Dome slatki dome
PAVITI

Cvjetni zidovi
Objavljeno 2. kolovoza, 2018.
Na zidove i pergole treba pustiti pavetinu, Clematis sp. Sve vrste cvatu u rano ljeto. Tako će tada Clematis armandii otvoriti svoje pupove i obojiti se kremastobijelim cvjetovima. Za njom će procvasti i C. montana cvjetovima mirisa vanilije. Naravno, tu je i ružičasti kultivar C. montana (Elizabeth). Sve će pavetine u ovom mjesecu stvarati snažne nove izbojke koje nastojte pažljivo usmjeravati uz potporanj pazeći da se ne zapletu kako vam ne bi stvarale problema pri orezivanju nakon cvatnje.
Nove jedinke posadite tijekom travnja i svibnja. Pavetine traže pažljivu sadnju, a biljke moraju biti kontejnirane ili balirane i nikako ne smiju biti biljke golog korijena. Sade se pet centimetara ispod razine tla zbog zasjenjivanja korjenovog vrata i nadzemnog dijela točno iznad korijenovog vrata. Nakon sadnje nešto starijih biljaka, orežite na 20 - 30 centimetara visine. Orezivanje je nepotrebno ako kupujete biljku koja ima kompletnu visinu tridesetak centimetara. Sjeveru i zapadu okrenuti zidovi najbolje odgovaraju pavetinama.
U prodaji se pojavio i kineski jasmin, Jasminum nudiflorum. On cvate prije listanja, no manje je otporan na mraz. Budite oprezni pri sadnji glicinije, Wisterije sinensis, jer zna dobro saviti čak i željeznu potpornu konstrukciju. J.Kn.
Možda ste propustili...

KINOLOŠKO DRUŠTVO ČEPIN

Uspješno odradili ispite sa psima

ORNITOLOŠKO PRVENSTVO U POREČU

Dražen Dokletal najuspješniji osječki izlagač

BLAGDANSKA KAMPANJA

Ljubav se ne kupuje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ORNITOLOŠKO PRVENSTVO U POREČU

Dražen Dokletal najuspješniji osječki izlagač

2

PRIČA O KREVETU

Drveni stilski krevet je vječan

3

USKLAĐIVANJE BOJA S JELIMA

Kako božićnu večeru učiniti još intimnijom?