Osijek
STRUKOVNE ŠKOLE NAJPOŽELJNIJE U ŽUPANIJI

Najviše osmaša željelo u osječku Elektrotehničku i Medicinsku školu
Objavljeno 2. kolovoza, 2018.

"Nitko ne želi u strukovne škole, svi bi u gimnazije", požalila nam se lani u ovo doba jedna osječka ravnateljica, sigurno ne sluteći da će se godinu dana kasnije to potpuno izokrenuti. Naime, strukovne su škole ove godine s popisa najpoželjnijih u Osječko-baranjskoj županiji apsolutno nadvladale gimnazije, pokazuju podatci Ministarstva obrazovanja. U prve razrede srednjih škola u županiji u ljetnom roku upisana su 2284 učenika. Na popisu deset najpoželjnjih prema broju prijava, redom su strukovne škole – samo je jedna gimnazija! Najpopularnija je osječka Elektrotehnička i prometna škola s 1035 prijava kojoj je Ministarstvo odobrilo upis 168 učenika. Slijedi Medicinska škola Osijek s 1003 prijave, koju je moglo upisati 130 prvaša. Na trećem mjestu je našička Srednja škola Isidora Kršnjavoga s 989 prijava, a upisati ju je moglo 308 učenika.


Osječka Ugostiteljsko-turistička škola s 836 prijava (kvota 234) četvrta je po popularnosti, a peta je sa 736 prijava jedina gimnazija na popisu – I. gimnazija Osijek, koja je mogla primiti 144 učenika. Slijedi osječka Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića (735 prijava, 165 mjesta), đakovačka Srednja strukovna škola Antuna Horvata (685 prijava, 214 mjesta), Ekonomska i upravna škola Osijek (625 prijava, 182 mjesta), Strojarska tehnička škola Osijek (601 prijava, 168 mjesta) i osječka Graditeljsko-geodetska škola (555 prijava, 144 mjesta).
Najpopularnije škole nude i neka od najtraženijih zanimanja na tržištu rada – neka su od njih u prošloj godini prema podatcima HZZ-a u našoj županiji konobar, prodavač, medicinska sestra/medicinski tehničar, kuhar, zidar, ekonomist, tesar, bravar... Zanimanja kao što su medicinska sestra/tehničar, ekonomist, komercijalist i kuhar nalaze se među najpoželjnijima našim osmašima. Međutim, usprkos tome što strukovne škole dominiraju po broju prijava, ipak su najpopularniji programi gimnazijski – opći (1262) i jezični (778). Slijedi ekonomist (757), program prirodoslovno-matematičke gimnazije (658), medicinska sestra/tehničar opće njege (375), tehničar za računalstvo (348), prirodoslovna gimnazija (339), komercijalist (329), eksperimentalni program zdravstvene gimnazije (320) te kuhar (310).
Podatci Ministarstva pokazuju da prevladava interes za četverogodišnjim obrazovnim programima (program za medicinsku sestru/tehničara traje pet godina, nap. a.), a trogodišnji se manje biraju. Za tesara su u cijelom OBŽ-u zabilježene samo tri prijave, za bravara 14, a za zidara 16. Najpopularniji trogodišnji smjerovi su kuhar (310), prodavač (224), konobar (207), frizer (185) te vozač motornog vozila (183).
Jasenka Pejaković
Prilika za stipendiju
Neovisno o tome jesu li birali gimnazijske ili strukovne programe, svi imaju priliku konkurirati za neku od stipendija čiji će se natječaji ubrzo početi raspisivati. Osim na državnu, srednjoškolci imaju priliku prijaviti se za stipendije koje dodjeljuju gradovi, općine, županije, obrtničke komore, poslodavci, ali i privatne osobe preko različitih zaklada. Stipendiraju se daroviti učenici, učenici koji se školuju za deficitarna zanimanja, kao i oni koji se školuju izvan mjesta prebivališta te učenici iz obitelji slabijeg socioimovinskog statusa. Osječko-baranjski srednjoškolci tako se već sredinom rujna mogu prijaviti za županijsku stpendiju za darovite učenike i učenike u deficitarnim zanimanja - natječaj se objavljuje u Glasu Slavonije i na mrežnim stranicama Županije. Takve skupine učenika stipendira i Grad Osijek, a Grad Đakovo svake školske godine u rujnu raspisuje natječaj za učeničke kredite, namijenjen učenicima koji se školuju izvan mjesta prebivališta.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike