Tehno
TEST: SONY XPERIA XA2 ULTRA

Raskošan phablet za veliki dlan s mnoštvom mogućnosti
Objavljeno 3. kolovoza, 2018.
Ovo je prvi uređaj iz serije XA2 koji pokreće Qualcommov procesor Snapdragon 630

Ne tako davno svaki pametni telefon s dijagonalom većom od pet inča smatrao se velikim uređajem, a onda smo dobili i naziv phablet. Međutim, danas su dijagonale od pet i nešto inča posve normalne, a sve što je pet i manje inča smatramo kompaktnim telefonom. U takvim trendovima pojam phablet pomalo je gotovo iščeznuo. No, Sony je s modelom Xperia XA2 Ultra odlučio taj pojam definitivno vratiti na mala (ili velika) vrata.



Grdosija

Prvi susret sa Sony Xperia XA2 Ultra nakon vađenja iz kutije je "šokantan". Koliko god se pogledom na specifikacije pripremili na suočavanje s velikim uređajem, tek pogledom uživo postanete svjesni njegove veličine. Xperia XA2 Ultra zaista je velik uređaj i definitivno će ga obožavati oni koji traže pravi komad telefona. Uz dimenzije od 163 x 80 x 9.5 mm i golemu masu od 221 gram imat ćete što u rukama, a i definitivno ćete osjetiti tu težinu. Telefon je tradicionalno i očekivano od Sonyja izrađen iznimno kvalitetno i djeluje premium. Tomu je tako zbog uporabe stakla koje je s prednje strane potpuno prekrilo površinu telefona. Dizajnerski "bingo" nastavlja se blagom zaobljenošću stakla prema aluminijskim rubovima, a stražnja strana izrađena je od plastike. S lijeve strane imamo ladicu koja u dual SIM izvedbi kakvu smo mi dobili na test istovremeno podržava rad s tri kartice – dvije nano SIM i jednom micro SD. Na suprotnoj strani su fizičke tipke za regulaciju glasnoće, tipka power i dvostupanjska tipka kamere. U gornjem rubu smješteni su sekundarni mikrofon i 3,5-mm priključak za slušalice, a u donjem glavni mikrofon, USB-C priključak i zvučnik za multimediju. Stražnja strana otkriva i čitač otiska prsta koji se ne tako davno smjestio na poleđinu i kod Sonyjevih telefona.

Raskoš

Po uključivanju telefona dočekuje nas sva raskoš ovako velikog uređaja. Naravno, tu raskoš čini zaslon. Rezolucija od 1920 x 1080 piksela, u narodu poznatija kao Full HD, na dijagonali je dužine šest inča dovoljna za 367 piksela po kvadratnom inču. Sony Xperia XA2 Ultra donosi standardni omjer stranica od 16:9. Iako nije u danas trendovskih 18:9, ovaj, rekli bismo stariji, omjer donosi više radne površine na zaslonu i mnogi ga i dalje preferiraju, posebice na većim dijagonalama. Prikaz boja je posve solidan, a ako poželite nešto življi prikaz boja, uvijek možete uključiti takozvani živopisni način prikaza. U unutrašnjosti XA2 Ultra nalazi se pravi dragulj više srednje klase uređaja. Naime, to je prvi uređaj iz serije XA2 koji pokreće Qualcommov procesor, u ovom slučaju Snapdragon 630. Sastoji se od Cortex-A53 jezgri, od toga četiri takta do 2,2 GHz i četiri takta do 1,8 GHz te Adreno 508 GPU-a. Podržava LPDDR4 RAM, Bluetooth 5.0 i LTE Cat.12. U kombinaciji s 4 GB radne memorije i 32 GB memorije za pohranu, zajamčen je brz rad i mnoštvo mjesta za pohranu koju je moguće proširiti SD karticama. Uređaj pokreće najnoviji Android Oreo, tradicionalno decentno i minimalistički dorađen te uz ponešto aplikacija. Sonyjeve su Glazba, Album, Videozapisi, Xperia Lounge, Sat, E-pošta, Kalkulator i FM radio, a od raznih dobavljača imamo Facebook, AVG Protection, Amazon Shopping i Amazon Kindle.

Kamera kao adut

Sony je oduvijek bio multimedijski jak. Takav je slučaj i s modelom XA2 Ultra. Prvo što će svatko primijetiti je dvostruka selfi kamera. Glavna od te dvije snima fotografije maksimalne veličine 16 MP u 16:9 formatu, ima optičku stabilizaciju, otvor blende f/2,0, automatski fokus i pokriva polje od oko 90°. To je definitivno jedna od najnaprednijih kamera za selfije koju smo imali prilike vidjeti. Druga kamera ima 8 MP, otvor blende f/2,4 i nema optičku stabilizaciju. Ona pokriva polje od 120° za grupne selfi fotografije. Dakle, kad ste sami pred kamerom ili je oko vas slabije svjetlo, koristit ćete 16 MP kameru, a kad želite uloviti cijelo društvo, prebacite se na 8 MP kameru. Jednostavno i vrlo korisno. Na poleđini se nalazi već poznata 23 MP kamera sa senzorom IMX300 i otvorom blende f/2,0. Osim odličnih fotki, sada podržava i snimanje 4K videa, a tu su i usporene snimke pri 120 fps-a, hibridni PD autofokus te ISO osjetljivost do 12.800. Za mnoštvo fotografija i autonomiju cijelog dana korištenja brine se baterija od 3580 mAh. Sony Xperia XA2 Ultra zaokružuje priču s cijenom od oko 3200 kuna. Tražite li zaista veliki telefon s mnoštvom mogućnosti, ali i ponajboljim selfijima, Sony Xperia XA2 Ultra odličan je izbor.
Marin REŽIĆ
Prvo što će svatko primijetiti je dvostruka selfi kamera.
Tražite li zaista veliki telefon s mnoštvom mogućnosti, ali i ponajboljim selfijima, ovo je odličan izbor
Najčitanije iz rubrike