Osijek
RODITELJI U NEDOUMICI

Besplatni vrtić samo u srpnju i kolovozu?
Objavljeno 3. kolovoza, 2018.
Dva puta po 15 dana godišnjeg odmora može se koristiti, ali ne cijele godine

Nakon što je Gradsko vijeće odlučilo da se u Dječjem vrtiću Osijek ukida plaćanje usluge u srpnju i kolovozu za djecu koja te mjesece u vrtić i jaslice ne idu, mnogi su roditelji bili oduševljeni. No tada je bilo prigovora onih koji godišnje odmore imaju u drugim terminima, s obzirom na to da je rečeno kako je prihvaćanjem modela besplatnog srpnja i kolovoza napušten model korištenja godišnjeg odmora od dva puta po 15 dana bilo kada u pedagoškoj godini.


Trenutno, na prijelazu iz srpnja u kolovoz, tvrde zbunjeni roditelji, pojavila se još jedna nejasnoća – može li se pravo na dva puta po 15 dana godišnjeg odmora koristiti u srpnju i kolovozu.

Evidencija dolazaka

- Kada je rečeno da se srpanj i kolovoz ne plaćaju ako dijete ne ide u vrtić, rečeno je i da se ukida staro pravo na godišnji odmor, a u nekakvoj rupi smo ostali mi koji djecu dovodimo samo dio srpnja i/ili kolovoza. Paralelno, tete i dalje u dežurnim vrtićima vode evidenciju dolazaka djece, kažu, zbog plaćanja. Moje je dijete išlo u vrtić samo nekoliko dana u srpnju, mogu li ja za srpanj iskoristiti pravo od 15 dana godišnjeg odmora i platiti samo pola cjelodnevnog boravka ili moram platiti punu cijenu? Jedni kažu da je sada na snazi ili dijete ide u vrtić – bez obzira na koliko dana – pa plaćaš sve, ili ne ide uopće pa ne plaćaš ništa. Zbunjena sam i nisam jedina. Iz vrtića su me uputili u pravnu službu Dječjeg vrtića Osijek, ali tamo nema nikoga, kažu da su na godišnjem odmoru do 3. rujna - ne znamo što nam je činiti.
Iz Dječjeg vrtića Osijek objašnjavaju kako odluka da vrtić u srpnju i kolovozu ne plaćaju roditelji djece koja u vrtić ta dva ljetna mjesec ne idu nije ukinula pravo roditelja na korištenje dva puta po 15 dana godišnjeg odmora tijekom ta dva mjeseca, nego samo u ostatku godine. "Djeca koja idu u dežurstvo, te u srpnju i/ili kolovozu izostanu iz vrtića 15 dana u nizu imaju pravo taj mjesec kada su izostali platiti pola cijene ugovorenog boravka. Za to nije potrebna nikakva promjena ugovora. Jednostavno, kada budu plaćali uslugu, neka korisnici to učine kao i svakog prethodnog mjeseca, samo neka pri uplati prepolove iznos. I sve će biti u redu, neće biti ništa dužni. No valja naglasiti kako se izostanak od 15 dana računa kao godišnji odmor samo ako je u nizu od 15 dana, ne i ako dijete nije dolazilo sporadično pa se tih 15 dana nakupilo tijekom mjeseca. Također, treba napomenuti kako je pravo na godišnji odmor dva puta po 15 dana važeća povlastica samo u srpnju i kolovozu, više nije bilo koji mjesec u pedagoškoj godini", objašnjavaju iz računovodstava Dječjeg vrtića Osijek.
Prigovori roditelja

Očekivano, zbog nemogućnosti korištenja godišnjeg odmora cijele godine Gradu i Dječjem vrtiću Osijek od lipnja stižu prigovori. Naravno, nezadovoljni su roditelji koji ne običavaju ići na godišnji odmor tijekom ljeta te koji se ovakvom odlučkom Grada osjećaju diskriminiranima. Zašto oni ne bi mogli i dalje ostvarivati svoje pravo na godišnji odmor, primjerice - 15 dana u prosincu i 15 dana u svibnju?
No iz Upravnog vijeća ustanove poručuju kako je novi model plaćanja najbolje rješenje u odnosu prema potrebama većine korisnika.
- Očekujemo prigovore i pritužbe roditelja koji godišnje odmore zbog naravi posla ne koriste u srpnju i kolovozu. No napominjemo kako smo dugo radili na ovome modelu i kako su sve naše ankete i istraživanja pokazala da potrebu za ovakvom mjerom roditelji u velikoj većini imaju baš u tim mjesecima. Nikada neće biti svi zadovoljni, ali vjeruje se kako će ovakva izmjena Pravilnika razveseliti ipak najveći dio korisnika usluga Dječjeg vrtića Osijek - poručio je još prije predsjednik Upravnog vijeća te ustanove Aleksandar Mihajlović.
Ivana Solar
Uskoro “na repertoaru” bolovanja
S obzirom na sve glasnije pritužbe roditelja zbog obaveze plaćanja usluge čuvanja djeteta u slučaju izostanka zbog bolesti koja traje duže od jednog tjedna, u veljači je (nakon što je statistika pokazala kako je čak 40 posto mališana upisanih u redovne programe Dječjeg vrtića Osijek dobar dio siječnja provelo kod kuće na račun bolesti), iz Dječjeg vrtića Osijek stigla je vijest kako se radi na modelu koji bi otvorio prostor za neplaćanje “bolovanja”. No kako se najprije pristupilo rješavanju problema oko (ne)plaćanja mjeseci godišnjeg odmora, problem “bolovanja” ostavljen je za sljedeću pedagošku godinu. Ona pak kuca na vrata za manje od mjesec dana, a, složit će se svi, dovoljno je to vremena da se i taj problem uspješno riješi. Roditelji ističu kako bi idealno bilo sniziti cijenu po danu za izostanke duže od jednoga tjedna.
Zbog nemogućnosti godišnjeg odmora cijele godine Gradu i Dječjem vrtiću Osijek od lipnja stižu prigovori.
pravilnik
UVIJEK ĆE BITI NEZADOVOLJNIH RODITELJA
Možda ste propustili...

PROIZVODI I USLUGE DOMAĆIH PODUZETNIKA I OBRTNIKA NA POPUSTU

Osječki love shopping snižava cijene 30 % i više

GRAD PRIREDIO SVEČANI PRIJAM ZA SLAVLJENIČKE BRAČNE PAROVE

Zlatnih 50 godina zajedničkog života