaštite javnog interesa, javne službe i neprofitnosti.

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravila je prijedlog novog ovršnog zakona, istaknuvši zadovoljstvo što poslodavci više nisu tijela u postupku koja provode ovrhu na plaći, čime ih se administrativno rasterećuje.
Dijana Pavlović
HUP smatra da će Zakon o komunalnom gospodarstvu pogoršati investicijsku klimu u našoj zemlji
OVRHE NA PLAĆI
Kada je riječ o Ovršnom zakonu, iako se na radnoj skupini raspravljalo i o tome da se stupanjem odredbi zakona na snagu potpuno ukine ovrha na plaći i drugim stalnim primanjima kao predmetu ovrhe, HUP napominje da je Ministarstvo odabralo prijedlog prema kojem se ukida ovrha na plaći za ubuduće. HUP pojašnjava da će se ukinuti provedba ovrhe na plaći, što znači da se od dana stupanja na snagu OZ-a ne mogu dostaviti nove ovršne isprave poslodavcima niti odrediti ovrha na plaći.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana