Dome slatki dome
U VRTU UZDIGNUTE GREDICE

Najlakši način za uzgoj vlastitog povrća
Objavljeno 2. kolovoza, 2018.
Zemlja u uzdignutim gredicama brže se zagrijava, ali i brže suši, pa možete znatno produžiti sezonu

Uzgojem povrća u uzdignutim gredicama imat ćete manje posla, sačuvat ćete leđa, povrće će biti veće i zdravije. Imat ćete bolji pregled prilikom sadnje. Idealna visina uzdignutih gredica viša je od 30 cm. Uvijek možete sjesti na zid kada budete radili i tako sebi dodatno olakšati posao.


Idealna je širina ona da bez većeg napora možete doći do središta gredice. Ako pravite uzdignutu gredicu, možete je napraviti sa stranicama dužine 120 cm x 120 cm i visine 50 cm. Zemlja u uzdignutim gredicama brže se zagrijava, ali i brže suši. Zbog toga možete znatno produžiti sezonu. Biljke ćete ranije saditi u gredice, a zadnja žetve će biti kasnije u odnosu na uzgoj na nivou zemlje. Vrt će izgledati urednije s podignutim gredicama. Ako se odlučite za travu, ostavite razmak između uzdignutih gredica dovoljan da možete proći kosilicom.
Gredicu napunite kvalitetnom zemljom i pokrijte malčem, pa neće biti korova. Uzdignute gredice mogu se napraviti od različitih materijala, najčešće se prave od dasaka, kamena i cigle. Najbolje je izabrati daske od tvrdog drva. Da bi duže trajale, prije nego što ih ugradite premažite ih bezbojnim lakom koji će usporiti truljenje. Jako je važno ostaviti i dosta prostora oko gredice da možete nesmetano hodati oko nje sa svim potrebnim alatom.
Optimalna dubina gredice je 15 – 20 cm, iako nekim biljkama ne bi škodila dublja gredica zbog njihova dubokog korijena.
Dubina također ovisi i o samoj kvaliteti tla. Ako imate vrlo hranjivo tlo, nekim biljkama bit će dovoljna i dubina od 15 cm. Ako imate tlo koje je glinasto ili stjenovito, a planirate saditi biljke koji imaju dubok korijen, dublja gredica je bolji odabir.
Ako ste vrtlar koji ima problema sa zdravljem i teško vam se saginjati, dubina gredice može biti i do vašeg struka.
Preporučeni materijali za gradnju gredica su neobrađeno prirodno drvo, prirodni kamen ili umjetni kamen (betonske ploče i cigle).
Ako ste odabrali prirodno drvo kao materijal kojim ćete graditi svoju gredicu, izrežite daske od drva, napravite okvir u željenom obliku i učvrstite ga. J.Kn.
Jednostavan i lak pristup
Prednosti podignutih gredica:

• ranija sadnja i ranija berba

• bolja drenaža

• bolja cirkulacija zraka

• zaštita biljaka od hladnoće

• optimalna raspodjela hranjivih tvari

• jednostavan i lak pristup biljkama

• lakše održavanje

• posebna mikroklima u kojoj je otežan rast korova

. Ovisno o vašim potrebama i željama možete izraditi veće i dublje gredice.

Ako planirate sagraditi gredicu uz rub zida ili ograde, neka gredica bude uža kako biste mogli nesmetano prići svakom dijelu gredice.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana